Click. INDUSTRIE. Luna amară anulează concerte confirmate

Din 12 ianuarie, se poate citi următoarea postare în Blogul Lunei amare:

primele concerte in 2010

Scris de Mihnea Blidariu pe Jan 12, 2010 in Tour update-Unde mai cantam

Servus!
Iata lista primelor concerte LUNA AMARA in 2010:

 • 22 ianuarie, Budapesta, Delirium Pub (+ Real Lies + Soundshine)
 • 23 ianuarie, Szeged, Garabonczias Borozo (+ Real Lies + Soundshine)

Am aflat acum o lună, cu stupoare, că Luna amară nu a mai fost în Ungaria, precum a fost înţelegerea dintre ea şi formaţia Real Lies, cu care au căzut de acord la un turneu binaţional la începutul anului 2010.

În acest sens, am abordat formaţia maghiară prin email să aflu reacţia ei la această situaţie.

CZB: Weekendul trecut, Luna amară nu a cântat la Szeged şi Budapesta. Care a fost motivul?

Váczi Balázs (Real Lies): Motivul a fost o problemă personală în cadrul familiei lui Sorin Moraru (basistul). Îl înţeleg perfect pentru că ştiu care a fost problema.

CZB: Cu câte zile înainte de datele confirmate ale concertelor din Ungaria v-au anunţat că nu mai pot onora invitaţia?

Váczi Balázs (Real Lies): Am citit mesajul miercuri noaptea (20.01, primul concert fiind vineri 22.01).

CZB: Care a fost reacţia ta? Cum a afectat promovarea concertelor?

Váczi Balázs (Real Lies): Normal că am fost decepţionat la început. Am pregătit şi publicat mai multe advertoriale, articole de promovare ale evenimentelor, în mai multe pagini de websaituri foarte citite de la noi. Astfel, am considerat că toată munca aceasta a fost irosită. Am făcut promovarea şi deja era prea târziu să o retragem.


CZB: Care a fost reacţia patronilor de club când v-aţi prezentat fără formaţia din România trecută pe afişe? S-a vorbit urât faţă de scena trupelor româneşti de către cei implicaţi în organizarea acestui weekend de cântări?

Váczi Balázs (Real Lies): Am avut probleme la Budapesta. Dar Nick Făgădar (solist şi chitarist la Luna amară) a vorbit cu organizatorul respectiv la telefon şi l-a convins asupra situaţiei lor. La Szeged în schimb nu a fost nicio problemă, în primul rând pentru că cei care deţin localul sunt foarte deschişi la minte.

Au existat persoane în public la ambele locaţii care au plătit biletul doar ca să vadă Luna amară! Dar nimeni nu a comentat despre trupele româneşti la modul general. În Ungaria, numai vârstnicii mai primitivi, cu chelie, se comportă astfel … şi anumiţi politicieni care se aşteaptă la un electorat mai numeros prin comportamentul acesta idiot.

CZB: Care sunt şansele să puteţi confirma alte două date pentru colaborarea cu Luna amară?

Váczi Balázs (Real Lies): Cred că şanse există să putem planifica un alt traseu. O să încerc, desigur, dar numai la toamnă.

CZB: Care sunt şansele să poţi reintroduce Luna amară în cadrul traseului vostru de cântări, la aceleaşi cluburi din Szeged şi Budapesta?

Váczi Balázs (Real Lies): Garaboncziás Club din Szeged este clubul nostru; acolo suntem la noi acasă. Acolo putem oricând să o punem de un chef. La Pub Delírium din Budapesta însă … va trebui să vorbim cu alt club, în primul rând pentru că nu era o locaţie potrivită genului. Aflasem deja de la cunoştinţe şi prieteni că nu va veni multă lume la concert, dar era prea târziu să mai schimbăm locaţia.

Váczi Balázs. Real Lies

miercuri 27 ianuarie

Impresia cu care am rămas.

Luna amară nu mai este ce a fost. Cei care şi-au cumpărat albumul Asfalt din 2004 ştiu asta. Cei care au descoperit Luna amară în 2009 prin albumul …Let Your Dreams Fall Asleep … nu cunosc altă Luna amară.

Pentru mine, faptul că în 2010 Luna amară nu ştie să coordoneze programele celor implicaţi în proiectul de timp liber şi să se ţină de datele unor concerte confirmate în afara ţării nu a fost o surpriză, ci un deja vu – o plăcută amintire a anilor petrecuţi împreună.

Am lucrat la primii şapte ani din cariera formaţiei Luna amară ca Manager şi Impresar. În 2006 am fost printre primii, înainte de intrarea României în Comunitate, care a încercat să scoată muzica autohtonă în Europa. Şi în mare măsură pasienţele mi-au ieşit! 2006 a fost, până în prezent, cel mai activ an al formaţiei Luna amară iar asta se datorează implicării mele şi visului meu de a ajunge cât mai departe cu ei.

Din păcate, acesta nu a fost şi visul lor ca formaţie.

Scriu aceste rânduri şi mă gândesc la acele momente şi sincer nu am habar ce a fost în mintea Artistului … adică, într-o primă etapă, totul a fost ok. Am fost în Germania, Olanda, am mers la Chişinău de trei ori, în Bulgaria de două ori … dar încet-încet, pe măsură ce popularitatea formaţiei a crescut în ţară, au început să apară problemele şi discuţiile legate de aceste ieşiri, care de fapt erau o investiţie mare din partea tuturor, în special a mea, ca persoană de contact, care am încercat mereu, de la un punct, să ajung în prealabil în locurile respective, unde urma să confirm concerte pentru formaţie, drumurile devenind din ce în ce mai lungi şi dese.

Sorin Moraru (basistul) este cel mai pragmatic dintre toţi. Îmi aduc aminte cum se răstea la mine în Istanbul pentru că nu ne primeam toţi banii promişi (era vorba de 200 de euro, înloc de 300, acesta fiind, până în prezent, cel mai bine plătit concert de club în afara graniţelor pentru Luna amară). … Istanbul este a cincea cea mai mare metropolă din lume, Luna amară fiind a doua formaţie de limbă română care a cântat acolo (după Secret în anii 90). Nu mai ieşeau bani suplimentari faţă de drum pentru Artist DAR, Practic, acel minus de 100 euro trebuia să fie recuperarea sumei investită de mine în primul drum la Istanbul, făcut cu două luni în prealabil, ca să confirm această cântare în cadrul turneului de promovare al albumului Loc Lipsă. Am renunţat la acei bani, am zis că las de la mine, ca să încetăm cu discuţiile şi neînţelegerile pe moment şi trupa să meargă mai departe, din punct de vedere al imaginei şi activităţii. Eu mereu vedeam treaba pe termen lung. Însă, după încheierea turneului amintit, aveam să descopăr o nouă latură a formaţiei Luna amară, o latură care a ieşit la iveală numai după ce încheiasem traseul extraordinar de 36 de date prin şase ţări în trei luni din prima jumătate a anului 2006.

Formaţia Luna amară ajunsese cunoscută deja în anumite medii şi era deja o formaţie exemplară în 2006 …şi făcând abstracţie de succesul comercial al piesei Ploaia de la Cargo, era probabil cea mai tare formaţie rock din România la momentul respectiv, cu o cotă de invidiat şi public plătitor de bilet peste tot în ţară.

Asta am reuşit să fac cu o formaţie underground, prin perseverenţă şi constanţă în ceea ce constă activitatea. A fost o investiţie imensă de energie, timp, bani şi şase ani de zile pe drum, nenumărate întâlniri, nenumărate beri şi cafele, şi inevitabilele ţepe.

Acesta a fost momentul în care Artistul (iar el ştie cine este) a ales să se despartă de mine, ca Manager. După toţi anii de anonimat în care eu dădeam telefoanele şi intram pe geam atunci când uşile ne erau încuiate şi drumurile ne erau baricadate, ajunsesem în etapa în care telefoanele au început să sune. Iar eu am gustat poate câteva luni din această etapă, care avea să fie foarte benefică formaţiei în anul următor, după impactul ce l-a avut traseul imens şi epuizant al turneului Loc Lipsă.

În toamna 2006, Luna amară a început să refuze cântări. Se săturase încet de cluburile mici, de drumurile fără câştig financiar imediat peste hotare.

Am fost obligat să anulez un turneu în Bulgaria

cu două zile înaintea primei date. Am muncit concret opt luni şi indirect doi ani să realizez acest turneu de introducere în Bulgaria pentru Luna amară.

Era să păţesc la fel şi cu primul schimb de experienţă din Ungaria, cu formaţia Brigád, în septembrie – octombrie 2006.

Având iniţiativa şi dorinţa să sparg barierele în continuare, în planul meu de a scoate Luna amară în Europa, am luat legătura cu formaţia Brigád pentru a realiza prima colaborare cu o trupă de afară pentru Luna amară … şi cred că prima colaborare pentru o trupă autohtonă de rock alternativ … desigur, după acea colaborare, care a fost şubredă în Ungaria şi care nu a mai avut loc la noi (unul din formaţie a făcut pe supăratu’ tot timpul cât am stat în Ungaria, fiind luat mai mult împotriva voinţei lui pe traseu), iar după al doilea concert din Ungaria, ne-am grăbit repede acasă … că aşa s-a stabilit … înloc ca formaţia, în echipă, să încerce să se împrietenească cu colegii de breaslă de peste hotare.

În România nu au mai avut loc concertele 1. pentru că formaţia maghiară a avut probleme de componenţă în acea perioadă şi 2. pentru că Luna amară nu a mai vrut să se ţină de partea ei a înţelegerii.

În astfel de colaborări este foarte important să respecţi condiţiile stabilite de ambele părţi. În primul rând este vorba de imaginea formaţiei tale; în al doilea rând este vorba de faptul că vrând-nevrând, eşti ambasadorul ţării tale în orice situaţie de acest gen.

Desigur, deja intrasem în perioada în care artiştii şi-au atins ţelul; şi-au dat seama că am ajuns la un anumit nivel de notorietate pe scena autohtonă, şi şi-au dat seama că de fapt ei sunt mulţumiţi cu nivelul la care au ajuns. Au considerat că dacă au deja posibilitatea de cântări constante în ţară (majoritatea pe sume fixe) că strugurii vestului sunt de fapt amari.

Astfel, m-a mirat, sincer, faptul că după trei ani, au încercat să realizeze o colaborare binaţională cu o altă formaţie din Ungaria … şi nu m-a mirat să aflu că de fapt Luna amară nu a mers nicăieri, anulând plecarea cu două zile înainte de prima cântare acolo.

O colaborare cu o formaţie străină poate să aducă mai multe beneficii de imagine trupei pe termen lung, dar pentru asta trebuie să existe o deschidere artistică deosebită şi o comunicare bună pe perioada colaborării.

 • Se pot planifica viitoare turnee binaţionale în parteneriat.
 • Se poate ajunge la colaborări artistice pe viitoare albume la ambele formaţii (în special dacă unul din membri celor două formaţii are un instrument mai deosebit, cum ar fi trompeta, vioara, flautul … sau frunza).
 • Se pot închega relaţii pentru studiouri de înregistrare, intrări la festivaluri, acces la cluburi străine … unde altfel e mai greu să ajungi ca străin venind tam nesam din altă ţară.

În orice colaborare să nu uitaţi că aici este ceva mai mult decât o simplă colaborare de la om la om, la nivel artistic, ca formaţie sau la nivel de oraşe în parteneriat. În primul rând, reprezinţi imaginea ţării tale. Omul asimilează situaţiile negative foarte greu şi are tendinţa să generalizeze foarte uşor. Tu, în primul rând, eşti ambasador al ţării tale faţă de orice străin. Dacă nu îţi respecţi angajamentele, te comporţi ciudat sau ai accese de răutate, nu vei fi perceput ca Stan de la Trupa Pin, ci artistul heavy metal din România.

Think About It!

Byte. După terminarea colaborării mele cu Luna amară, formaţia a mai cântat în străinătate de două ori, în 2007.

Zoom. Datele confirmate de ambele formaţii pe MySpace-urile lor la începutul lunii ianuarie 2010 (ca să nu fie nici un dubiu asupra titului ales pentru acest articol).

1. de la Maghiari citire

http://www.myspace.com/realliesh

Jan 22 2010 8:00P

Delírium w/ Luna Amara (RO), Soundshine Budapest

Jan 23 2010 9:00P

Garaboncziás borozó w/ Luna Amara (RO), Soundshine Szeged

Feb 6 2010 9:00P

IRISH AND MUSIC PUB w/ Luna Amara (RO) Cluj-Napoca (Kolozsvár)

2. de la Români citire

http://www.myspace.com/lunamara

Jan 22 2010 8:00P

Delirium (+ REAL LIES + Sunshine) Budapesta

Jan 23 2010 8:00P

Garabonczias Borozo (+ REAL LIES + Sunshine) Szeged

Jan 31 2010 9:30P

Fabrica Bucuresti

Feb 5 2010 9:00P

Setup (+ REAL LIES) Timisoara

Feb 6 2010 9:00P

Irish Music Pub (+ REAL LIES) Cluj Napoca

Byte. Cel mai nasol. Cel mai nasol este că acum 5 – 7 – 10 ani Luna amară cu care lucram, predica cu mâna pe inimă în versuri, în muzică ţi în concerte ideea

să nu te mai ascunzi când ai dreptate

iar acum, după 3 ani de când ne-am despărţit, la cinci ani după albumul de debut genial, când îi mai iau la rost din când în când … că de fapt asta este menirea acestui Blog de critică muzicală (şi nu o fac selectiv) … primesc commenturi de la Mihnea Blidariu, pe care nu le pot posta (din respect pentru el în primul rând), despre ce de câcat sunt eu … pentru ceea ce cred despre el, etc. etc.

Sorin Moraru mă sună chiar la telefon (verba volant, scripta manet) să mă întrebe Dar ce ai cu mine? Ce vrei de fapt să zici cu acest articol? ca şi cum nu m-aş fi exprimat corect româneşte sau nu aş fi dat suficiente detalii să se înţeleagă care este problema pe care o atac în acest articol.

În fine, ca să nu fac valuri mai mari am optat, astăzi 22 februarie, să revin asupra articolului publicat în 19 februarie, şi scris încă din ianuarie 2010 şi să fac mici adăugiri prin care orice copil de şapte ani să priceapă clar şi evident ce s-a dorit să fie documentat aici.

over and out.

Comments
3 Responses to “Click. INDUSTRIE. Luna amară anulează concerte confirmate”
 1. Tiki Horea spune:

  These articles are always useful, thanks alot!

 2. Bass player spune:

  Cred ca pot exista probleme [personale, familiale etc.] care sa justifice anularea unor concerte…

  • arta cere sacrificii. asta include bani, familie, timp.
   sunt de acord ca exista anumite situatii dificile,
   dar daca tintesti spre profesionalism, si nu doar un hobby unde sa canti la final de saptamana, atunci…
   THE SHOW MUST GO ON.
   si exista formatii care merg la cantari confirmate chiar fara un component. o data. sunt de acord cu tine ca SE INTAMPLA> plus ca atunci cand te prezinti intr-un loc strain, ideea este sa suni bine, sa poti reda piesele tale, sa respecti angajamentele stabilite. nu trebuie sa fii neaparat in formula completa daca intervine o problema acuta. Totul depinde de cat de serios iei treaba ca si formatie, ca si ARTIST, si cat de mult iti pasa sa ajungi sa mergi mai departe, indiferent de impasurile temporare. dupa cum am explicat, la Luna amara, aceasta nu a fost un eveniment singular, sau un caz special. a fost o situatie care se repeta, se repeta de ani de zile. Prin asta se dovedeste nivelul lor de implicare in domeniul artistic ca si GRUP.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: