Zoom. INTERVIU. Adrian Tănase. ŢAPINARII

Adrian Tănase (tenor, chitară) s-a născut în zodia leului la Bucureşti şi a terminat facultatea de ziaristică.

Cosmin Covei (bariton) s-a născut în zodia peştelui la Bucureşti şi a terminat facultatea de arte, regie de film şi televiziune.

Împreună ei sunt proiectul folk alternativ, Ţapinarii.

În curând începe Turneul Anti-Valentines în şapte centre culturale importante din ţară.

Cu această ocazie se lansează şi noul album semnat Ţapinarii,

2010 ani de folk alternativ alături de cotidianul Jurnalul Naţional.

Anti-Valentines Day Tour

 • 08.02 Brasov, Deane’s
 • 09.02 Sibiu. Old Friends
 • 10.02 Cluj. Irish & Music Pub
 • 11.02 Timişoara. Bunker
 • 12.02 Craiova. Play
 • 13.02 Bucureşti. Club A
 • 14.02 Constanţa. Doors

Cu această ocazie am discutat puţin cu Adrian Tănase despre trecut, prezent şi viitor.

Anti-Valentines Day

CZB: Cât de mult consideraţi că v-a ajutat campania Anti-Valentines Day în cariera voastră şi în creşterea popularităţii?

Adrian Tănase: NU asta a fost intenţia. Am vrut să dăm o alternativă la manifestările de gen. Vezi Direcţia 5 în Piaţa … oricare din concertele speciale de Valentine’s Day. Plus că nu ne plăcea cum se vindea dragostea la tarabă. A ajutat, corect, şi ajută în continuare. Noi avem trei evenimente pe an:

 • Anti Valentine’s
 • Lansarea discului
 • 1 mai la mare

Acum (în 2010) am unit Lansarea cu Anti-Valentine’s Day, din motive evidente.

CZB: Dacă România nu ar fi adoptat această sărbătoare păgână Scandinavă cu braţele deschise, crezi că aţi fi creat o cultură Anti-Mărţişor sau Anti-Dragobete?

Adrian Tănase: Nu, nu cred. Noi credem în autentic şi chiar şi în tradiţional. Cel puţin eu NU am nimic cu 1 martie. Este un simbol al renaşterii.

1 aprilie 2006

CZB: Cum v-a venit ideea să faceţi poanta de 1 aprilie şi să anunţaţi despărţirea proiectului la aproape 5 ani de la înfiinţare, în 2006?

Adrian Tănase: A fost de fapt ca o mică lecţie. Lumea vocifera la ridicarea preţului biletului, ceea ce nu era normal. Şi le-am arătat că vor plăti, dacă îmbraci frumos un lucru. ÎN plus, au gustat gluma. Ne cerem scuze celor care nu au gustat-o.

CZB: Dacă lumea nu ar fi reacţionat la poantă, aţi fi continuat cu proiectul?

Adrian Tănase: NU ştiu, pentru că la un moment dat ajunsesem să cred şi eu ce spuneam. Adică dacă nu ar fi venit atunci lumea, probabil am fi luat o pauză. Eram destul de supărat.

Cariera

CZB: Care club este mai special pentru voi, Green Hours, unde aţi debutat sau Club A, unde aţi susţinut mereu concertul Anti-Valentines?

Adrian Tănase: Sunt sentimente diferite pe care ni le oferă aceste două cluburi. În Green Hours facem concerte mai altfel, mai liniştite, mai de suflet. In Club A suntem protestatari. E ca şi cum am cânta electric în Club A şi acustic în Green Hours. Ţinem la amândouă cluburile în egală măsură.

CZB: Cum a decurs colaborarea cu Florin Piersic Jr. la albumul Ultimul Super Erou şi în ce sens s-a realizat colaborarea?

Adrian Tănase: A recitat câteva texte care făceau legătura în poveste dintre diferite întâmplări, sentimente, idei. A decurs foarte bine; eu am avut chiar o replică “Acest om îmi recită viaţa” După această colaborare, Florin Piersic Jr. a inclus în coloana sonoră a filmului său Eminescu vs Eminem piesa Unde Eşti?

CZB: De ce aţi hotărât la un moment dat să faceţi albume separate …
2005. Un rege fără regat – povestea lui Tănase

2006. Viaţa de cuplu e ca mersul pe tricicletă – povestea lui Covei

Adrian Tănase: Am simţit eu practic nevoia să-mi spun povestea. Şi cum noi facem totul în mod egal, aşa s-a născut şi ideea de a face două albume.

Mai personal

CZB: De ce se numeşte albumul tău Un rege fara regat?

Adrian Tănase: Toţi suntem nişte regi înăuntrul nostru. Sau în cer, după aia. Regatul poate însemna orice, o persoană iubită, fericirea … orice. Artiştii în general sunt regi fără regat. E inspirat titlul de o poezie de-a mea de prin … 1993 – 1994 în liceu. Se numea Un rege fără regat

CZB: Povesteşte-mi despre Semne. S-a înfiinţat dupa Ţapinarii? Care este scopul acestui proiect pentru tine personal?

Adrian Tănase: Sincer, am senzaţia că s-a înfiinţat cu mult înainte. Basistul meu a cântat cu mine în toate trupele mele posibile de dinainte. Dar lăsând asta la o parte, Semne s-a înfiinţat în 2007 dintr-o nevoie. O nevoie de a cânta rock. Şi astfel m-am împărţit în două. La Semne am făcut texte în engleză pentru a mă delimita de Ţapinarii, iar cu Ţapinarii am încercat să mă apropii de Semne prin orchestrarea pieselor alături chiar de băieţii mei din Semne. Trupa a avut ceva ghinioane, componenţa tot schimbându-se. Am schimbat vreo 5 chitarişti. Într-un final, chitaristul trupei care a fost cel mai mult cu noi a plecat în Germania, iar tobarul în Franţa. S-a colaborat scurt timp cu Mihnea Dobrota (OCS) la tobe. Acum cântăm cu

 • Mihai Căluşeriu la chitară, aka Razna (care este totodată administratorul websaitului Ţapinarii),
 • iar la tobe cu Mihai Dumitrascu (9,7 Richter)

Sperăm să ne revenim un pic şi să lansăm şi noi în sfârşit primul disc.

www.myspace.com/trupasemne

CZB: Radio3Net. De când ai emisiunea Roku’ lu’ Tănase?

Adrian Tănase: Din 25 septembrie 2009. Roku’ lu’ Tănase este o emisiune dedicată în totalitate rock-ului românesc Este împărţită în două părţi. În prima parte pun rock românesc mai vechi sau mai nou: Cargo, Timpuri noi, dar şi Luna Amară, Kumm, Byron, Urma, Travka 9,7 Richter, iar în partea a doua am un invitat sau doi de la o trupă. De obicei, am încercat să aduc o săptămână cineva mai cunoscut, şi în fiecare a doua săptămână o trupă mai tânără. Am deschis cu Adrian Despot spre exemplu, iar în a doua săptămână i-am invitat pe cei de la Old News.

www.radio3net.ro

vinerea de la 15.00 – 17.00

CZB: La ce te aştepţi în 2010 – sau muzical, ce pregăteşti fanilor cu proiectele tale muzicale şi emisiunea radio?

Adrian Tănase: În februarie avem turneul 2 în 1 Anti Valentine’s Day, plus lansarea noului disc, 2010 ani de folk alternative, prin Jurnalul National, sper să scot discul cu Semne şi să continui emisiunea la Radio 3net. Acum mă gândesc că în două săptămâni trebuie să termin discul Ţapinarii şi mă gândesc la muncă

CZB: Blogul http://tanase.tapinarii.ro de cât timp îl scrii? Care este motivaţia pentru tine aici … de a-ţi promova toate laturile culturale pe care te dezvolţi?

Adrian Tănase: Am început un blog prin 2003 … pe weblog.ro şi am continuat să scriu. Acest tanase.tapinarii.ro este un blog dublu. Când am chef, povestesc ce am mai făcut, iar când am inspiraţie, o mai dau pe latura artistică şi mai şi anunţ cam toate lucrurile astea cu care mă ocup.

The End Note

CZB: Ce făceai în momentul în care ai aflat de decesul Tatianei Stepa şi ce emoţii ai avut pe moment? Vă cunoşteaţi? Ai fost la înmormântare?

Adrian Tănase: Nu ne cunoşteam personal, n-am fost la înmormântare … este o pierdere pentru muzica folk autohtonă, dar nu pot suferi după o persoană pe care nu am cunoscut-o.

www.tapinarii.ro

www.myspace.com/tapinarii

http://tanase.tapinarii.ro

Comments
One Response to “Zoom. INTERVIU. Adrian Tănase. ŢAPINARII”
 1. neo spune:

  care sunt cele doua piese noi de pe discul lansat acum in februarie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: