Click. RECENZIE. Kumm. LIVE. Cluj. 27.01.2010

Click RECENZIE LIVE Kumm

!!!!

Irish&Music Pub

miercuri 27 ianuarie 2010

A fost un show fain, cu multe momente spectaculoase.

Muzica celor de la Kumm este foarte introvertită şi eclectică, fie că e vorba de piesele art rock mai vechi, sau cele indie alternative mai noi.

Pentru a sublinia asta, au ales să interpreteze o preluare după Velvet Underground, Venus In Furs. VEDEŢI FILMAREA AICI. Acest moment muzical relevă faptul că formaţia (care cântă deja de 12 ani) nu îşi pune amprenta proprie pe piesă.

Unii vor citi aceste rânduri şi se vor întreba, dar care amprentă, domnule? Într-adevăr, la Kumm nici nu se mai poate vorbi de un stil propriu, deoarece în ultimii doi ani şi-au schimbat stilul (aş zice, radical), înloc să se impună pe piaţa autohtonă cu art rock-ul eclectic de acum 5 ani, formaţia mutată pe Dâmboviţa îşi caută acum identitatea printre vedetele mai tinere ale scenei trendy indie alternative de la Bucureşti.

Alt motiv pentru care nu putem acorda o notă mai mare, deşi formaţia este una dintre cele mai dinamice pe scenă la noi, este pentru că nu toţi se implică în acest show pronunţat cum? Pentru CZB este evident Kumm se face un spectacol cu doar o treime din colectiv.

Nu-i mai văzusem Live de peste doi ani. Aveam oarecare emoţii înainte de concert pentru că ştiam că mai multe dintre piesele mai vechi îmi plăceau.

Cătălin Mocan s-a integrat perfect în colectiv şi este cel puţin la fel de dinamic precum colegul veteran, aflat mereu la dreapta sa, Eugen Nuţescu. Aceste două umbre înalte dau sarea şi piperul showurilor Live de la Kumm.

Puţin mai la dreapta, întâlnim elementul rămas exotic încă de la înfiinţarea trupei, saxofonul, purtat de Mihai iORDACHE (plecat puţin de spate, după toţi anii în care a stat cu obiectul muncii atârnat după gâtul său). Omul, precum instrumentul, este o prezenţă inconstantă în piesele Kumm, având momentele lui de glorie şi momentele în care pur şi simplu stă aşezat şi ascuns după o boxă … aşteptând cuminte următorul moment când se ridică cu o tamburină în mână.

Partea dreaptă, cum te uiţi spre scenă, este, în mare măsură, neinteresantă şi statică.

În faţă … la vedere … stă impozantă … clapa, pe stativul ei. Puţin mai în spate se află Andras Kovacs, care dă impresia că vrea să echilibreze nebunia frenetică a colegului cu care a înfiinţat trupa, de pe partea opusă a scenei, Eugen Nuţescu.

Undeva în colţ, în spatele lui Andras, retras şi ascuns, hibernează Sorin Erhan la bas. Obişnuit probabil cu mişcarea scenică de pe vremea când cânta la Firma, basistul şi-a dat drumul undeva spre finalul recitalului, ieşind puţin de după clapă, spre mijlocul scenei (deşi bunul simţ al spectacolului cerea mult mai mult de la el). Merge şi aşa, doar că prea puţin. Impulsul de adrenalină a fost scurt … acesta fiind singurul moment pentru fotografi să îl prindă în prim plan, ieşit din umbra clapei.

NOUL toboşar este tânăr, simpatic, energic şi pare dornic de atenţie … dar este mult prea în spate să fie observat … şi atunci, există un anumit moment când cortina celor din faţă se retrage puţin şi Paul Ballo urcă pe taburet şi bate la piei precum un sălbatic la montă.

Dacă ar fi să propunem un sextet virtual ideal pentru concertele live de la Kumm, l-am introduce pe Morris de la Dance Trauma la sax; în spatele basului ar sta Johann Hentz de la Truda şi l-am readuce pe scenă pe Dorin Ţifrea, fostul clăpar de la Grimus.

Kumm a întinerit cu cele trei schimbări din ultimii ani (Cătălin Mocan la voce, Sorin Erhan la bas şi Paul Ballo la tobe). Probabil şi asta poate fi o reţetă de a împrospăta faţa trupei, dacă muzical nu reuşesc să se impună prin note şi mai autentice şi ritmuri şi mai originale.

Ca şi subiect paralel, consider că, pe scenă şi în afara ei, lipseşte personalitatea unei persoane mai înfipte în acest grup, care să prezinte un punct de vedere şi mesaj mai profund decât muzica formaţiei pe scenă sau câteva glumiţe între piese. Dar, cum la noi nimeni din mass media nu caută şi nu doreşte aşa ceva, Kumm rămâne la faza de ghiocel într-un peisaj de câmpie acoperită de o brumă groasă, în timp ce departe, după orizontul dinspre occident, ritmuri şi note colorate de stejar, pini, plopi şi meri înfloriţi sunt purtate încet de vânt, ajungând pe meleagurile noastre, proaspăt dezgheţate, mereu cu o întârziere de 3-5 ani.

Nu m-a mirat cârdul de fete şi admiratoare tinere adunate într-un stol uniform, pe cinci rânduri ordonate, în faţa scenei. M-a mirat însă jumătatea mai goală din spatele sălii, unde altădată stătea aproape la fel de înghesuit publicul.

Concertele Live ale acestei formaţii sunt obligatorii de văzut, pentru că pe scena noastră firavă de muzică underground, spre deosebire de alţii, ei au înţeles într-o oarecare măsură importanţa ţinutei pe scenă. Este o plăcere să vezi cum se dezlănţuie Oigăn, Cătălin (şi, în anumite momente, iORDACHE) pe ritmurile muzicii lor.

www.myspace.com/kummband

kummusic.wordpress.com

Comments
6 Responses to “Click. RECENZIE. Kumm. LIVE. Cluj. 27.01.2010”
 1. Andrei spune:

  mi se pare ca pui prea mult accent pe prezenta scenica. daca e sa aleg intre o formatie care nu se misca deloc pe scena, dar are piese foarte bune si una care se misca foarte bine, dar are numai piese slabe, eu prefer oricand prima, chiar si la concerte. kumm se incadreaza insa undeva intre cele doua categorii.

  • this is a LIVE concert review. that is the idea behind this category of articles. sorry if you’ve felt offended.
   we want to promote TRULY GOOD LIVE BANDS and LIVE SHOWS. that is the object.
   for the level of music being played LIVE in ROmania at present, Kumm was OK. they got four signs!

 2. Andrei spune:

  dir săr, ai du not fil ofended. ai uăz giăst expresing mai opiniăn zet ă laiv performăns dazânt hev to bi disected so tărăuli. it iz mai opiniăn zet ză artists hev to bi zemselfs on ză steigi end zet ză miuzic iz maci mor importănt zen ză laiv performăns and hau ză bend iz muving. saund cualiti iz also veri importănt end in meni clabz iţ veri şiti. pliz du not fil ofended bai mai ansuărs bicoz ză trus iz zet ai faind iour blog veri interesting and ai rid niu articlăs ălmost evri dei. alsău, ai hev to sei zet ai laic veri maci ză kumm conserţ end ai sinc iordache iz ză best. tu bed hi iz not iuzd ez oftăn ez hi şud bi.

  • Yo teh aiNtzeleg perfect. dahr ClickZoomBytes toak my preen astah yesteh altfehl. caiNd yesteh vorbah deh LIVE CONCERTS noo pootem sah fahchem abstrahctzee-eh duh cheh seh petrecheh pay s… s…che … ON STAGE.
   Dahkah vrey sah ascooltzi MUSIC atoonchi stay at home cooh cahshtileh pay ureky.
   Dahkah ClickZoomBytes mehrjeh la CONCERT shi nu vehdeh cah se muncheshte … ON STAGE, atoonchi nu preah aiNtzelegem ce rohst ahreh cah the ARTIST sah piardah vrehmeah, kah neech PUBLICool noo va yeshy lah the CONCERT.

 3. moment spune:

  mai, mai ,mai kumm vorbiti voi !!! … dar ce limba vorbiti voi acolo si kumm? sincer tare mult imi place Kumm vorbiti !

Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: