Click. RECENZIE FILM. Home

Home

!!!!!!

2009, PPR

Regie: Yann Arthus-Bertrand

Prezintă: Glenn Close

Probabil că majoritatea am văzut planeta Avatar şi am rămas cu impresia că este o Ţară fermecată extraterestră. Am ieşit de la film şi mă tot gândeam la vârfurile cozilor, la firele fluorescente de păr care mi-au lăsat impresia tridimensională a unei lumi extraordinare şi foarte departe de a noastră. Totul era legat şi totul îşi avea un rost: fauna, flora, pământul … extratereştrii. Fiecare vietate îşi cunoştea locul în schema mare a lucrurilor şi respecta teritoriul vecinilor convieţuitori. Toate vietăţile din lumea Avatar trăiau într-o armonie simplă şi directă. Toţi cei care au văzut filmul nu au mers prea departe cu interpretarea şi subînţelesul. Unii au luat-o ca pe o poveste. Alţii au fost impresionaţi de lumea SF sau de naivitatea băştinaşilor sau de agresivitatea oamenilor.

În mintea mea, comparam acţiunea filmului Avatar cu istoria războinică a planetei noastre, din ultimii 30 de ani. A fost o perioadă în care puterile mari au cheltuit bani, energie, efort şi au sacrificat vieţi în războaie mai puţin strategice sau militare, cât au fost economice.

În ultimii 30 de ani marile puteri au mers la război împotriva unor ţărişoare pe insule pentru a-şi consolida armata şi pentru introducerea unor noi armamente şi echipamente.

  • 1984. Marea Britanie vs. Insulele Maldive/Falkland (Argentina nu a fost atacată!)
  • 1985. SUA vs. Insula Grenada

Mă gândeam la războaiele marilor puteri împotriva unor ţări îndepărtate şi exotice care deţin bogăţii imense în minereu.

  • 1980. Rusia vs. Afghanistan. Lapis Lazuli
  • 1995. Rusia vs. Cecenia. Petrol
  • 2002. SUA vs. Afghanistan. Lapis Lazuli
  • 2003. SUA vs. Iraq. Petrol

Home, filmul documentar, vine ca frişca pe tort după ce ai văzut Avatar.

Avatar nu se referă doar la agresivitatea necontrolată a oamenilor ci şi la războiul de neînţeles al omului împotriva naturii ce-l înconjoară.

Omul respiră oxigen pe această planetă de peste 200.000 de ani, dar asta este echivalent cu doar câteva secunde în comparaţie cu cei 4,54 miliarde de ani ai Terrei.

De 50 de ani, omul exploatează sistematic toate bogăţiile ascunse ale pământului şi în curând nu va mai rămâne nimic de dezgropat.

Exemplul perfect al relaţiei dintre om şi planeta lui este povestea civilizaţiei polineziene, Rapanui, care s-a dezvoltat pe Insula Paştelui. Sosită aici peste 1.500 de ani în urmă, a devenit un regat bogat. Populaţia a crescut pe o insulă acoperită de păduri cu un soi deosebit de palmieri. Aici se găsea cel mai înalt tip de palmier din lume. Timp de trei secole, indigenii au defrişat pădurile sistematic, pentru că aveau nevoie de spaţiu pentru oraşele lor şi pentru agricultură. Rapanui nu s-au oprit până ce nu au tăiat ultimul palmier gigant aflat aici. Apoi, într-o bună zi, au descoperit că nu mai puteau construi bărci pentru transport şi pescuit. Ploaia a spălat tot stratul de pământ fertil, neprotejat, care s-a scurs în Oceanul Pacific.

Civilizaţia Rapanui a dispărut.

Au rămas câteva statui ciudate şi 3.000 de urmaşi care depind acum de turism pentru venituri.

Ia povestea asta şi dă-i un Zoom până ajungi să ai o perspectivă la nivel de planetă. Gândeşte-te la problema asta la nivel global. Vezi filmul Home şi află mai multe despre filmul Avatar. Află că ignorăm frumuseţea planetei ce am avut-o, află că peste câţiva ani am secat toate fântânile şi am scos tot petrolul, aurul şi argintul din sol.

Ce le rămâne copiilor noştri?

Ne-am înstrăinat prea mult de planeta noastră.

Omul este înţelept dar nu poate respecta nici o graniţă.

În curând rămânem cu cutia goală a Pandorei.

E săptămâna pământului la Cinema Victoria între 5. şi 11. februarie.

Home va fi difuzat aici la 16.30 şi la 21.00.

Comments
One Response to “Click. RECENZIE FILM. Home”
  1. Bass player spune:

    Daca, dincolo de preocuparile zilnice, te-ntereseaza „the big picture”, mergi sa-l vezi. Probabil te va intrista, dar… e „doar” realitatea…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: