Zoom. INTERVIU. Mani. URMA

Joi 10 decembrie, Urma va cânta pentru prima dată de 3 ani la Cluj.

CZB: Este ciudat acest proiect în sensul că pe o parte, se pare ca nu vă grăbiţi nicăieri, pe altă parte, în 3 ani aţi reuşit lansarea primelor 3 albume.

Mani Gutau: Atunci când nu te grăbeşti nicăieri, călătoria devine cu adevărat subiect de conversaţie. Şi asta se reflectă în cazul nostru in trei mari subiecte de conversaţie, numite Nomad Rhymes, Anger as a gift şi Trend off. Urmează conversaţia numarul 4, Lost End Found.
Nu am o explicaţie logică, matematică, pentru eferverscenţa modului în care Urma a realizat materialele discografice până acum şi nici nu cred că o voi avea în curând.
La urma urmei, după o pauză de aproapre trei ani în care nu am cântat o singură notă împreună, Domi, Sorin şi noii noştri colegi cântăm de parcă ieri am fi avut ultimul concert.

E o legătură inexplicabilă pe care o tratez ca atare, cu respect şi recunoştinţă, bunul cel mai de preţ al unui trupe fiind această legătură inexplicabilă între muzicieni şi care e materia primă pentru albumele şi reprezentaţiile live ale oricărui artist.

URMA. PREZENT

CZB: Aţi cântat la Budapesta în primăvară. În ce conjunctură şi cum a reacţionat publicul la muzica Urma?

Mani Gutau: Concertul din Budapesta a fost un concert caritabil, în memoria tânărului handbalist român Marian Cosma. Concertul a avut loc într-un loc simbolic pentru scena culturală din Budapesta, respectiv vaporul ancorat pe Dunăre A38, transformat de proprietari într-o respectabilă sală de concerte.
Eu personal am fost acolo pentru a aduce un ultim omagiu unui tânăr sportiv român dispărut în condiţii absurde şi lipsite de logică, şi în nici un caz pentru a vinde albume şi articole promoţionale.
Cred că publicul prezent a reacţionat pozitiv, ţinând cont că am fost chemaţi în scenă de două ori la încheierea reprezentaţiei, pentru noi cu siguranţă a fost o seară memorabilă, un prim concert după o absenţă de trei ani şi care din fericire a fost înregistrat audio/video de către organizatori, pentru a îl putea oferi celor care nu au reuşit să fie prezenţi la Budapesta.
După cunoştinţele mele, concertul integral Urma din Budapesta va fi difuzat în luna decembrie la una din televiziunile cunoscute din România.

CZB: Componenţa trupei s-a tot schimbat de-a lungul anilor.

Mani Gutau: În luna martie 2003, împreună cu Domi şi Sorin mă bucuram de înregistrările unui material care nu avea aparent nici o miză şi care era privit cu destulă reticenţă de toţi muzicienii din jurul nostru, ce erau la curent cu desfăşurarea acestui demers.
Au trecut ceva ani şi suntem în continuare împreună, pentru a semna un nou material, alături de noi colegi care şi-au gasit locul în Urma într-un mod firesc, fără a simţi nevoia de a substitui un anume muzician.
Suntem aici să facem muzică, atat timp cât ne simţim bine împreună şi cât avem ceva de spus, şi în acest moment avem multe lucruri de spus sau multe lucruri rămase nerostite.
Sper să avem în jurul nostru liniştea si răbdarea suficientă pentru a duce la bun sfârşit toate planurile îndrăzneţe pe care ni le-am propus la reîntoarcerea în circuit, time will tell.
Un lucru e sigur, publicul nu îşi doreste o componenţă stabilă în detrimentul exprimării muzicale, cred că oamenii aflaţi în jurul Urmei îşi doresc să asculte muzica făcută fără compromisuri, directă, firească semnată de oameni care îşi doresc cu sinceritate, fără constrângeri, să facă parte din acest proiect. Respectul reciproc oferă stabilitatea unui proiect muzical şi e valabil şi în cazul nostru.

CZB: Aveţi acum un cubanez şi un chilian în componenţă. Se doreşte un suflu de ritmuri latino în muzica Urma?

Mani Gutau: Luis şi Ati sunt doi muzicieni extrem de talentaţi, extrem de diverşi din punct de vedere instrumental, ca virtuozitate şi mod de exprimare şi ar fi superficial să fie percepuţi ca ambasadori ai ritmurilor sau muzicii latine, pot fi consideraţi cu uşurinţă ambasadori ai muzicii în general, al respectului oferit faţă de instrument, prin pregătire individuală şi responsabilitate. Aspect care e valabil şi pentru modul în care trebuie percepuţi ceilalţi noi colegi, respectiv Jimmy şi Catrinel.
Pe de altă parte, nu m-ar deranja ca Urma să contină în viitor bucăţi inspirate din folclorul sud-american, de exemplu, în principiu nu ne-am fixat la nici un album o structură compoziţională axată pe o anumită zonă geografică, inima a decis în ce zone să călătorim la fiecare piesă şi nu am ţinut cont de cetăţenie sau naţionalitate pe nici unul din albumele semnate până acum. Dacă o piesă ne cere cu insistenţă un saz turcesc sau un sitar indian, nu ne deranjează să ne transportăm mental în Istanbul sau Bombay.
Urma e unul din proiectele muzicale ce nu are restricţii privind stilurile muzicale abordate, prin urmare, de multe ori, la sala de repeţii sau în studio suntem nevoiţi să schimbâm continentul şi să ne bucurăm de frumuseţea unor tradiţii şi influenţe ce nu sunt neapărat caracteristice nouă, ca muzicieni români.

URMA. VIITOR

CZB: Concertul de la Club Diesel este primul la Cluj de 3 ani de zile. Aveţi emoţii?

Mani Gutau: Ar fi absurd să spun că nu am emoţii, ţinând cont şi de contextul în care are loc acest eveniment, anume revenirea după o absenţă de trei ani. Pe de altă parte, sunt emoţii pozitive pe care personal mă simt onorat să le pot trăi din nou, Clujul e un loc special pentru noi şi Urma s-a simţit întotdeauna acasă la Cluj. Mă bucur că acest moment preţios pentru noi va fi înregistrat de televiziunea naţională, vom putea să îl savurăm în linişte ulterior.

CZB: Aveţi în plan să semnaţi cu o agenţie de impresariat care vă poate asigura cântări în Europa. Este prematur să vorbim despre acest subiect?

Mani Gutau: Cred că e prematur să vorbim despre asta, vom face anunţurile oficiale la momentul potrivit. Într-adevăr Urma va susţine concerte în diverse ţări europene la începutul anului 2010, vom face anunţurile necesare când toate datele vor fi confirmate.


CZB: În ce stadiu se află albumul nou? Aţi stabilit martie 2010 ca termen de lansare?

Mani Gutau: Am stabilit 2010 ca termen de lansare, posibil martie, vom confirma oficial în curând data lansării oficiale, aşa cum aţi menţioanat deja în cadrul acestui interviu, nu ne grăbim nicaieri, scopul nostru principal e realizarea unui material discografic complet şi nu respectarea unor deadline-uri autoimpuse.
Albumul se află în lucru, şi în momentul finalizării sale el va fi disponibil în diferite formate, cd audio, mp3, vinyl.
Lost End Found va fi distribuit în magazine de specialitate, diferite magazine online şi evident va putea fi achiziţionat şi la concertele noastre sau evenimentele care vor implica Urma pe viitor.
Noi suntem bucuroşi că acest album nou are un debut remarcabil, din nou mult peste aşteptările noastre, ţinând cont că Terminus, primul single de pe acest album e deja de peste patru săptămâni pe prima poziţie a topului internaţional Radio Guerrilla şi datorită faptului că noul single a cumulat aproape 30.000 de vizionari pe YouTube în mai puţin de două luni.
E un început onorant pentru noi, care ne obligă să oferim un album impecabil, complet, adresat celor care au avut răbdare şi încredere în noi în ultimii ani.

Dominic Csergo. URMA. Endorsed by Tempest Handmade Drums
CZB: A cui a fost ideea cu parteneriatul dintre formaţie şi firma de tobe din Germania?

Mani Gutau: Urma e un proiect democratic, în care facem şi decidem lucruri împreună, în interesul acestui grup. Prin urmare, decizia a fost luată de comun acord, în interesul următorului nostru material discografic şi evident a următoarelor noastre reprezentaţii live.

Endorsement-ul reprezintă o inţelegere/contract prin care fiecare parte îşi serveşte propriul interes. În cazul unui muzician talentat, el obţine uneltele necesare pentru a îşi practica profesia la un nivel superior, profesionist iar producătorul, compania, obţine expunerea dorită prin intermediul muzicanului ales pentru această colaborare.


CZB: Cum s-ar traduce Endorsement in limba romana?

Mani Gutau: Cred că termenul cel mai potrivit ar fi Parteneriat. Ar mai putea fi Asociere sau Colaborare.
Endorsement-ul reprezintă o înţelegere/contract prin care fiecare parte îşi serveşte propriul interes. În cazul unui muzician talentat, el obţine uneltele necesare pentru a îşi practica profesia la un nivel superior, profesionist iar producătorul, compania obţine expunerea dorită, prin intermediul muzicanului ales pentru această colaborare.


CZB: Cum aţi convins pe Tempest Drums să se implice în proiectul Urma?

Mani Gutau: Tempest Drums nu e singurul partener de prestigiu implicat într-o colaborare cu Urma şi cu siguranţă nici ultimul. Urma a fost dezvoltată ca brand într-un mod responsabil şi profesionist, lucru care a facilitat numeroase colaborări constructive în timp.
În cazul de faţă, privind colaborarea Tempest Handmade Drums şi Urma, cred că asul din mânecă a fost Dominic Csergo, un toboşar extrem de talentat pe care orice firmă producatoare şi l-ar dori (sau şi-l va dori) în portofoliu, urmat bineînţeles de imaginea profesionistă pe care acest proiect şi-a construit-o cu ajutorul albumelor şi concertelor semnate până acum.

Urma

Diesel Club

Joi 10 decembrie

22.00

http://urma.ro/#/#

http://www.myspace.com/urmaspace

http://www.facebook.com/urmabook

Urma este:

  • Mani Gutau (versuri & chitară)
  • Catrinel Bejenariu (versuri, voce)
  • Sorin Erhan (bas)
  • Dominic Csergo (tobe)
  • Jimmy Cserkesz (chitară)
  • Luis Angel Palomino (saxofon, flaut)
  • Ati Panaitescu (percuţie)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: