Byte. PĂREREA MEA. 2009. Partea 7b. IRIS vs. Michael Jackson

Partea 2. Iris.

CITIŢI PARTEA 1 AICI.

Integrala Iris conţine 15 albume (21 de CD-uri)

Colecţia este lansată şi distribuită de Roton.

 1. Iris
 2. Iris II
 3. Iris – Nu te opri
 4. Iris IV
 5. Iris 1993
 6. Lună plină
 7. Iris 20 de ani
 8. Mirage
 9. Iris 2000
 10. Athenaeum Live vol 1
 11. Athenaeum Live vol 2
 12. Mătase alba
 13. 4 Motion
 14. Maxima
 15. Cei ce vor fi

Americanii au o expresie: Less Is More.

Cutia este mare, grea şi incomodă.

Nu neg faptul că primele cinci volume de muzică pot fi considerate valoroase. Acestea sunt lansate pe vremea lui Ceuşescu în condiţii greu de apreciat acuma, de cenzură, în condiţii precare … dar vremurile au stimulat oamenii să fie mai inventivi şi mai originali. Aceste albume trebuie însă căutate în format vinil. Nimic nu bate vinilul calitativ ca sunet.

În rest … la noi nu s-a dezvoltat sistemul de single-uri, clasamentele de la radio erau încercări firave de a imita stilul vestic de prezentare a muzicii nou-apărute, chiar şi după 1989. Nu a existat nici un clasament de hituri în România bazat pe cifre de vânzări reale. Reţeaua naţională de magazine Muzica a dispărut la câţiva ani după 1990 (a mai rămas doar magazinul din Bucureşti, de pe Victoriei). Tirajele scoase pe album de către monopolul discografic, Electrecord, sunt cifre la fel de secrete ca şi listele nominale ale securiştilor.

Pe vremea comunismului, s-a evitat orice fel de competitivitate şi concurenţă. Comunismul nu avea nevoie de idoli sau eroi. Singurul Erou de care aveam nevoie era Nicole Ceauşescu.

În aceste condiţii, orice fel de sistematizare sau clasificare a unei liste de piese ar fi pură speculaţie şi ţine de părerea subiectivă a autorului. La noi nu se cunoaşte practic foarte detaliat gustul publicului dinainte de 1989, dar după cum au evoluat lucrurile, este clar că Mamaia şi Cenaclul Flacăra au lăsat urme care nu pot fi cosmetizate nici după 20 de ani, într-o industrie lipsită de artişti cu păreri sănătoase, formatori de opinie, cu versuri şi muzică compuse de aceeaşi persoană aflată la microfon.

Din acest punct de vedere, Iris poate fi considerat un fenomen, dar nu din perspectiva unui plan riguros de marketing, o reţetă bine conturată sau un succes uluitor a unei piese interpretată cu emoţii zdrobitoare sau a unui album de referinţă pentru întreaga scenă românească, care să fie o sursă de inspiraţie pentru generaţii întregi (aşa cum a fost poate Mugur de fluier pentru Phoenix). Formaţia Iris poate fi considerat un fenomen doar prin faptul că … NU ARE CONCURENŢĂ la nivelul şi vechimea ei, pe genul promovat.

Iris a reuşit să clădească un brand bine definit doar datorită aceluiaşi sistem comunist care a îngrădit-o şi care a cenzurat-o timp de mai bine de un deceniu, prin sistemul de circuite de concerte artistice, prin casele de cultură şi căminele culturale construite de-a lungul cincinalelor socialiste în toate localităţile cu populaţie mai mare de 10.000 de locuitori, iar vara prin localurile de pe Litoral.

Iris a fost consecventă cu sine însăşi doar pentru că (după debut) şi-a găsit formula care nu s-a destrămat, solistul care a fost diferit prin faptul că şi-a creat un stil propriu de interpretare (la modă afară, dar unicat în graniţele noastre).

Aceasta formaţie, şi altele ca ea, este condamnată la graniţele ţării noastre prin faptul că de fapt nu prezintă nimic original pentru scena muzicală internaţională. Sunt dur, dar acesta este adevărul. Nimeni nu a crezut că va pica vreodată Cortina de fier, iar când asta s-a întâmplat, artistul, care deja îşi crease un stil şi o amprentă pe plaiurile mioritice, nu a ştiut cum să îşi gestioneze talentul şi să depăşească barierele politice în care a crescut.

Trăim într-o lume unde dictonul este: Lasă, că merge şi aşa.

Cristi Minculescu a fost operat anul trecut la ficat în Germania.

Medicii propun o teorie cum că Cristi Minculescu suferă de o boală rară genetică a ficatului … şi s-a pus accentul pe asta pentru că lumea în România se isterizează pentru cele mai mici chestii, de care dealtfel, toţi suntem de blamat. Deci, oficial, Cristi Minculescu nu are nici un fel de afecţiune hepatică legată de excese în tinereţe. Oricum nu este un caz unic; mulţi se află în situaţia lui şi la noi, şi în întreaga lume.

Dar, aici s-a întâmplat ceva deosebit. Pentru prima oară în industria muzicală românească a existat interesul, din partea mai multora, să se urmeze un fir roşu, doar că rezultatul final nu a fost o carieră strălucită potenţată sau o lovitură cu impact pe termen lung şi câştigarea unor pieţe noi.

Scopul a fost banul.

Planul de bătaie a fost PE MOMENT.

IERI, cum se zice la mitici.

Cum afaceriştii noştri din capitală nu văd nici acum mai departe de capitală, s-a organizat un concert de revenire, imediat după termenul de convalescenţă dat de medici, în octombrie, la şase luni după operaţia invazivă şi incomodă, NUMAI la Bucureşti. Bucureştiul înseamnă TOTUL în mintea unui grup autoizolat de două milioane de români.

În 2009, Iris a fost supranumită naţionala de rock a României, Un Fenomen şi Legenda Muzicii Rock româneşti.

Dar nu a existat nici o intenţie de turneu naţional pentru a promova această Integrală sau de revenire a formaţiei. Se puteau organiza date de concert o dată pe săptămână în capitala fiecărui judeţ … şi s-ar fi acoperit 45 de sâptămâni din an!

Dar nu, implicarea şi dăruirea artistului pentru a face ceva extraordinar şi pentru a se dovedi o adevărată forţă pe plan naţional a eşuat din faşă, cu un singur concert la o Sală din capitală.

Autosuficienţa va îngropa cultura din capitala noastră, aflată prea aproape de hotarele orientului.

IRIS nu a avut nici un mare hit de-a lungul anilor, care să străpungă toate păturile sociale şi să unească publicul românesc consumator de muzică. Nu aud nici o piesă IRIS la radio sau la TV. Ideea de marketing şi de a sensibiliza publicul la o anumită piesă-hit a unei formaţii rock NU EXISTĂ în România, deşi sunt sigur că nu este imposibil. De aici îmi permit să concluzionez că IRIS nu a avut nici un Hit în adevăratul sens al cuvântului, ci se află la nivelul la care diverse generaţii le-a apreciat diverse piese la un moment dat. Potenţialul de trupă legendară există, dar nu s-a pus punctul pe «i», nu s-a compus ACEA piesă care să unească toate generaţiile de fani şi să câştige şi restul populaţiei.

Nu a existat nici un turneu naţional de revenire.

Motive există berechet. Concluzia este că nu avem parte de o trupă de mare succes pe plan naţional. Este cel mai simplu să organizezi un concert la tine în oraş, într-o aglomerare urbană de peste doup milioane de locuitori şi să umpli o sală de 5.000 de spectatori. Dacă IRIS avea coaiele şi puterea unei trupe adevărate care cântă de peste 30 de ani, nu s-ar fi oprit la un eveniment singular (aşa cum a făcut Kumm în 2007 şi Bere Gratis în 2009 la Teatrul Naţional din Bucureşti).

Singurul lucru care a unit toţi fanii IRIS şi un grup mai larg de consumatori de muzică din toată ţara a fost mediatizarea operaţiei la ficat al lui Cristi Minculescu.

Nu ştiu câţi împătimaţi au năvălit în magazine să cumpere întreaga colecţie de CD-uri pentru că în România, în continuare, nu există nici un sistem sigur de control al vânzărilor.

A fost o perioadă la Zone Records, când, prin contract, formaţia era obligată să lanseze 5 albume, an de an (în perioada 1996 – 2001). Acestea le am. Recenziile lor vor apare la CZB în timp, dar sunt valoroase doar din punct de vedere al fanilor înrăiţi.

Pe fiecare poţi găsi două piese mai interesante, care ies din tipar, dar de la această premiză până la achiziţionarea unui set întreg de albume pe care trebuie să cauţi piesele mai deosebite este cale lungă.

Acest Box-Set se vinde cu 299 lei.

21 de CDuri … 14 lei bucata. Aflată în culmea mediatizării, nefiind nevoită să facă turnee să-şi mai promoveze imaginea şi să se revadă cu fanii din întreaga ţară, IRIS nici acum nu se vinde scump, aş putea zice. Aceasta este aceeaşi formaţie care făcea dumping acum câţiva ani (mai exact, în 2006), când eu lucram cu Luna amară şi ajunsesem chiar la nivelul că în mai multe oraşe din ţară scoteam 700 euro din bilete, dar când negociam suma fixă la anumite locaţii, patronii, reticenţi şi deloc în temă cu ce se întâmplă de fapt în scena în care se învârteau, râdeau de mine şi dădeau ca exemplu IRIS, care cânta de 25 de ani şi cerea doar 400.

Legenda Rockului românesc

Viceprimarul Craiovei, Teodor Sas, i-a înmânat lui Cristi Minculescu distincţia de cetăţean de onoare al Craiovei toamna trecută, la Zilele Craiovei (Parcul Tineretului, 23 – 26 octombrie 2009), unde capete de afiş au mai fost Michael Bolton, Voltaj, Tudor Gheorghe şi Gheorghe Gheorghiu.

Februarie 2010.

Am intrat la Diverta şi pe aceeaşi măsuţă în magazin, pe colţul din dreapta, am văzut aceeaşi colecţie de aur, Integrala, cu CD-urile lansate de Iris de-a lungul carierei ei.

Între timp, The Michael Jackson Ultimate Collection a dispărut la noi, şi nu se găseşte nici on-line la Diverta.

Iris. Integral este tot acolo, cu 299 lei.

De ce comparaţia? Pentru că mie anul trecut mi s-a părut o nebunie mediatică toată treaba asta cu Iris şi operaţia lui Cristi Minculescu, graba nebună a producătorului să scoată colecţia de aur şi cutia cu albume (sigur, cu aprobarea la fel de disperată a artiştilor implicaţi) ca şi cum IRIS ar fi murit deja.

Totul a prins o amploare deosebită (probabil a fost o conjunctură de evenimente, şi nu ceva legat de o strategie deosebită de marketing) după decesul lui Michael Jackson în vară.

Este foarte bine că s-a bătut apa în piuă cu o formaţie românească ca să se balanseze cumva isteria internaţională după pierderea lui Michael Jackson.

Doar că la noi, isteria, focalizată mai mult pe Bucureşti, s-a produs pe fondul unor principii greşite.

Românii au o expresie: Merge şi aşa.

IRIS în continuare nu are un websait oficial. Am găsit pe Forumul FanClubului IRIS un comentariu prin care deducem că a existat un Sait Oficial Iris prin 2002, neglijat de administratori.

CUMPĂRĂ INTEGRALA IRIS ON-LINE AICI

AICI o pagină de MySpace făcută probabil de casa de discuri Roton … prin 2007. Ultima dată s-a administrat pagina în a doua jumătate a anului 2008. Are peste 7.000 de accesări şi peste 150 de prieteni.

http://www.myspace.com/irisroton

AICI Website-ul neoficial, făcut de fanii IRIS. www.rockmania.net/iris/

Alte infos despre Cristi Minculescu GĂSIŢI AICI, la Europa FM.ro

CITIŢI O ALTĂ PĂRERE DESPRE IRIS AICI.

Comments
4 Responses to “Byte. PĂREREA MEA. 2009. Partea 7b. IRIS vs. Michael Jackson”
 1. marcel spune:

  potrivit medicilor, a fost vorba de „afecţiune genetică, boală polichistică hepato-renală” (http://www.cotidianul.ro/minculescu_a_scapat_de_ficatul_de_20_de_kilograme-77833.html).

  in rest, perfect de acord cu articolul.

 2. dracu gol spune:

  CZB, pentru nici o ciroza din lume nu tre sa-ti dea nevasta jumate de ficat. asa ca lasa teoria conspiratiei …

 3. fotzey spune:

  are un hit Iris…Living after midnight…scuze Strada ta…..ca toate restul..supte de pe la altii! Nu am ce respecta la Iris …sorry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: