Click. RECENZIE LIVE. 13 februarie 2010 la CLUJ

Sâmbătă 13 februarie

O zi cu ghinion? Probabil, dar nu pentru clujeni.

Am dat o tură plin cluburi şi pot să spun că avem un oraş de 5 semne.

Am fost la trei evenimente unde am văzut patru formaţii care m-au convins, fiecare în felul ei şi fiecare la nivelul ei, că se face muzică bună şi pe partea de Live în România.

Problema rămâne că nu avem producătorii care să îşi dea seama de potenţialul pe termen lung a muzicii Live, în ciuda investiţiei mai mari care trebuie făcută pe moment.

Concertele.

Sâmbătă 13 februarie 2010

 • Toy Machines (!!!!!, Cluj)
 • Urma (!!!!!, amestec de origini, toţi stabiliţi la Bucureşti)
 • Relative (!!!!!, Cluj)
 • Discoballs (!!!!!, Bucureşti)

De data asta m-am simţit ca Cenuşăreasa, că trebuia să fiu acasă la miezul nopţii (din diverse motive obiective ce ţin de viaţa mea privată şi nu fac parte din subiectul acestui articol).

Astfel, am ales să încep seara la concertul anunţat cel mai devreme şi să termin seara la concertul anunţat cel mai târziu … şi să fug acasă cu trăsura.

Am început cu o cafea la nou-deschisul Studio Art & Performance (pe Str. Baba Novac 30, program: luni – sâmbătă: 10 – 24; duminică: 14 – 24).

Un pic după 20.00 m ajuns La Ţevi. Concertul tocmai începea. Interesul meu era să văd Relative pentru ideile trăznite ce le are în concert şi „debutanţii” de la Toy Machines

Toy Machines

!!!!!

La Ţevi

20.00

Întârziat cu jumătate de oră, gig-ul a fost pornit de post-liceenii de la Toy Machines. Am fost impresionat de faptul că toţi sunt foarte tineri şi deşi nu cred că au încă 10 apariţii scenice, păreau destul de flegmatici şi comozi cu zeci de perechi de ochi aţintiţi pe ei. Faptul că începe să apară o nouă generaţie de trupe rock în undergroundul clujean mă bucură nespus de mult… iar când au început să interpreteze Where Is My Mind după The Pixies (1988) mi-am dat seama că ceva foarte interesant se întâmplă aici.

Cu un amestec de rock alternative-indie şi voce grunge, piesele originale semnate Toy Machines merită ascultate în concert şi ne vom da interesul să promovăm şi să prindem următoarea lor apariţie la Cluj.

Cover. Pixies. Where Is My Mind. La Ţevi. Cluj. Sâ. 13 februarie


Urma

!!!!!

Irish&Music Pub

21.00

La 21.15, formaţia îşi făcea probele de sunet. Fără trupă, de deschidere, Urma a început concertul pe la 21.30 şi pot să spun cu mâna pe inimă că am fost complet şocat de basistul Sorin Erhan, pe care l-am mai văzut cu două săptămâni în urmă, alături de Kumm. Parcă era ALT muzician. Atitudinea lui pe scenă în cele două formaţii zice multe. Evident este că-i place să cânte cu Urma! Cu Urma, dansa pe loc, se mişca pe ritmul muzicii… a fost foarte profi pe scenă. Să fie doar conjunctura acestor două cântări în care l-am văzut la o distanţă de două săptămâni … nu cred. Deasemenea, faţă de concertul Urma din Cluj (la Diesel Club, în decembrie, înainte de Crăciun), solista nouă, Catrinel Bejenariu (care a colaborat deasemenea cu Slang) a fost mult mai dinamică. La Diesel, văzând-o prima dată, mi-a făcut impresia că este o formaţie rock tipic balcanică, care nu ştie să facă show, care nu ştie să se mişte pe scenă şi care mizează pe faptul că are versuri inteligente … deşi la Urma, cel puţin când cântă Mani Gutau (acest Joe Dassin al României), lirica este inteligibilă. Cubanezul Luis Angel Palomino (saxofon, flaut) a dat nota exotică melodiei Urma în seara asta, percuţionistul Ati de Chile lipsind, din motiv de boală (şi, spre deosebire de alte formaţii care nu se pot desfăşura în lipsa unui muzician, Urma nu şi-a anulat cântarea, deşi Ati de Chile promitea un DJ afterparty). Jimmy Cserkesz (chitară, ex-Slang) pare a fi cel mai constant dintre toţi.

Din puţina parte a concertului ce am urmat-o, mi-a plăcut comunicarea cu publicul, din partea ambilor solişti şi stilul chill out de ritmuri etno-funk-jazz ale primelor două piese.

Prima piesă de la Irish & Music Pub Cluj. Sâmbătă 13 februarie.


Relative

!!!!!

La Ţevi

20.00

M-am întors La Ţevi (ce fain că centrul oraşului nu este foarte extins şi poţi ajunge în orice colţ pe jos în 20 de minute … chiar 15, la pas), ca să văd show-ul celor pe care i-am premiat ca fiind Formaţia debutantă a anului 2009 la CZB.

Trupa asta este efectiv dementă în cel mai fain şi sincer sens al cuvântului.

Pentru că era vorba de finalul de săptămână dedicat zilei anglo-saxone a îndrăgostiţilor, şi pentru că în Europa Catolică e perioada Balurilor Mascate înainte de Postul Paştelui, Relative s-a deghizat în mire şi mireasă şi nuntaşi.

Din punct de vedere muzical, mi-am dat seama în seara asta de ce îmi place aşa mult Relative – pentru că este un Red Hot Chili Peppers cu ritm şi mesaj, iar solistul are un punct de vedere rostit pe un glas lipsit de aere în interviuri, este charismatic, iar Luci arată foarte bine în rochie alb imaculată, cu ochelari de soare şi antebraţe epilate special pentru concert.

Prima piesă de La Ţevi Cluj. Sâmbătă 13 februarie.


Discoballs

!!!!!

Booha Bar

22.00

Am calculat că TBA Crew şi Booha Bar niciodată nu încep la ora trecută pe afişe. Am ajuns pe la 23.10 şi am ajuns foarte bine. Am avut timp să dau jos haina şi să servesc o bere de la bar. Trioul (pe care l-am cunoscut prima dată în 2006 când făcea parte din componenţa formaţiei Travka) m-a impresionat foarte mult cu ritmurile electro create prin sampling, clape, chitară şi tobe Live. Acest mini-Faithless ar trebui să îşi ia o voce de fată sexy şi cred că ar avea succes la nivel şi mai mare, chiar în condiţiile industriei noastre actuale. Nota dată o merită din plin. Din câte am apucat să văd, sunt creativi, energici … şi ar trebui să cânte în cluburi mai mari şi să se împrietenească cu DJ sau să facă un remix la o piesă dance românească cu succes internaţional. Why not?

Prima piesă de la Booha Bar Cluj. Sâmbătă 13 februarie.


www.myspace.com/toymachinesband

www.myspace.com/relative_band

www.myspace.com/urmaspace

www.myspace.com/thediscoballsproject

Comments
6 Responses to “Click. RECENZIE LIVE. 13 februarie 2010 la CLUJ”
 1. victor spune:

  nu e „from a recent album”, e o piesa noua ce va aparea pe un viitor material.
  gagica de la Urma e dinamica, dar falseaza aiurea…
  super tare Toy Machines!

 2. Ioana spune:

  Sunt destul de sigura ca Toy Machines nu sunt clujeni, ci sunt din Suceava. I-am vazut si eu in deschidere la Alternativ Quartet in noiembrie, si am ramas destul de placut impresionata.

 3. Copac spune:

  Tantea de deasupra mea are dreptate, oarecum, nu sunt clujeni din naştere, dar sunt studenţi aici. Deci nici treaba cu „liceeni” nu ţine.

 4. Foarte tare articolul! Si eu stau in Cluj, dar inca nu i-am descoperit intregul potential 😀

Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: