Click. RECENZIE. Bitza. Sufletul Oraşului

Bitza. Sufletul Oraşului

!!!!!

2009, independent

Bitza reprezintă România urbanizată.

Mihai Bitza a lansat cel de al patrulea album de studio de ziua lui (8 februarie), exact acum un an (2009).

Versurile sunt îmbibate cu mesaj; nici o piesă nu mă lasă rece.

Îmi place infuzia aproape constantă de rock (riffurile de chitară dau o notă tare ritmurilor rap). Ritmurile sunt complexe şi totodată aerisite. Muzica este dinamică.

Genul mai old school, cu o combinaţie de ritmuri soul şi r&b curge de la o piesa la alta şi nu lasă loc momentelor de plictis.

Se atacă anumite subiecte, albumul dovedind o diversitate de ritmuri cu un mesaj coerent.

  • Politică. Sufletul oraşului, Sânge bolnav, Manifest, Un vot distanţă
  • Social. Alte repere, Cântecul şi povestea ei, Ne schimbăm de mâine, Cronica unei vedete, Prin ochii unui trecător, În urma noastră, Nevoi urbane
  • Sex. Nu te opri, Lasă-mă să-ţi arăt
  • Maşini. Din bară-n bară


  • Mi-a plăcut pianul pe Un vot distanţă.
  • Mi-a plăcut vioara pe În urma noastră
  • Mi-a plăcut chitara pe Din bară-n bară.

  • Downtempo. În faţa blocului, Lasă-mă să-ţi arăt, Prin ochii unui trecător
  • Cea mai americană piesă, o comoară ascunsă (pe lângă Sinteze) este: Ne schimbăm de mâine

Piesa cu mesajul cel mai dur legat de realitatea cu care se confruntă multe tinere în 2010 în România este Cântecul şi povestea ei. Nu tre’ să faci aşa ceva

Eu am recepţionat mesajul legat de tembelizor, curvăsăria gratuită, prostituţia în parlament … şi din jurul blocului. Suntem un popor însclavizat: copiii sunt copleşiţi de mentalităţile greşite ale adulţilor, adulţii la rândul lor sunt copleşiţi de guvernul care nu a fost ales de popor, datorită unei revoluţii care nu a existat decât într-un decor la televizor. Guvernul, la rândul său pare a fi supus politicii UE de colonizare economică a Europei de est. Trăim într-o minciună la toate nivelele.

Spre deosebire de Mihnea Blidariu, care este vocea neoficială a mişcării Roşia Montană, formaţia lui, Luna amară, care a lansat album anul trecut, nu a avut nici un fel de piesă cu mesaj în acest sens. Bitza, în schimb, care a participat o dată la festivalul protestatar (în 2005), se leagă direct de problemă în Un vot distanţă! Unii se aruncă în faţă fără spate; alţii vociferează din suflet după ce procesează principiile.

Bitza pare un om pozitiv şi plin de speranţă.

Diferenţa dintre Bitza în 2010 şi UnQ Sapro din 2000 este că Morometul este direct în exprimare şi cu o frază de genul România, trezeşte-te, sintetizează o grămadă de teme abordate pe un album întreg, precum Sufletul oraşului.

De aceea, UnQ Sapro ar fi fost un artist de succes pe o piaţă unde Single-ul poate fi valorificat, iar Bitza a scos al patrulea album din cariera lui solo şi se pare că nu se va opri aici.

Hip hopul de Bucureşti se plânge despre cartier şi despre viaţa la bloc. Specific zonei noastre este faptul că nu se cântă despre împuşcături şi lupte între găşti stăpâne pe anumite străzi, ci despre beţii fără bani în buzunar şi bătăi fără motiv între fraţi.

si parca n-am vazut nici gloanţe, nici pistoale

poate doar sticle goale, bătăi brutale

Pe diverse saituri şi bloguir de pe net, Bitza a fost acuzat de unii şi de alţii că a copiat ritmuri şi idei de la Grasu XXL, de la BUG Mafia, că e un artist de featuring-uri, că piesele sunt prea scurte (dintre cele 17 titluri, nici unul nu trece de minutul 4), că se repetă, că e monoton, că primele albume sunt mai interesante, că acest album a ieşit doar pentru că … trebuia făcut.

Este bine că se vorbeşte cu atâta invidie despre Bitza. Înseamnă că a făcut o treabă bună.

Un album de colecţie înseamnă că şi la un an după lansare, această recenzie trebuie să fie la fel de valabilă. Astăzi este ziua de naştere a lui Bitza! Exact acum un an a avut loc lansarea albumului Sufletul oraşului la Club Gossip Bucureşti.

COMANDA ON-LINE AICI.


Pentru un album soul-rap cu mesaj, versurile sunt foarte important de procesat.

Se scade o notă pentru că nu numai că nu găseşti versurile în interiorul coperţii, dar trebuie să intri pe websaituri de descărcare de sonerii mobile ca să le poţi citi.

Este incredibil că pe websaitul personal Bitza s-a gândit la totul în afară de asta.

Sunt sigur că s-a judecat că se înţeleg versurile, deoarece sunt rostite foarte clar şi sunt bine evidenţiate în studio. Problema rămâne că nici cei care au transcris piesele ascultând piesele nu au înţeles 100% tot ce se rosteşte.

www.bitza.ro

Byte. Peste 350 de fani s-au adunat pe Chat în seara de 25 decembrie, 2008 pe saitul Bitza.ro pentru a discuta în direct cu Bitza, Grasul XXL, Guess Who, Faibo X şi alţii. În ziua respectivă au fost peste 4.000 de vizitatori, iar serverul a căzut de 5 ori.

ClickZoomBytes a apreciat acesta ca fiind albumul anului 2009, datorită lipsei de momente moarte şi a mesajului consistent, piesă de piesă.

CITEŞTE AICI.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: