Zoom. ECOU. Sing Sing BB

Dance PLAYBACK

SING SING BB

  • Perioada activitate: 1999 – 2001
  • Localitate: Cluj-Napoca

Websait: nu numai că NU EXISTĂ nici o pagină web dedicată proiectului Dance, dar nici un websait de specialitate nu a făcut efortul să scrie despre Sing Sing BB. Veţi găsi informaţii despre Sing Sing BB pe net doar prin asociere în diversele biografii sumare ale artistei Cristina Rus.

Povestea lui Shorty este difuzata in vara lui 1999 la Radio Sonic Cluj. După ce prin trupă au mai trecut două fete, Cristina Rus le ia locul. Fotomodel si animatoare la Uniplus Radio, născută în 21 iunie 1981, Cristina Rus era prietena lui Călin, solistul de la Desperado. Multe din hiturile trupei Sing Sing BB au fost compuse de Sandy Deac, leader si vocal în aceeasi trupa.

1999

Ianuarie. Fero (Sorin Creţu) cu Asi (Rareş Asăvoaiei) s-au cunoscut la un chef la Mărişel, au povestit un pic, au văzut că sunt pe o felie, şi s-au decis să pună la cale acest proiect.

Fero (1999): E un comerţ bine făcută. Ne sfătuim cu DJ Robi (rezident la No Problem, n.a. unde la ora actuală, în 2009, avem discoteca Bamboo) şi cu DJ Magic (rezident la Hully Gully, n.a. care a fost cea mai mare discotecă din Europa de est în a doua jumătate a anilor 1990, având o capacitate de 4.000 de oameni).

Martie. Au intrat în studio la Taurus (cel mai bine dotat studio de înregistrare din Ardeal după 1989, care îl are la butoane pe Sandy Deac, chitară şi voce la Desperado, cu studii de sunet făcute în Italia la începutul anilor 1990); au înregistrat piesele de pe albumul de debut în acest studio. Vocea feminină de pe albumul de debut aparţine domnişoarei Ioana Violeta Rîngaciu. Liniile melodice sunt puternic influenţate de muzica hip hop, care este foarte la modă la vremea respectivă.

Se pare că Fero şi Asi aveau rezervele lor privind colaborarea pe termen lung cu Ioana (Violeta Rîngaciu). Ei sunt impresionaţi de apariţia domnişoarei Cristiana Răduţă în Playboy şi se gândesc că ar da mai bine să fie pe scenă o blondă mai înaltă…

Solistele

În decursul primului an, s-a colaborat cu şapte fete. Ioana Violeta Rîngaciu (n. 22.01.1978) este însă cea aleasă pentru înregistrările albumului de debut (deşi e brunetă şi mică de statură, are o voce foarte puternică). Ea le este recomandată şi o cunosc la un concert unde cânta cu formaţia clujeană de pop-dance Forever. Muzica formaţiei nu impresionează la fel de mult ca vocea tinerei.

Cristina Rus (o blondă, care înainte de a pleca la Bucureşti, se semnează Cristinna, cu doi de „n”) cânta a doua voce la Desperado. Aşa se cunosc în studioul de la Taurus (unde Sing Sing BB îşi imprima compoziţiile, iar Desperado repeta). Duetul avea nevoie de Cristina Rus ca să aibe mai mult succes cu imaginea trupei la public şi în mass media. Cristina Rus îşi dă seama că, pe lângă faptul că genul muzical promovat de Desperado apelează la un segment limitat de populaţie, ea niciodată nu va putea deveni figura principală într-o trupă care cântă despre jinars şi beţii de burlaci.

La finalul anului, Fero cu Asi cad de acord asupra tendinţelor noi pe care le vor adopta, trecând de la hip hop la dance, şi începând colaborarea cu Cristina Rus (n. 20.06.1981, studentă la actorie şi fotomodel).

Am mai aflat că între Ioana (Violeta Rîngaciu) şi Cristina Rus, s-a colaborat cu o domişoară Raluca (n. 6.02.1981, din Satu Mare), pe care au descoperit-o la un Bal de Boboci unde au cântat pe aceeaşi scenă. Ea era microbistă, fiind fan Olimpia Satu Mare şi Rapid Bucureşti; avea să dea Bac-ul în vara anului 2000; lua ore private de canto şi cânta muzică uşoară până în acel moment.

2000

În scurt timp şi cu doar două videoclipuri, Sing Sing BB reuşeşte să ajungă în topul preferinţelor din România.

8 Mai. Se lansează cel de al doilea material discografic la Bucureşti. În preajma lansării, se difuzează clipul primului extras de pe album, Aoleu, Inima mea (difuzat prima dată la Atomic TV în 10 aprilie).

Ioana (Violeta Rîngaciu) a depus o plângere Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj, care, în 28 august 2000, a înaintat dosarul spre cercetare Poliţiei. Potrivit unor surse de la IPJ Cluj, Ioana (Violeta Rîngaciu) pretinde că i-au fost furate o parte dintre piese şi unele drepturi de autor care-i reveneau de drept pentru interpretarea pieselor în studio pe albumul de debut, folosit în format CD la diverse concerte şi petreceri PLAYBACK ale formaţiei, cu Cristina Rus la microfon. Problema Ioanei nu a fost în mod direct cu Cristina, ci cu duetul masculin. În decembrie 2000 a ajuns subiectul la presa locală, dar Poliţia nu luase încă nici o măsură, considerând că este vorba de unele neînţelegeri pecuniare între artişti.

Ţin minte că Ioana (Violeta Rîngaciu) m-a invitat în oraş la un moment dat (deoarece ne cunoşteam de la un interviu făcut cu formaţia în primăvara anului 1999), şi ştiind că lucrez în presa naţională m-a rugat s-o ajut în demascarea faptului că băieţii se folosesc de înregistrările ei din studio la concertele PLAYBACK. Nu mai ştiu cum era formulat contractul semnat de ea cu proiectul şi cu casa de discuri. Din câte ţin minte, situaţia s-a rezoval în mod amiabil (în sensul că nu s-a ajuns la proces, ea fiind despăgubită în oarecare măsură pentru colaborarea ei cu trupa).

2001

Cristina Rus are însă ambiţii personale şi, reuşind să se impună prin turneele susţinute în întreaga ţară alături de Sing Sing BB, pleacă din formaţie în momentul în care îşi dă seama că poate avansa în cariera muzicală la Bucureşti (urmând să se asocieze cu Andreea Bănică la Blondy).

La cinci luni după ce a început scandalul pentru drepturile de autor din partea fostei soliste, Cristina Rus s-a hotărât (în 12 ianuarie 2001) să se despartă de Sing Sing BB.

Cristina Rus declară că motivul plecării îşi are rădăcinile în comportamentul delăsător al blondului Fero, cel care compune muzica proiectului de manele-dance.

La concerte, chiar dacă existau voci imprimate în fundal, eu cântam Live, acoperind înregistrarea. Am insistat un an ca Fero să rezolve problema tehnic, sau cel puţin financiar, dar el a neglijat acest aspect. Imaginea mea a avut mult de suferit şi nu mai sunt dispusă să continuu. Nu este o răzbunare, dar am suferit degeaba din cauza lui Fero.

Vineri 12 ianuarie 2001, Sing Sing BB cântă ultima dată în componenţa Fero, Cristinna şi Asi la discoteca Bianco e Nero din Cluj.

Solista le-a comunicat băieţilor hotărârea ei în seara de 14 ianuarie.

  • Asi (textierul) pe moment nu credea că va merge mai departe.
  • Fero (compozitorul) a declarat că formaţia va exista în continuare, cu sau fără Cristina. El aflase de la terţe persoane că ea deja primise propunerea şi oferta de a porni un nou proiect muzical la Bucureşti.

Primul caz Milli Vanilli Mioritic

Una dintre piesele în care nu apare vocea Cristinnei este chiar primul hit, Aoleu, Inima mea. Cristina Rus era în proiect când săa filmat videoclipul pentru piesă. După aceea a fost vorba că se va reînregistra vocea femenină peste linia melodică. Nu s-a făcut însă nimic în acest sens, iar videoclipul apare cu chipul şi trupul Cristinei şi vocea Ioanei!

Reacţia publicului şi a criticilor = ZERO. Toţi laudă piesa şi angajează trupa să cânte PLAYBACK.

2002

Apar diferenţele iremediabile între cei doi parteneri de afacere.

Asi (Rareş Asăvoaiei) depune eforturi să deschidă un magazin de accesorii pentru instalaţii de sunet şi lumini pentru cluburi şi artişti în centrul Clujului.

Fero (Sorin Creţu) se asociază cu alt Don Juan al scenei locale, manelistul reumit pe plan local, care răspunde poreclei Englezu’ (Byte. Englezu’ se prezintă la concerte în 2000 cu două păpuşi adolescente constant pe lângă el. Pe una din ele o cheamă Liana Jianu, care ajunge ulterior la Cârcotaşii). Împreună, cei doi îşi spun Casanova, şi cântă constant timp de doi ani prin diverse cluburi şi discoteci clujene mai mici.

Componenţa

Fero (Sorin Creţu, compozitor, n. 15.07.1977) a cântat înainte blues rock la chitară bas, fiind membru la

  • Kappa (1994 – 1995)
  • Compact C (1996 – 1997)
  • Talisman (1998, se mută la Bucureşti, apare pe înregistrarea albumului Te mai aştept)
  • Silvia Dumitrescu (colaborator)
  • Blues Convention (colaborator)

Porecla este prescurtarea de la Feromoniu. Am găsit o pagină personală a artistului recent pe net aici: http://www.neogen.ro/feromoniu

Asi (Rareş Asăvoaiei, textier, n. 20.07.1977) a mai cântat înainte la clape şi chitară bas cu proiectele de muzică creştină cu influenţe rock, Betania şi Evanghelin.

Discografia

  • Băieţi Buni (1999)
  • 100% Pentru Tine (2000)
Comments
7 Responses to “Zoom. ECOU. Sing Sing BB”
  1. Sabin spune:

    Ioana Ringaciu nu a fost niciodata despagubita, ei s-au scos cu pilele din scandalul cu folositul vocii Ioanei in concerte si TV !!!
    Ioana este o fata f. frumoasa, o bruneta cu ochi albastri si este sexy natural.Nu siliconata.Nu este mica de statura, are peste 1,65m.O cunosc de mica de cand era la Scoala de Arte la canto si canta in spectacole cu colegi ca Vasile(Elvis) la Casa Armatei din Cluj. Este f talentata si sper sa ajunga isi doreste, sa cante ca sa aline in jur cum zicea ea, sa faca un pic mai buna lumea, chiar si putin..Eu i tin pumnii pentru ca stiu ca a fost trasa pe sfoara.Dar oamenii sunt invidiosi.Si mai este si absolventa a doua facultati dintre care una este dintre cele mai prestigioase din tara Finante -banci la Univ.Babes-Bolyai.deci inteligenta. Ar trebui sa ne sustinem mai mult talentele.Prin arta , lumea devine mai buna si mai frumoasa, fiindca artistii sunt ca niste mesageri dar uitam asta…Stiu ca va reusi. I suntem alaturi.Sabin

  2. Ciprian spune:

    Exista inca un album :
    Sing Sing B.B. – Haide Cântă! – 1999

    1 O Noapte De Vis 3:42
    2 Haide Cântă! 3:44
    3 Pentru Voi 3:40
    4 Fata E Cu Tine 3:19
    5 Ti-am Dat Inima 4:05
    6 Ascultă-mi Inima (Latino Mix) 3:46

  3. Ciprian spune:

    Te rog foarte mult daca imi poti da toate copertile celor de la SING SING B.B.. Mutumesc

  4. adybutterfly spune:

    deci Ioana Ringaciu are vocea aceasta superba din melodia o noapte de vis , ma gandeam eu ca nu are cum sa fie distrusa de cristina rus , peace pls nu am nimic cu ea dar sincer fratilor nu pot sa ascult nici o melodie a Cristinei rus ….. e varza deci …. Cat pentru Ioana Ringaciu asi vrea sa ii mai aud vocea , ii doresc mult succes pe orice plan !

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] clickzoombytes.wordpress.com/2009/12/16/zoom-ecou-sing-sing-bb […]

  2. […] Mai multe detalii găsiţi la biografia CZB a formaţiei (CLICK AICI). […]



Lasă un comentariu