Zoom. INTERVIU. Snails. Scena Locală Chişinău

În 24 ianuarie 1918, Basarabia s-a declarat independentă de Rusia şi s-a alipit României Mari. Cu ocazia faptului că se împlinesc 92 de ani de atunci, publicăm un interviu făcut cu formaţia Snails de la Chişinău, realizat la TIFF (Festivalul Internaţional de Film Cluj), în 4 iunie 2009.

Scena Locală. Chişinău

FESTIVALUL LIVE. NO LIES

CZB: Povesteşte-mi despre Festivalurile organizate la Chişinău

Mircea: În permanenţă apar încă comentarii legate de Festivalul Live No Lies din noiembrie 2008. Este website-ul cultural, Pamparam.md care-l citesc zilnic să aflu ce s-a mai întâmplat prin Moldova sau prin Chişinău. De multe ori recitesc recenzia Festivalului Live No Lies 2008 şi mă uit la poze din nou. A fost foarte fain şi ar fi bine să se mai organizeze, pentru că în acest moment nu se întâmplă absolut nimic. Vin trupe, care sunt aduse din Ucraina, Rusia sau Bielo-Rusia, dar nu apare nimic la noi din România sau din Occident. Aproape toate trupele rock ce vin la noi dinspre est cântă o muzică death metal foarte dură.

SLAYER

CZB: Slayer se ocupă de aceste concerte la Chişinău.

Mircea: Da, Slayer aduce formaţiile din fosta Uniune Sovietică. Toate au renume şi sunt recunoscute în sfera de limbă rusă, dar nu este absolut deloc genul de muzică pe care l-aş asculta.

REVISTA MUNCHHAUSEN

CZB: A mai apărut revista Munchhausen, lansată anul trecut în noiembrie cu surle şi trâmbiţe?

Mircea: Nu. Au apărut doar două ediţii Munchhausen. Munchhausen nu a mai apărut tot din cauza evenimentelor din aprilie şi din cauza anului de criză economică. A fost lansat împreună cu festivalul Rockhausen, dar nu cred că aducea nici un fel de profit. Concertele iarăşi nu cred că aduceau profit. Ideea de a face revista şi evenimente de acest gen a fost foarte bună. Revistă poţi să faci copiind informaţii din internet, dar este nevoie de finanţare serioasă să organizezi evenimente. Sunt anumite companii internaţionale care mai sprijină anumite evenimente, dar nu este destul ca să existe o scenă activă şi concerte constante de amploare.

O FORMAŢIE NOUĂ: Paralela 47

CZB: Au apărut formaţii noi la Chişinău în ultima perioadă?

Lilian: Sincer, nu am prea urmărit fenomenul în ultima vreme, dar o formaţie nouă despre care am auzit este Paralela 47. Nu au mai prea apărut formaţii noi din cauza faptului că nu se prea organizează evenimente la noi, iar dacă se fac, se fac în cercuri restrânse pentru că locaţiile sunt mici şi trebuie să fii foarte interesat în astfel de evenimente ca să afli de ele.

CZB: Poate alt motiv pentru care formaţiile tinere se lansează atât de greu este lipsa de bani pentru instrumente şi sistemul de sunet necesar în sala de repetiţii?

Lilian: Ar fi o chestie importantă, dar nu cea mai importantă, pentru că rock-ul îţi dă o multitudine de posibilităţi şi este un gen muzical destul de flexibil, în sensul că şi atunci când nu ai scule performante, poţi să faci muzică bună, mai ales că nu suntem în perioada jazz-rockului. Eu consider că avem mai mult noroc acum, că se poate face o muzică mult mai murdară ca înainte. Cu mai multă îndrăzneală se poate aplica diverse elemente ciudate în muzică. Trăim acuma într-o perioadă în care lumea nu prea pune preţ pe sunet, pentru că toţi ascultă mp3-uri. Ideea de a avea un sunet foarte bun nu cred că mai este o idee actuală. Totul depinde de materialul pe care-l compui, dar este important în continuare să ai o mixare şi masterizare decentă în studio. Lumea nu mai ascultă viniluri pe amplificatoare cu lămpi; lumea nu mai ascultă nici măcar CD-uri.

CZB: Cum explici diferenţa dintre fenomenele noastre underground? În România tinerii preferă să cânte în engleză; în Moldova, tinerii preferă să cânte în română.

Lilian: Pentru că la şcoală se învaţă franeza la Chişinău (râde). Asta este prima metoda de a-ţi demonstra apartenenţa. La Chişinău devine o necesitate imperioasă în ultima vreme să ne menţinem cultura românească vie. România în schimb se uită spre Vest, iar această tendinţă este foarte firească. Aud din ce în ce mai des compoziţii cântate într-o engleză decentă … nu foarte des, dar sunt chestii foarte reuşite.

LICEUL ASACHI

CZB: Toţi aţi terminat la Liceul Asachi?

Lilian: Nu toţi. Gabi a terminat la alt liceu din Chişinău; Colţ vine din Satul Mălăieşti, din Transnistria.

CZB: Ce alte formaţii au mai terminat liceul la Asachi?

Lilian: Dan Bălan, formaţia Dan Bălan (râde, este vorba de o treime din O-zon); Gândul Mâţei; Monro, care este o formaţie mai nouă … şi alţi muzicieni care cântă în diverse formule.

CZB: Sala de repetiţie o aveţi la acelaşi liceu?

Lilian: Da, de mai mulţi ani. Suntem în relaţii foarte bune cu administraţia şcolii şi de fiecare dată când putem, ajutăm administraţia. Iniţial era vorba despre echipamentul ce îl deţineam, cu care se putea organiza un eveniment la liceu.

CZB: Ce fel de evenimente? Se organizează concerte periodice acolo?

Lilian: A fost un concert recent, iar penultimul a fost organizat acum şase ani, pe vremea când nu existau cluburi unde să cânte formaţiile locale. Acuma, pentru că s-a ajuns în aceleaşi condiţii ca în anii 90, am reluat tradiţia. Artiştii caută constant săli alternative pentru concerte la Chişinău. Fiecare îşi organizează concerte unde poate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: