Byte. PĂREREA MEA. 2009. Partea 2. Vai de Cerbul meu!

Ţin minte în anii 1990, la un moment dat, echipa naţională de fotbal mai avea un meci de jucat în grupele de calificare pentru un turneu internaţional important. Echipa sau era calificată sau nu mai avea şanse să se califice. Ultimul meci, care era în deplasare cu Irlanda, era doar de palmares, dar eu pe atunci vroiam să văd orice meci cu naţionala, pentru că era în formula de aur, şi juca foarte tare, indiferent de adversar. Îmi plăcea foarte mult să văd acea echipă jucând … şi este o senzaţie … un fenomen, pe care nu l-am mai simţit de peste 10 ani.

Toate meciurile Naţionalei se difuzau doar la TVR. Eram după Puciul din 1989, DAR TVR nu difuza acest meci, nici măcar în reluare. Atunci a fost prima dată când mi-am dat seama că taxa TV este o ţeapă la nivel mare…

Ca să intrăm în subiect, vă invit mai întâi să vizionaţi acest film documentar (scurt de două minute) despre un moment muzical foarte important pentru România anului 2009.

Steve Vai la Cerbul de aur 2009. Filmare de amator

Ajuns la a 17-a ediţie, Festivalul Cerbul de Aur 2009 a avut loc în perioada 2-7 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov. Invitat în România în 6 septembrie 2009, în cadrul festivalului Cerbul de Aur din acest an, Steve Vai a interpretat doar două piese, fără trupă. La finalul mini-recitalului, celebrului chitarist i-a fost înmânat un premiu pentru întreaga carieră.

În toamnă, primeam un anumit comunicat de la Doru Ionescu, care este producătorul emisiunii Remix de la TVR2, unde promovează constant formaţiile tinere cu potenţial din toată ţara, care în mare măsură cântă Rock, Live. Comunicatele respective erau formulate cumva sub formă de laudă, în sensul că EL a vorbit cu STEVE VAI. EL a făcut INTERVIU cu STEVE VAI … eu sunt curios dacă Doru Ionescu, care a scris cartea Timpul chitarelor electrice, şi care îl ştiu ca fiind un om foarte pozitiv, a îndrăznit să-l întrebe pe Steve Vai de ce a acceptat să cânte fără trupă de spate la Cerbul de aur, sau de ce a ales să facă PLAYBACK INSTRUMENTAL* la Braşov? (I think not!)

*(în sensul că, deşi artistul cânta LIVE la chitară, instrumentaţia de acompaniament lipsea, adică, NU A VENIT CU TRUPĂ DE SPATE). Ţin să menţionez faptul că artistul a fost sincer cu fanii săi, anunţând din timp pe websaitul oficial faptul că la Braşov se va prezenta în mini-recital fără trupă de spate.

Consider această atitudine din partea vesticilor care acceptă astfel de oferte, să se prezinte astfel pe scenă, în Europa de est, înjositoare. Consider organizatorii acestui festival nişte nemernici care fac rabat de la calitate – şi practic, pătează imaginea instituţiei pe care o reprezintă, ca să mai bage şi ei un ban în buzunar. Consider poporul român complet blazat, indiferent şi ignorant faţă de realitatea industriei muzicale care ne afectează pe noi toţi.

Eu îmi pun problema astfel: dacă un organizator de festival mare, care are bugetul necesar să aleagă cam oricare trei artişti sau formaţii cu renume internaţional pentru programul unui spectacol cu ştaif, cu tradiţie, şi care are o reputaţie de menţinut şi protejat la nivel internaţional, şi acel organizator se cacă pe el să înjumătăţească onorariul sau costurile totale necesare pentru un Show cu Steve Vai, la ce să te mai aştepţi de la mafiotul X sau Z din oraşul tău când te duci ca artist la clubul lui să negociezi condiţiile de cântare şi riderul tehnic (echipamentul) necesar pentru concertul în care te prezinţi publicului de la tine acasă, şi implicit, care va lăsa o impresie vie bună sau proastă despre local posibilei clientele, avidă şi de astfel de happening-uri?

Cultura este la pământ, şi nici instituţiile mamut de la noi din ţară nu mai sunt în stare să ducă ştacheta mai departe.

Pentru mine, ca şi consumator de muzică, Steve Vai pe o scenă goală ar însemna că se cântă acustic, sau aşa ceva. Un Steve Vai care cântă demenţial la chitară, pe o scenă goală, cu o grămadă de efecte de note care sar pe mine din boxe nu înseamnă altceva decât un compromis:

  • Un compromis făcut de artist ca să poată participa la Cerbul de aur şi să umple un gol din programul de turneu … sau, şi mai costisitor, să vină singur cu avionul de peste ocean, pentru acest concert exclusiv în Europa.
  • Un compromis din partea organizatorilor, care la faza asta au scăzut mult nivelul unui festival care, cel puţin înainte de anii 2000, era singurul din ţară unde românul putea avea contact direct cu artişti de renume internaţional … Dragi Tovarăşi, nu aşa se face faţă la concurenţa acerbă a ofertei agenţiilor private de impresariat care acum aduc aproape săptămânal câte un nume mare internaţional la Bucureşti.
  • Un compromis pentru educaţia culturală a omului de rând, care, în principiu, nu face diferenţa dintre plăcerea momentului de a viziona un concert Live transmis la televizor din Piaţa Sfatului din Braşov şi un spot publicitar în care un grup de cutii de suc carbogazos face un scurt a cappella cu paiele ce le iese din cap.

Tot pe net am mai găsit o filmare cu Steve Vai, când a mai fost la Bucureşti. Aici se vede foarte clar că are o trupă de spate alături de el pe scenă. Deasemenea, se simte magia acestui concert Live un pic mai altfel decât ce s-a oferit publicului român la Cerbul de aur 2009.

Din punctul meu de vedere, indiferent că un artist face PLAYBACK PARŢIAL, PLAYBACK TOTAL sau PLAYBACK INSTRUMENTAL, acela tot o formă de PLAYBACK este.

În analele CZB din 2009, Cerbul de aur şi Steve Vai au rămas fiecare cu câte o bulină neagră. Ambele instituţii strică un popor neglijent, care nu are multe repere pentru a descoperi frumuseţea, calitatea şi importanţa de a asculta muzică Live în Piaţa Mare a oraşului, la discotecă sau în clubul unde se întâlneşte de fapt la bere cu prietenii.

În 2009, la prima ediţie a Premiilor CZB, am introdus în ziua în care am scris acest articol (8 ianuarie 2010, orele 8.50) un Premiu de critică negativă pentru o întâmplare sau acţiune deosebit de anormală, contracurentă sau care ţine de mentalităţi retrograde sau de prost gust.

The 2009 CZB Fuck U Award

Festivalul Internaţional Cerbul de aur 2009

6 septembrie 2009, orele 22.10

Mini-recitalul Steve Vai

Pentru concertul PLAYBACK INSTRUMENTAL oferit unui popor predominant ortodox care plăteşte tribut anual ca să vadă spectacole şi să urmărească emisiuni de calitate pe postul naţional TV, un simbol al ţării noastre. Ne aducem aminte cu drag în fiecare an de acele momente din 22 decembrie 1989 când au apărut Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu sau Silviu Brucan la televizor … şi ne întrebăm în continuare când se va investi şi în cultură?

Poleiala de aur s-a şters anul acesta de pe Cerb. Am rămas cu scheletul de aluminiu, şi în proces, s-a pierdut şi unul din coarne.


CLICK AICI SĂ VEDEŢI PREMIILE CZB 2009.

..

Slabă mişcare, TVR.

Unde ne sunt banii, domnilor? Pe voi cine vă ia la rost?

DESPRE TAXA TV

Începând cu luna februarie a anului 2003, colectarea taxelor TV se face de către societăţile de furnizare şi distribuţie a energiei electrice.

Fiecare cămin din România plăteşte tribut lunar

4 lei

Taxa TV

Din datele furnizate de societăţile de furnizare şi distribuţie a energiei electrice la sfârşitul anului 2007 există înregistrat un număr de 5.532.327 plătitori de Taxă TV.

Ia o pauză. Fă un calcul. E vorba de 5.500.000 euro pe lună câştig net pentru TVR din acest tribut. Folosesc cuvântul tribut, pentru că nimeni nu te întreabă dacă eşti de acord sau nu cu această taxă, ea fiind obligatorie!

Pe an, asta înseamnă un buget de 66 de milioane de euro. Think about it.

Iar televiziunea mai căştigă bani şi din publicitate, finanţări private, fonduri culturale internaţionale, sprijin de la stat.

Şi nu au fost bani la Cerbul de aur 2009 să îl aducă pe Steve Vai cu trupa de spate!

Imaginea festivalului internaţional se reflectă asupra noastră ca popor.

Suntem penibili!

http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=227

http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=229

Byte. Varianta 2 de titlu. Timpul marilor manevre anti-culturale

Comments
2 Responses to “Byte. PĂREREA MEA. 2009. Partea 2. Vai de Cerbul meu!”
  1. Pai…si daca Steve Vai n-a vrut sa vina cu trupa de spate?Poate s-a gandit ca intr-o tara unde predomina playback-ul e bine si asa

    • am scris si am pus filmare din YouTube ca STEVE VAI mai fusese la Bucuresti inainte. Nu incerca sa schimbi subiectul. Sunt de acord ca a venit de fapt sa ridice un premiu … dar cunosc persoane care au batut drumul pana la Brasov doar ca sa il vada pe el in concert LIVE. TVR nu a fost suficient de explicit in reclama lor, iar multi au crezut ca STEVE VAI sustine recital la Cerb. Din acest punct de vedere, a fost o duma!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: