Zoom. ECOU. Teo Peter. COMPACT. Acum 5 ani. Pt.3

Săptămâna aceasta comemorăm 5 ani de la decesul lui

Teo Peter

(11 aprilie 1954 – 3 decembrie 2004)


http://www.flickr.com/photos/zerooflow

Costi Cămărăşan. COMPACT

membru fondator. din 1977

ulterior, Compact C

CZB: Cum v-aţi cunoscut cu Teo Peter?

Costi Cămărăşan: În parcurile din Gheorgheni. El era cu o chitară; eu aveam altă chitară (valoroase, bineînţeles) …mai aveam nişte prieteni care ne acompaniau. În fiecare seară cântam altceva. Încet – încet ne-am împrietenit. Ne-am format prima trupă, Break Group (înseamnă pauză în engleză), Moca Ioan la clapă, cu Sorin Tudoran la tobe. Împreună cu Teo Peter am satisfăcut stagiul militar în 1975-1976. Eu am făcut armata la Odorheiu Secuiesc, iar Teo Peter a fost lângă Sighişoara.

Când ne-am întors la Cluj am înfiinţat trupa Compact, împreună cu Marius Bubu Luca din Oradea (la chitară, vocal) şi Ladislau „Laszlo” Balaş din Huedin (la tobe).

Am fost acuma, la Iluminaţie, de 1 noiembrie, la cimitir. Am trecut şi pe la Iuliu Merca, care se află foarte aproape.

CZB: Ultima oară când aţi povestit

Costi Cămărăşan: Cu câteva luni înainte să moară. Am fost în Vama Veche în peioada mai, până în septembrie. Teo era în Mamaia cu instalaţia de sunet. Mai aveam câte o zi liberă şi ne-am întâlnit şi am povestit în Eforie Nord. Atunci am şi discutat despre un proiect să refacem trupa la nivelul anilor 80. Este păcat că a murit şi s-a dus toată povestea. S-a dus şi Emil Laghia.

CZB: În ce conjunctură aţi aflat de decesul lui Teo Peter şi ce sentimente aţi avut în acel moment?

Costi Cămărăşan: Am fost sunat … nu-mi aduc aminte de cine … nu mai ştiu exact cine m-a sunat, după care l-am sunat pe Paul Ciuci, l-am sunat pe fiul lui Teo Peter şi pe fratele lui vitreg, Dorian, şi nici unul nu realiza cum s-a putut întâmplat aşa ceva.

Teo Peter era organizator la un Festival chiar în acele zile, la Bucureşti, Festivalul Rock In My Heart

Aşa a fost să fie. El a avut o premoniţie în vară, cu câteva luni înainte de accident. Mi-a povestit Mi-am cumpărat un BMW din seria 7, ştii cum e? Masiv, solid, mare şi chiar mi-a explicat că dacă intră cineva în tine, tot te apără tabla! Îţi dai seama că de fapt aici este mâna sorţii. Am stat şi m-am gândit şi am rumegat. A fost etapa finală.

Fiind obosit, a lăsat cheile maşinii unuia dintre băieţii de la tehnic să ducă maşina acasă, iar el avea să se întoarcă cu taxiul morţii. Îţi dai seama? Părerea mea este că nu s-a twerminat nici cum toată povestea asta, în primul rând eu consider că Statul român e de vină prin neelucidarea cazului. Statul român a semnat un tratat, când a acceptat să fie inclus în NATO, care este nedrept faţă de cetăţenii României. Ar trebui orice individ să fie obligat să respecte legile ţării în care se află. Noi dacă mergem în America şi facem un accident asemănător, răspundem faţă de legea lor, nu? Nu există să fugi de la locul accidentului şi să nu fii tras la răspundere pentru fapta comisă.

Apoi, companiile de taximetrie ar trebui să refuze să mai lucreze cu Dacia, pentru că nu conferă nici o siguranţă clientului. Statul român nu ar trebui să mai permite Daciilor să fie folosite în servicul public după acest accident tragic.

Nimic nu este în regulă la noi.

Pe lângă toate astea, nu s-a făcut recurs şi e foarte straniu că nu s-a făcut absolut nimic ca să fie adus în faţa Legii în ţara noastră. Până la urmă s-au epuizat toate formele de contracarare. Din moment ce Statul român nu a făcut nimic pentru Teo PeterTeo Peter nu putea fi adus înapoi, dar putea măcar să se facă dreptate.

Se pare că şoferul ambasadorulu, care era la volan, deţinea totodată toate codurile ambasadei americane din România. Îţi dau seama cât de delicată este problema că nu putea această persoană care deţine toate aceste informaţii de Stat să ajungă la Jilava. De aceea a şi dispărut subit. El nici nu a ajuns la Ambasadă. L-au dus direct la aeroport şi l-au scos din ţară în timpul nopţii.

www.compact.com.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: