Zoom. INTERVIU. Omul cu Şobolani. Debut. 1999

Dacă primele formaţii româneşti influenţate de muzica grunge apar la Suceava la jumătatea anilor 1990, Omul cu Şobolani porneşte un val mult mai puternic pe malul Mării Negre, care loveşte capitala în 1999. Dan Amariei şi Koks (Adrian Albu) înfiinţează Omul cu Şobolani la Constanţa în 1 august 1997. Numele este inspirat din tilul unui roman scris de părintele psihiatriei Sigmund Freud.

1999. Lucram în presa scrisă. Dacă ţin bine minte, Omul cu Şobolani debuta discografic în preajma verii, fiind semnată la A&A Records, iar lansarea EP-ului Razna a fost organizată în fostul Backstage (ex-Hard&Heavy, actualul Mojo Club). Am fost acolo, şi am luat următorul interviu cu Dan Amariei … dar nu mai găsesc pozele de atunci 😦

Cultura muzicală românească este formată deja din trupele dance … înloc să fie doar o muzică de consum.


CZB: De ce crezi că muzica hip hop a prins atât de bine la tineretul din România?

Dan Amariei: Pentru că are un mesaj. Muzica hip hop bagă mai mult degetele în ochi, dar hai să ne referim la muzica dance, pentru că din păcate muzica dance a prins mai mult decât hip hop-ul şi a prostit mai multă lume decât trebuia să prostească şi s-a făcut trecerea de la muzica dance ca şi muzică exclusivă de discotecă la muzică de cultură. Cultura muzicală românească este formată deja din trupele dance înloc să fie doar o muzică de consum.

CZB: Părerea despre Atomic TV?

Dan Amariei: Atomic TV este pavat cu intenţii bune dar probabil şi ei îşi dau seama că nu este atât de uşor. Cred că este vina publicului în general. Cred că începe încet încet – vezi că în ultimul timp, Atomic TV a dat-o pe house… cred că vrea să educă publicul nostru, luând-o pe o pantă mai înceată. Eu ştiu că ei vor să facă ceva, dar este greu. Cel mai prost este că nu ştiu care sunt intenţiile CNA-ului.

CZB: De ce a durat doi ani să lansaţi albumul de debut?

Dan Amariei: Până acum, mai mult decât faptul că nouă ne-a fost destul de greu să definitivăm şi să ne dăm seama sub ce formă vrem să iasă acest material… şi am fost nevoiţi să facem un compromis: ei (casa de discuri A&A Records) au făcut un Extended Play (EP) – noi am fi vrut să fie album – astea sunt genul de compromisuri care trebuie făcute pe piaţa actuală – şi până acum şi publicul cred că a fost destul de nepregătit.

Byte. Coperta. Un omuleţ într-o cămaşă de forţă: este de fapt vorba de un alt eu al lui care dă să iasă într-un fel – asta aşa trebuie să fie interpretată.

CZB: Videoclipul a fost ideea voastră, producţia şi banii voştri?

Dan Amariei: Noi ne-am făcut acum singuri un videoclip la piesa Razna – care a apărut săptămâna trecută la Antena 1.

CZB: Pasiunea pentru muzică?

Dan Amariei: … De doi ani, de când a început trupa. Înainte chiar nu mă pasiona. Brusc mi-au venit idei – şi mie şi chitaristului. M-am apucat de chitară, am început să studiez şi am văzut că lucrurile chiar încep să se lege. Sunt şi anul IV la Actorie iar arta are o legătură cu muzica.

CZB: Decesul lui Kurt Cobain cum te-a afectat?

Dan Amariei: Moartea lui Kurt Cobain: a fost o influenţă esenţială pentru mine şi m-a atins mult. Nirvana îmi place în mod deosebit. Ascultasem Nirvana puţin înainte de moartea lui Kurt Cobain. Am văzut un clip care m-a tulburat şi m-a provocat să ascult mai mult şi mai atent muzica lor. Elementul grunge îl vei regăsi în muzica noastră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: