Byte. P{AhRE-rea MhyEAuck>. Ţiganiada TV. rebelionul rRomânesc

Când stai şi te gândeşti că acum 20 de ani a avut loc o lovitură de stat prin care am scăpat de Comunism… iar în 1995 PRO TV devine primul post privat de televiziune difuzat prin cablu pe plan naţional (dar PSD se mai foloseşte câţiva ani buni de avantajul TVR-ului care este în continuare singurul post care se prinde şi la sate) … este efectiv şocant să constaţi nivelul calitativ extrem de scăzut, mult submediocru, a calităţii de programe de divertisment oferite de către televiziunile de limbă română (din România) …

… m-am oprit, cât am rezistat, pe fiecare dintre cele 18 canale diferite; aici nu am inclus televiziunile specializate pe muzică, fie că ar fi vorba de Taraf TV sau MTV.

Am avut ocazia, ce o am o dată la câţiva ani, să fiu în faţa unui televizor şi să pot butona canalele în preajma trecerii dintre ani. Înarmat cu multă înţelegere (pentru nivelul la care a scăzut cultura la noi în ţară) în mare măsură, deoarece eram deja într-o anumită stare de ebrietate ce aduce cu ea un sentiment plăcut de je m’en fiche, răbdare …şi un pix …şi o bucată de hârtie, am început să parcurg canalele publice şi private de televiziune de limbă română şi să îmi notez exact cine cântă sau ce se oferă publicului general în noaptea de Revelion, începând cu 15 minute înainte de focul de artificii din cartier … apoi cu 15 minute după miezul nopţii.

Concluzia la care am ajuns, ca cetăţean liber al acestei ţări, având ochii larg deschişi şi urechile ciulite la ce se întâmpla pe sticlă în noaptea de 31 decembrie, 2009, între orele 23.45, până în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2010, până la orele 0.30, este că trăiesc într-o ţară puternic ţiganizată. Muzica PLAYBACK şi dansul în trei timpi, zâmbetele lui Adrian Copilul Minune, Nicolae Guţă, Monica Columbeanu (figuri imposibil să nu le reţii după un deceniu de bombardare mediatică, de către presa centrală, ale acestor vedete de Bucureşti) … dansurile, poantele, limbajul, mimica … trăim într-o Rromânie cu capitala la (Bucureşti) micul Istanbul. Nu ştiu dacă acesta a fost scopul Puciului din 1989, dar aici s-a ajuns. Doamnele şi domnişoarele de la televiziune păreau a fi îmbrăcate în piaţa de gablonţuri şi second-handuri din Istanbul… deşi totul, totul, totul era difuzat din Bucureşti, pre-înregistrat sau în direct … Eu nu cunosc părerea vecinilor mei de bloc sau din cartier, concetăţenii din oraş, judeţ sau regiunea Transilvaniei, dar aceste persoane de la televizor din noaptea de Revelion, fie că erau angajate să redea schiţele scrise de alţii, mimau sau îşi etalau talentele pe bune în faţa camerelor de luat vederi, nu mă reprezintă în nici un fel pe mine ca individ. M-am lecuit din nou, a nu ştiu câta oară, de emisiunile de la televiziunile de limbă română. Îmi este scârbă şi lehamite de programele născocite de câţiva indivizi cu salarii nejustificate care nu au bun simţ, cultură generală sau cei şapte ani de acasă şi lucrează cu sila să umple grile de programe de 24 de ore la aceste posturi de televiziune, zi de zi de zi.

Poate ar trebui să înţelegem pana de idei sau lipsa de imaginaţie la aceste pile, relaţii, cunoştinţe sau tinere sexoase, dar eu unul, nu accept, nu vreau şi nu pot.

Nu vreau să fiu înţeles greşit. Apreciez pe deplin contopirea de culturi, tradiţii şi convieţuirea dintre populaţiile de etnii diferite pe pământul acestei ţări, fie că e vorba de români, unguri, nemţi, evrei, italieni, ruşi, sârbi, ucrainieni, turci, armeni, arabi, africani sau ţigani … dar este efectiv exagerată ponderea emisiunilor pe care eu le consider dedicate populaţiei de etnie rromă şi evidenta lipsă de diversitate în grilele de programme la cele 18 canale concurente. Lipsa de imaginaţie la producătorii angajaţi la aceste 18 posturi poate fi totodată o crasă dovadă de mimetism … sau o simplă coincidenţă că aproximativ 15 din cei 18 producători sunt fraţi şi surori din aceeaşi familie, având aceleaşi gusturi cultivate acasă din copilărie … Ştiu, ţi se pare absurd, dar încerc să îmi explic în mod logic ce s-a întâmplat în noaptea de Rev, că la multe canale a fost ca şi cum îşi pasau caseta între ele … alte feţe, aceeaşi regie … Iată coşmarul, în direct:

 • TVR1 23.40 Lăutari de sud (seamănă mult ca stil şi ritm cu manelele) PLAYBACK
 • TVR 2 23.41 Victor Socaciu LIVE (folc)
 • PRO TV Revelionul fără număr (!). Manelişti şi Lăutari de sud PLAYBACK, cu un ansamblu de 13 lăutari care făceau PLAYBACK îmbrăcaţi în roz bon bon
 • Antena 1 Paraghelion. Se mima o scenetă cu Albă ca zăpada
 • Antena 2 Agentul VIP. Un trio de Italo Pop făcea PLAYBACK
 • Prima TV 23.44 (Mondenii Show) Publicitate
 • B1 (Haiducii) Publicitate
 • Naţional TV. Lăutari din sud (seamănă mult ca stil şi ritm cu manelele)  PLAYBACK. Liderul trupei era un domn chel cu mustăţi cărunte
 • OTV. Dan Diaconescu. Proconsul cânta PLAYBACK.
 • Kanal D (petrecere de Rev) Publicitate
 • Info UPC (este canal de reclame seci). Pentru prima dată mi se părea un post foarte drăguţ!
 • TVR Cultural. Mai mult Tango – aşa se numea emisiunea unde Lăutari de sud cântau PLAYBACK
 • TVR 3 Sistem PLAYBACK (îmi este clar că orchestraţia complexă cânta de pe un CD, acele containere industriale ce le folosesc pe post de tobe nu sunt amplificate în nici un fel: o fată drăguţă acompania proiectul de percuţie şi cânta LIVE)
 • TVR Info 23.55 Jurnal Electoral (nu am înţeles nimic din ce se întâmpla aici şi nu era momentul potrivit să stau să studiez problema să o pot detalia aici)
 • Top Shop TV. Post de publicitate continuă (iarăşi, foarte interesant în comparaţie cu ce se întâmpla la ora aceasta pe alte posturi concurente)
 • Acasă TV. Miss Fotogenica Venezuela (pentru un moment am crezut că nu văd bine Acasă TV scris într-un colţ al ecranului. Totul era prezentat în spaniolă.)
 • Romantica. Publicitate
 • ProCinema. Publicitate.

Cam pe aici m-am oprit. Am prins un singur post de televiziune românesc (cred că TVR 3) unde s-a afişat ceasul cu secundar (spre deosebire de străini, unde la 1 dimineaţa ceasul era afişat pe toate posturile lor, pe tot ecranul sau într-un colţ!).

Parcă la TVR1, Preşedintele Traian Băsescu povestea ceva privind spre camera de luat vederi … niciodată nu am răbdare să ascult astfel de discursuri demagogice în toiul unor momente festive.

Deşi s-a votat o lege în 2005 prin care toate posturile TV ar fi obligate să anunţe printr-un simbol pe ecran momentele în care orice fel de formaţii muzicale cântă PLAYBACK, acestea nici în 2010 nu o fac şi se pare în continuare că nimeni nu este interesat să pună legea în practică. Poate ar fi fost un moment potrivit pentru Preşedintele Traian Băsescu să ne povestească despre această lege şi de ce nu este aplicată.

Aş începe să mă uit la TV în România dacă ar începe să se poarte astfel de scene umoristice, pe care le poţi găsi cu tonele pe YouTube, acesta fiind înregistrat de un adolescent american.

Funny Song about being Sick

filmarea de două minute al acestui băiat găsită complet aleatoriu în dimineaţa de 1 ianuarie 2010 pe YouTube m-a distrat mai tare decât toate cele 18 canale de televiziune, fiecare cu programul lui, timp de 45 de minute, în noaptea de Revelion (este vorba de un total de 810 minute, sau 13 ore şi jumătate de gunoi mediatic).

Romanian TV makes me sick!

I’d rather watch a no-comment close-up of fecal matter rot in slow motion than have to tune in to Romanian TV, ever again.

După miezul nopţii

 • B1. (bănuiesc că) fiica unui director sau angajat (al postului), cânta o colindă. Era îmbrăcată. Am stat o vreme să ascult. Avea o voce banală. Se cânta LIVE; nu falsa, dar nici nu excela în vreun fel. Era drăguţă prin simplul fapt că se vedea clar că este minoră.
 • Antena 1. Se trecuse pe muzică populară PLAYBACK din sud cu iz puternic de manele. Monica Columbeanu, îmbrăcată în roz bon bon, era înconjurată de gaşca de manelişti cu care ne-a obişnuit acest post tv deja, de un deceniu!
 • Prima TV. Era un trio PLAYBACK
 • Antena 2. Cânta PLAYBACK un manelist la costum, dar fără cămaşă.
 • PRO TV Era o schiţă sau scenetă în care actorii erau îmbrăcaţi şi povesteau ca ţiganii. Măscărici care făceau PLAYBACK. Am fost introduşi la un nou duet PLAYBACK (Media PRO Music a prins gustul pentru duete feminine de Dance lipsite de sare şi piper de un deceniu). Acesta se numeşte Red Blonde (cam aceeaşi idee de la Blondy; foarte logic, una este roşcată, cealaltă e blondă) … Oare am scris că este PLAYBACK? E PLAYBACK!
 • TVR2 poveşti
 • TVR1 Publicitate
 • Naţional TV Muzică populară PLAYBACK din sud cu iz puternic de manele.
 • OTV. se cânta PLAYBACK. Nu mi-am mai notat ce gen de muzică. Eram deja complet scârbit.
 • Kanal D. Adrian Copilul Minune
 • TVR3. Aici a durat spectacolul de lumini ceva vreme. Fiind organizat de o firmă de afară (bănuiesc) repertoriul de muzică pe care s-a desfăşurat spectacolul de lumini era de factură Rock, hituri celebre interpretate sintetic şi instrumental de pe un CD. Oricum, total deosebit faţă de ce ofereau celelalte posturi TV în acel moment. A urmat Sistem (din nou), tot PLAYBACK (din păcate).

Să insist să se difuzeze şi altfel de muzică pe posturile naţionale în noaptea de Revelion … nu îşi are rostul pentru publicul ţintă probabil (care are o anumită vârstă, care stă acasă, care se uită la astfel de emisiuni în mod normal în timpul săptămânii) … dar măcar în dorinţa de a oferi o gamă mai largă de diversitate sau o şansă şi altor genuri muzicale să devină populare …

Am stat până la 1 dimineaţa să am un termen de comparaţie cu ce se difuzează la RaiUno, RTL, M6 … în Europa. Am rămas blocat pe RTL până la 2 dimineaţa, unde se prezenta (un pic cam rapid) trupă după trupă după trupă (da, tot PLAYBACK), dar care au avut succes la nemţi de-a lungul ultimelor 4 decenii, şi care mai aveau componenţa integrală în viaţă.

Înainte de a prezenta formaţia, care cânta piesa cea mai de succes din repertoriul ei, se prezenta anul acestui succes, cifra oficială de vânzare a piesei, eventual şi succesul înregistrat cu piesa în diverse alte topuri din ţări învecinate … sau în unele cazuri, de peste ocean!

Chiar dacă şi aici este vorba de o muzică strict comercială, aceasta era plăcut ritmată (la ei se poartă muzica în patru timpi!). Am mai ascultat câteva piese şi am mai descoperit câteva formaţii de succes european despre care nu aveam cum să aud prin altă conjunctură.

… şi mă gândeam de ce la noi, TVR spre exemplu, la care cotizăm obligatoriu cu toţii … nu a făcut un efort să facă o emisiune de acest gen, unde să adune artiştii din diversele colţuri ale ţării, şi să facă o retrospectivă a muzicii, de la Mădălina Manole sau Loredana Groza, la Metropol (Oradea), Semnal M (Cluj), Compact (Cluj), Roşu şi Negru (Iaşi), RIFF (Sibiu), Celelalte Cuvinte (Oradea), Cargo (Timişoara) … iar acolo unde nu puteau aduna componenţele originale, să fie intervenţii scurte cu artiştii despre momentele fericite din cariera lor …

În fine, deşi ne aflăm cu toţii în Europa, este clar că trăim în lumi complet paralele, deşi doar la o diferenţă de o oră … iar strict geografic putem fi consideraţi mai răsăriţi !

Comments
One Response to “Byte. P{AhRE-rea MhyEAuck>. Ţiganiada TV. rebelionul rRomânesc”
 1. moment spune:

  da,
  eu nu cred ca un om cu scaune pe cap are timp si vreme de emisiuni pt retardati, showuri fantoma, stiri cu violuri din moldova, manelisti, playbackuri, telenovele, filme de kkt si si si si muzica pe toate gusturile din toate rebuturile ……..mai bine trag un somn pe 3 scanduri ude toamna tarziu in timp ce babele, circarii si cocalarii cauta la oferta de pret, cea mai ieftina plasma.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: