Click. RECENZIE. Tracy Chapman. Tracy Chapman

ALBUM DE COLECŢIE

CLASIC.

1988

Tracy Chapman.

Tracy Chapman

!!!!!!

Elektra/Warner

Tracy Chapman a făcut ceva incredibil. Albumul de debut s-a vândut în 10 milioane de exemplare pe plan internaţional.

Da, am zis, albumul de debut.

Este cu atât mai impresionant, având în vedere că tocmai terminase facultatea, iar versurile melodiilor sunt sincere şi intime.

Melodia abundă pe albumul soft pop cu multe influenţe, imbibat cu percuţie africană.

Desigur, vocea negresei este în sine un instrument deosebit, iar asta se aude foarte clar în Behind The Wall, comoara ascunsă a albumului (o piesă simplă, a cappella).

Versurile atacă problemele sociale ale populaţiei de culoare în State, la 25 de ani după discursul lui Martin Luther King (Talking Bout a Revolution, Across the Lines, Why?) şi probleme ce ţin de relaţiile interumane (Fast Car, Baby Can I Hold You, She’s Got Her Ticket, For My Lover).

Albumul curge precum un fluviu calm, lat şi adânc, fiind bine delimitat de piese de rezistenţă precum Mountains of Things.

Conjunctura politică a fost deasemenea extraordinară pentru momentul lansării albumului. Multe rime supărate şi sentimente de nemulţumire socială sunt exprimate pe acest material într-o epocă în care Ronald Reagan ducea o politică agresivă internaţională. Generaţia americană de culoare, mai în vârstă, a apreciat mesajul social ale unor piese; idealuri uitate şi abandonate, rostite de un glas inocent, care a crescut într-o America care şi-a ucis cele mai puternice personalităţi ale anilor 60: Martin Luther King, John F. Kennedy, şi fiul adoptat, John Lennon.

Străinii care nu pricep engleza atât de bine au apreciat probabil calităţile vocale şi sensibilitatea emanată de artistă pe ritmurile plăcute ale înregistrărilor.

În anii 80 s-a creat discul de diamant pentru astfel de materiale, care se vând în peste 10 milioane de exemplare pe plan mondial. Ce nu puteam bănui pe atunci, când ascultam această placă la pic-up, era faptul că aceştia erau ultimii ani de glorie ai vinilului.

Eu tocmai trecusem de etapa de boboc la facultate şi deseori adormeam pe muzica acestui disc pus la un volum mai mic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: