Zoom. MOMENTE ROCK. Atomic TV. 2000. Partea 1

Având în vedere faptul că acum 10 ani programele de la Atomic TV au început să scadă calitativ, postul nereuşind să se impună pe piaţa autohtonă de televiziune, deşi avea absolut toate atuurile să o facă, revenim cu un nou serial de articole despre perioada în care Atomic TV se judeca cu Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Avem interviuri cu un director britanic de atunci, un interviu mai actual cu DJ Haute Culture de la Şuie Paparude, şi vom publica mai multe informaţii, adunate în perioada respectivă, despre falimentul Atomic, în perioada ce urmează, la CZB.

Începem cu un interviu realizat săptămâna trecută cu Tudor Giurgiu, care în 1999 era Director de Creaţie la Atomic TV.

Născut la Cluj-Napoca în 1972, Tudor Giurgiu este regizor de filme documentare şi videoclipuri.

A fost Preşedintele Televiziunii Naţionale Române între 2005 şi 2007.

Este patronul Libra Film (fiind din zodia Balanţei), Iniţiatorul şi Preşedintele TIFF (Transylvanian International Film Festival, la Cluj).

Din lipsă de timp, textul nu contine diacritice.


CZB: In decembrie 2000, daca nu gresesc, a fost perioada in care Atomic TV nu mai era subventionata de investitorul Bob Geldof. Nu erau suficiente fonduri pentru salarii. VJ-ii au facut greva … ai prins aceste vremuri si acesta a fost momentul catalizator sa infiintezi Libra Film?

Tudor Giurgiu: Niciodata nu am stiut daca Bob Geldof a fost intr-adevar un investitor sau nu. In spatele Atomic TV statea entitatea numita Atomic Media Group, unde Bob Geldof nu avea o functie executiva. Eu, din fericire, am plecat la timp, am fost primul din echipa de baza care am plecat, imi era destul de limpede ca nu se mai putea face performanta intr-o statie ramasa fara bani. Deci, nu am prins perioada neagra la care faci referire. Pe de alta parte, compania mea de productie Libra Film era deja infiintata (din 1994), o tineam cumva in stare de hibernare asa ca era momentul potrivit sa trec la treaba pe cont propriu.

CZB: Am auzit ca a urmat o perioada in care Dan Popi de la CAT Music a hotarat ca finanteaza institutia ca avea nevoie de promovarea clipurilor noi ce le producea pentru noile lansari. Vita de vie intr-un interviu acordat postului Atomic TV a declarat ca este CAT TV. Este adevarat ce am auzit si care era atmosfera din interior in comparatie cu atmosfera cand se formase initial echipa in iarna din 1998?

Tudor Giurgiu: Habar nu am, asta s-a intimplat la multa vreme dupa ce am plecat. In orice caz, pot spune doar ca atmosfera de la inceput era extraordinara, toata gasca nebuna de la Atomic TV a aratat ca se poate inventa un model de televiziune de la zero si fara a avea neaparat maestri sau seniori in echipa. Cred ca eu eram cel mai “titrat” din partea romana, in rest, am angajat multi pusti, aproape fara nicio experienta dar cu o mare pasiune fata de muzica, ceea ce era esential. Evident, lucrurile bune nu au durat mai mult de 2 ani si totul s-a dus pe apa sambetei…

CZB: Postul de televiziune Atomic TV a pornit cu un program încarcat de muzicã britpop si pop-rock “alternativã”… ca la mai putin de sase luni sa urmeze productia de videoclipuri hip hop pe banda rulanta. In sondajele de opinie facute se tinea cont de parerea populatiei din alte orase mai mari din tara, sau toata politica si strategia de marketing se baza pe cifre primite de la bucuresteni? In ce masura consideri asta normal pentru 1999-2000?

Tudor Giurgiu: Nu mai tin minte daca se faceau sondaje de opinie, nu cred. Sa nu uitam insa ca in acei ani hip-hopul era la putere asa ca productia de clipuri de gen era inevitabila. Nu puteai sa stai deoparte si doar sa contempli ascensiunea unui curent. Cred ca oricum mixul de muzica era foarte bine gindit si dozat. Sa ne aducem aminte ca Atomic TV a fost primul post care a promovat avant-la-lettre drum’n’bass, electro, trip-hop, etc

CZB: Daca la inceput se promova muzica de limba romana, de calitate (fie ca e vorba de electronica, hip hop sau rock alternativ), a aparut emisiunea Orient Express. In ce masura a atras bani de publicitate emisiunea pentru Atomic TV?

Tudor Giurgiu: Sincer nu mai imi aduc aminte ce insemna Orient Express, e posibil sa fi fost o emisiune lansata dupa plecarea mea asa ca nu stiu la ce se referea.

CZB: Piesele care apar la Atomic TV devin hituri la radio, sunt ascultate la scurt timp în discoteci si sunt fredonate pe strada. Care ar fi fost dilemele sau reticentele principale ale posibililor finantatori locali in 1999-2000? (de ce crezi ca brandurile proaspat venite in RO nu au fost atrase sa isi faca publicitate la Atomic TV?)

Tudor Giurgiu: Din pacate, politica de vanzari a fost total eronata si prost inspirata. Piata de publicitate se afla in fata unei mari necunoscute – un canal muzical care promova muzica romaneasca la greu (in conditiile in care radiourile nu prea difuzau muzica romaneasca, casele de discuri nu aveau forta pe care o au acum) – si nu prea s-au gasit modelele de business care sa ajute din punct de vedere comercial dezvoltarea postului. Am auzit pareri ca Atomic TV a aparut prea devreme dar eu nu cred asta. Aparitia si dezvoltarea Atomic TV a ajutat in mod esential dezvoltarea industriei de muzica din Romania si a avut un impact esential asupra caselor de discuri, a styling-ului artistilor sau a stimularii realizarii de clipuri.

CZB: Clipul Bagabontii ’99 (Parazitii) a fost deasemenea cenzurat. Consideri ca asta i-a ajutat sa se propulseze deasupra celorlalte proiecte de gen sau s-ar fi ridicat oricum prin ideile traznite si piesele cu mesaj social?

Tudor Giurgiu: In general, orice demers artistic care e cenzurat iese in evidenta. Cred ca piesele Parazitilor au o forta si un mesaj aparte care ii ridica deasupra multor alte proiecte muzicale, indiferent daca sunt cenzurati sau nu.

CZB: L-ai cunoscut pe Bob Geldof personal? Era increzator in proiectul lui? Crezi ca a lansat Atomic TV doar sa vanda proiectul mai departe?

Tudor Giurgiu: Bob Geldof a venit o singura data in tara cam incognito, a trecut pe la noi, a strins maini si cam atit. Nu prea am avut timp de discutii despre planuri de viitor. A fost amuzant insa sa ne ducem seara in Laptarie la un drink si acolo a provocat o mini-isterie, oamenii l-au recunoscut si au inceput sa vina la masa noastra si sa-i stranga mana, sa-l imbratiseze, sa-i spuna cat de mult a contat pentru ei muzica lui. Nu stiu ce intentii de business avea Bob Geldof, stiu insa ca actionarii principali isi doreau sa vanda in 2-3 ani postul, ceea ce nu poate fi de condamnat.

CZB: Consideri ca unii VJi au fost prea plini de ei si de fapt nu se pricepeau la muzica? Crezi ca asta a afectat imaginea postului?

Tudor Giurgiu: Nu cred. Grupul de VJ-i avea personalitati diferite, unii se pricepeau mai mult la muzica, altii mai putin dar daca e sa ii compar cu ce se vede acum pe posturile muzicale, e o diferenta de la cer la pamant.

CZB: Este adevarat ca toate emisiunile mai neconventionale (Subcultura, South Park, Atomic Café) de la Atomic TV au fost atacate de Comisia Nationala a Audio-vizualului. Cum te-a afectat pe tine pe plan afectiv si reuseai sa te concentrezi la fel de bine ca la inceput pe munca ta in cadrul televiziunii.

Tudor Giurgiu: Pe noi nu ne afecta aproape deloc, ba mai mult, eram extrem de fericiti cand se intimplau astfel de ocazii. Luptam contra sistemului si promovam ce consideram noi ca merita promovat, nu alte prostii.

CZB: Cum s-a incheiat procesul dintre CNA si Atomic TV si cati ani a durat?

Tudor Giurgiu: Nu stiu.

CZB: Cum explici faptul ca in acelasi timp CNA nu a facut nici o actiune impotriva altor posturi TV, precum MTV sau MCM care difuzau aceleasi clipuri sau emisiuni pentru care sanctionau Atomic TV?

Tudor Giurgiu: Nici asta nu stiu.

CZB: Eu nu am inteles niciodata de ce la un moment dat (prin 2002) a aparut TV k-Lumea pe langa Atomic TV. A plecat o parte din echipa, sau a fost o investitie externa asta? Sloganul „un TV k-lumea” nu a fost inscris la OSIM?

Tudor Giurgiu: A fost o chestie complicata pe care nu stiu sa o descriu in detaliu, dar stiu ca la un moment dat, din cauza unor datorii mari, actionarii au cedat in instanta marca Atomic TV, Atomicul s-a transformat in TV k-lumea si, in paralel, noul detinator al marcii a demarat pe cont propriu un nou canal, tot Atomic TV.

CZB: E adevarat ca în luna decembrie 1999, Grupul MediaPRO a luat în considerare cumpararea postului Atomic TV – si transformarea lui în Star Station – dar Adrian Sârbu a judecat ca este mult mai simplu sa pornesti o televiziune de la început decât sa-i schimbi politica.

Tudor Giurgiu: Actionarii Atomic TV erau in discutii cu multi posibili cumparatori si cred ca MediaPro ar fi fost o posibila solutie. La momentul acela insa, cred ca nu se justifica o astfel de achizitie; piata inca nu era suficient de matura pentru asa ceva.

CZB: S-au intalmplat in 2000: demisiile Ofiterului de relatii cu publicul, Laura Vasile (în martie), a Directorului de marketing, Mircea Criveanu (în mai), si a Directorului de programe, Dorian Enache (în iulie)  … tu cand ai plecat de la Atomic TV?

Tudor Giurgiu: Eu cred ca am plecat in toamna lui 1999 daca imi aduc bine aminte.

CZB: Ce sanse ai da unui NOU „Atomic TV” pornit in 2010?

Tudor Giurgiu: Sanse mici, cred ca piata e deja aglomerata de prea multe canale muzicale. Atomicul e bine sa ramina in amintire asa cum a fost.

..

CZB: Ai mai tinut legatura cu cineva din prima echipa de la Atomic?

Tudor Giurgiu: In general, stim unii de altii si ne bucuram sa ne regasim.

Marţi 23 februarie 2010

www.librafilm.net

www.tiff.ro

Anul trecut, la CZB am prezentat un rockumentar în mai multe capitole despre cum a pornit la drum Atomic TV în 3 februarie 1999.

Am fost acolo!

Atomic TV. Partea 1

https://clickzoombytes.wordpress.com/2009/05/05/click-industrie-atomic-tv-acum-10-ani/

Atomic TV. Partea 2

https://clickzoombytes.wordpress.com/2009/05/07/click-industrie-1999-programele-atomice/

Atomic TV. Partea 3

https://clickzoombytes.wordpress.com/2009/05/09/click-industrie-1999-atomic-tv-partea-3/

Atomic TV. Partea 4

https://clickzoombytes.wordpress.com/2009/05/11/click-industrie-prezentatorii-atomici/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: