Zoom. INTERVIU. Negru. Negură Bunget. partea 2

Negură Bunget revine!

După aproape 2 ani de la ultimul concert susţinut la Cluj, Negură Bunget revine ASTĂZI în Irish & Music Pub.

Negură Bunget a avut succes în Europa de vest prin elementele tradiţionale (pâgăne) introduse în muzica lor.

Am povestit cu Negru despre începuturile formaţiei, despărţirea de colegi anul trecut şi planurile de viitor în noua componenţă înainte de concertul de la Cluj.

Puteţi citi prima parte a interviului

DÂND CLICK AICI.

Sâmbătă 9 ianuarie

Negură Bunget

The :Egocentrics (post-rock, Timişoara)

Damned Spirits Dance (metal, Ungaria)

Irish & Music Pub

19.30

Despre MUZICA

CZB: Stilul Transilvanian Black Metal… care sunt elementele tradiţionale ce le-aţi introdus în muzică de-a lungul anilor?

Negru (Negură Bunget): A fost un impuls natural să integrăm elemente tradiţionale în muzica şi conceptul Negură Bunget. Încă de la bun început am văzut Negură Bunget ca pe o oportunitate de a explora unele zone ale culturii şi spiritualităţii româneşti. Muzica Negură Bunget e o reflecţie.

CZB: Am primit comunicatul lunii decembrie. Se urează Sărbători fericite. În ce măsură consideri Crăciunul o sărbătoare păgână şi care ştii că sunt elementele dacice pre/creştine adaptate religiei ortodoxe la noi?

Negru (Negură Bunget): Cred că e o confuzie, noi nu suntem deloc pasionaţi de sărbătorile oficiale, şi nici nu trimitem urări de genu’. Crăciunul e însă o sărbătoare de origine păgână. În antichitate, în preajma Solstiţiului de iarnă, se celebrau diferite zeităţi în contextul regenerării naturii. Chiar pe 25 decembrie se celebra naşterea Soarelui neînvins (Dies Solis Invicti Nati), ca simbol al renaşterii soarelui şi alungării iernii (ca şi Saturnaliile). În părţile de nord ale Europei, la aceeaşi dată se celebra Jule, o sărbătoare legată tot de renaşterea soarelui. Iniţial data naşterii lui Isus era celebrată pe 6 ianuarie, trecerea la 25 decembrie e văzută de mulţi istorici ca pe manevră de suprapunere şi apoi de asimilare. În ceea ce priveşte teritoriul autohton, din păcate se cunosc extrem de puţine date despre religia sau mitologia dacă. Tot ce se poate spune în contextul Crăciunului e că numeroase colinde au origini pre-Creştine, şi celebrează zeităţi ce nu au nici o legătură cu Creştinismul.

CZB: Când a fost prima dată când aţi fost consideraţi satanişti de către un organizator sau om din presă? Vă bucuraţi de astfel de publicitate?

Negru (Negură Bunget): Nu aş putea spune că am avut astfel de probleme, poate pentru că e totuşi destul de evident pentru oricine că nu avem nici o legătură cu astfel de elemente. Niciodată nu mi s-a părut interesantă publicitatea ieftină, şi nici nu am dam atenţie unor astfel de „evenimente”.

CZB: Vîrstele pamîntului când apare sau va fi lansat acum la Cluj? În ce măsură a contribuit fiecare din formaţie la muzica de pe noul album?

Negru (Negură Bunget): Vîrstele pămîntului va fi lansat oficial în martie 2010. Albumul a fost compus şi înregistrat în întregime în noua componenţă a formaţiei, şi fiecare membru a contribuit pe măsura inspiraţiei şi talentului. În final contează mai puţin totuşi ce a făcut fiecare, cât contează rezultatul final, care aparţine întregii formaţii. Am ales un loc retras, în munţi, pentru a ne putea concerta exclusiv pe finalizarea albumului, şi a fost o alegere foarte bună, pe care am vrea să o mai repetăm.

CZB: Apare Vîrstele pămîntului în martie 2010 şi apoi Focul Viu (live DVD, retrospectiva cu vechea formulă). După despărţire, aţi lucrat separat la finalizarea materialelor. Cum aţi ajuns la concluzia să nu renunţaţi la aceste proiecte şi ce vor însemna ele pentru tine în momentul lansării?

Negru (Negură Bunget): Ambele proiecte erau începute de mult timp, aşa că a fost destul de natural să le ducem până la capăt, chiar şi separat. Orice material finalizat e o satisfacţie şi o mândrie. Ambele proiecte au fost importante pentru noi, dar şi foarte complexe, şi sper că şi ascultătorii or sa le aprecieze.

CZB: Aveţi turnee constante în Europa. În 22 noiembrie trebuia să cântaţi la Chişinău. Eu îl cunosc pe organizatorul de acolo (Slayer), care este un om de cuvânt. De ce aţi hotărât să vă întoarceţi din graniţă? Nu aţi mai cântat înspre Est niciodată pentru că nu vă interesează această piaţă?

Negru (Negură Bunget): A fost un context extrem de nefericit legat de concertul care trebuia să-l susţinem la Chişinău. Problema principală a fost cu actele microbuzului cu care am călătorit. Nu ştiam că trebuie să avem la noi un contract de închiriere în original, avizat de autorităţile financiare române pentru a putea intra în Moldova. Din cauza asta nu am putut intra în Moldova cu microbuzul nostru. Organizatorul de la Chişinău a încercat să găsească o altă soluţie, dar tot din cauza formalităţilor vamale nu a reuşit (microbuzul adus de el nu putea intra în România). Vina noastră, ca să zic aşa, a fost strict legată de actele de care vorbeam, în rest am avut toată bunăvoinţa de a găsi o altă rezolvare. Felul în care organizatorul a ales să prezinte evenimentele ulterior a fost unul lipsit de fair play.

Nu am mai cântat până acum în partea de Est a Europei pentru că nu am avut ocazia potrivită. Nu avem locuri care ne interesează mai mult, şi locuri care ne interesează mai puţin… cântam tot timpul acolo unde suntem invitaţi, şi unde avem la dispoziţie condiţiile necesare pentru a face un concert reuşit. Asta e tot.

CZB: Când aţi cântat în Scandinavia prima dată şi unde? Ce emoţii aţi avut înainte de recital?

Negru (Negură Bunget): Cred că am cântat prima oară în Norvegia, la Inferno Festival, în 2008. A fost într-adevăr un eveniment mai neobişnuit să cântăm pentru prima oară în ţara de origine a Black Metal-ului, dar nu aş putea spune că ne-am lăsat copleşiţi de emoţii. Cred că am lăsat o impresie destul de bună, astfel încât am fost invitaţi şi la ediţia din 2009 a festivalului, apoi şi la Hole in the Sky în Bergen. Chiar acum pregătim o serie de concerte în Norvegia în cadrului turneului Spirit of the Land din primăvară.

CZB: Distribuţie de album aveţi în SUA. Aţi avut ocazia să treceţi Atlanticul? Este complicat ca artist cu instrumente să depăşeşti birocraţia declaraţiilor vamale ca să mergi acolo?

Negru (Negură Bunget): Încă nu am reuşit să ajungem un SUA. Sperăm însă să o facem chiar anul acesta. E destul de complicat de ajuns acolo, atât din cauza vizelor, cât şi a transportului instrumentelor, dar nu imposibil.

Negură Bunget sunt

 • Corb (chitară, voce)
 • Spin (chitară)
 • Gadinet (chitară bas)
 • Ageru Pământului (voce, percuţie, xylofon, flauturi)
 • Inia Dinia (clape)
 • Negru (tobe, percuţie, membru fondator)

Toţi spectatorii (plătitorii de bilet) de la concertul Negură Bunget de sâmbătă, 9 Ianuarie vor avea şansa să câştige una din cele 3 invitaţii la concertul Marduk + Vader, din 13 ianuarie ce va avea loc tot la Irish & Music Pub.

Programul concertului la Cluj

 • 19:30 – open doors
 • 20:00 – 20:45 – Damned Spirits Dance
 • 20:45 – 21:00 – changeover
 • 21:00 – 22:00 – The :Egocentrics
 • 22:00 – 22:15 – changeover
 • 22:15 – 23:30 – Negură Bunget

În continuare, datele confirmate până în 1 februarie 2010.

 • 9 Jan 2010

RO. Cluj-Napoca. Irish Music Pub

www.irishmusicpub.ro

 • 14 Jan 2010

SK. Banska Bystrica. Klub 77

 • 15 Jan 2010

HU. Budapest. Kék Lyuk/Blue Hell

 • 16 Jan 2010

DE. Rosenheim. Bavarian Battle Festival

www.bavarianbattle.de

 • 22 Jan 2010. Spirit of the Land Tour

RO. Bucuresti. Suburbia

www.suburbia.ro

 • 30 Jan 2010. Spirit of the Land Tour

GR. Thesalloniki. Harley Bar

www.myspace.com/harleylivebar

 • 31 Jan 2010. Spirit of the Land Tour

BG. Sofia. The Box

www.myspace.com/clubthebox

 • 1 Feb 2010. Spirit of the Land Tour

MK. Skopje. Havana Club

http://www.myspace.com/havanaclubskopje

www.myspace.com/negurabunget

www.negurabunget.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: