PĂREREA MEA. Schimburile de experienţă, partea 1. Bulgaria

Deja există mai multe formaţii autohtone care au început să organizeze colaborări cu formaţii din ţări învecinate.


În principiu, ceea ce observăm este că unele formaţii din Timişoara cântă alături de formaţii din Ungaria sau Serbia; Clujenii sunt strâns legaţi (inevitabil) de singurul vecin spre vest, Ungaria (aici putem aminti de tentativa Luna amară + Brigad în 2006, Guerrillas + Superbutt în 2007; Masterpiece + Nimfonia în 2009; tentativa Luna amară + Real Lies în 2010); Bucureştiul a început deasemenea, să importe şi să promoveze muzica de la singurul ei vecin apropiat, Bulgaria (cel mai recent exemplu fiind Kumm+ Ostava) …

despre BULGARIA

Probabil fiind vorba de o ţăişoară mică, artiştii care îşi doresc să cânte îşi dau interesul mai mult ca ai noştri, pentru că trebuie să fii mult mai bun muzical şi să te prezinţi mult mai profi pe scenă ca să răzbeşti şi să spargi barierele. La ei nu este vorba de o concurenţă mare de formaţii, ci de o cerere mult mai mică pentru acest gen de manifestare culturală.

În Bulgaria, există doar câteva localităţi cu cluburi unde se poate cânta Live. Cea mai mare ofertă de locaţii există la Sofia, capitala unei ţări centralizate. A fost un club la Asenovgrad acum trei ani, la 20km. de Plovdiv, al doilea cel mai mare oraş. Pănă acum un an a existat un club pentru metal şi punk la Varna, al treilea cel mai mare oraş, totodată cel mai mare port la Marea Neagră, considerat cel mai frumos oraş din Bulgaria. Aici a mai rămas un club gen Diesel, unde cântă mai mult cover bands şi formaţii autohtone cu cotă. Mai este un club la Burgas şi o casă de cultură la Ruse (Rusciuc), unde se organizează mini-festivaluri rock o dată pe lună.

Bulgaria se află în aceeaşi situaţie cu Muntenia şi Dobrogea, fiind ocupată puţin mai mult timp de Otomani (este vorba de câteva decenii, sudul ţării noastre fiind mai greu de ocupat datorită zidului natural creat de Dunăre). Astfel, Bulgarii suferă de aceleaşi probleme sociale şi mentalităţi balcanice moştenite după sute de ani de influenţă turcească, apoi 50 de ani de comunism.

Chiar dacă încă în acest moment, noi cu Bulgarii suntem la acelaşi nivel de mentalităţi şi probleme sociale, sunt sigur că pe termen lung, Bulgarii sunt mai căştigaţi.

Deşi Bulgaria are o populaţie restrânsă, un număr limitat de cluburi, un public care ascultă manele la chefuri şi muzică dance la radio … Bulgaria are un mare atuu spre deosebire de noi. Guvernanţii lor nu au fost la fel de lipsiţi de colană şi nehotărâţi politic de-a lungul istoriei ca ai noştri.

Spre sfârşitul războiului al doilea mondial, în 23 august 1944, România şi-a trădat unica alianţă de-a lungul întregului teatru de luptă atunci când a fost vorba de greu (când este vorba de la bine şi la greu, românul parcă nu este atent la sfărşitul frazei niciodată, iar din cauza asta mereu pierde tot ce poate câştiga pe termen lung). Şi noi şi bulgarii am fost aliaţi cu hitleriştii, naziştii, nemţii, sau cum vreţi să le spuneţi. Diferenţa dintre cele două popoare este că Bulgaria a rămas aliatul lor până la final.

Ambele popoare au avut acelaşi destin, de a fi cotropite de stalinişti, comunişti, bocancul sovietic sau cum vreţi să-i spuneţi … aceeaşi perioadă de timp.

Acum vine partea interesantă a problemei.

După 1989, România a fost asociată economic mai mult de Franţa (şi aici ar trebui să detaliez despre marele miraj al pasiunii francofone şi francofile al bucureştenilor cu fostul lor Mic Paris … dar am prea multe de povestit în alt sens şi o să revin altă dată pe această temă culturală). Astfel, la Bucureşti (…implicit …în România) au venit multe firme franceze după 1989 să ne ajute cultural, precum Uniplus Radio sau Radio Contact (care e de fapt din Belgia francofonă). Cea mai stabilă şi cea mai mare investiţie a fost făcută în anul 2000 de Europa FM. Celelalte veniseră doar cu o investiţie minimă într-un moment economic când totul era încă foarte ieftin la noi, doar în interesul de a vinde mai departe la suprapreţ afacerea (Uniplus s-a transformat în Star FM, ulterior Magic FM, iar Radio Contact este acum Kiss FM). Ambele posturi au devenit proprietatea aceluiaşi patron român, Cristian Burci fondatorul postului de televiziune Prima TV, care ulterior a dezvoltat şi Kiss TV.

Deci francezii au venit, au investit puţin, au vândut bine şi au plecat.

Cam aşa ne-am comportat şi noi cu ei de-a lungul istoriei şi nu merităm mai mult.

Bulgaria în schimb, care nu şi-a trădat aliaţii, nici la greu, a fost susţinută economic la modul concret de către Germania. Ţin minte în anii ‘90, după criza economică de la bulgari, când încă nu exista Euro, nemţii au făcut un experiment economic cu Bulgaria şi le-a acordat paritate Levei. Adică, 1 Deutsche Mark = 1 Leva bulgară.

Le-a cumpărat Litoralul pentru o perioadă de 50 de ani. În câţiva ani au renovat şi construit cu logică şi bun gust staţiunile de pe Marea Neagră şi au pus la punct infrastructura (local, prin autostrăzi de legătură şi acces, internaţional prin promovarea la greu al litoralului bulgăresc de către agenţiile de turism din Germania).

Bulgaria, probabil şi prin acest aranjament cu Litoralul, şi zboruri directe în Germania din toate aeropoartele lor, a avut o deschidere culturală importantă, iar case de discuri independente din Germania au avut o deschidere mai specială spre muzica lor. Şi cum nemţii apreciază muzica rock (fiind un popor mai nordic, şi ocupat de englezi şi americani … în acele câteva decenii după finalul războiului în care s-a născut scena rock’n’roll la ocupanţi), trupele de muzică rock din Bulgaria, care au ceva de zis sau care par mai dezgheţate pe scenă, au în momentul de faţă contracte cu case de discuri din Germania, au albume produse şi scoase în Germania şi au turnee de cluburi în Germania. Aceste formaţii au deja deschiderea făcută spre Europa şi toate care au contracte în Germania merg şi cântă în Europa de vest cel puţin o dată pe an. La un moment dat va fi imposibil, după câteva turnee de acest gen, să nu se găsească şi piesa aceea care va intra în topurile europene şi care va face furori. Iar trupa nu va fi din România, chiar dacă avem mai mult talent (ceea ce s-a dovedit deja pe partea de muzică dance). Piesa nu va fi semnată Holograf, Iris, Cargo, Kumm, Luna amară sau Trooper. Ea va fi o piesă bulgară, iar acest popor va fi poate prima din Europa de est cu un hit rock în topurile internaţionale. Este doar o chestie de timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: