Zoom. STRĂNEPOŢI CLASICI. Angelo Manzotti. noul Farinelli

Invitatul ansamblului Nova Academia din Trieste, şi totadată vedeta Festivalului de muzică Baroc (9 – 11 martie), este sopranistul de renume mondial, Angelo Manzotti, noul Farinelli.

Angelo Manzotti, sopranist, şi-a dedicat viaţa pentru redescoperirea repertoriului cântareţilor castrati, roluri din L’incoronazione di Poppea de Monteverdi si până la Palmira de Rossini, cu referire specială pentru compozitorii secolului al XVIII: Vivaldi, Pergolesi, Handel, Scarlatti, Hasse, Mozart, etc

Datorită unei lungi perioade de pregătire fizică, care a început deja la vârsta de doisprezece ani, Angelo Manzotti şi-a perfecţionat o tehnică a cântului care este fundamental diferită de cea a contratenorilor tradiţionali. Pentru adoptarea mecanismului de falsetto, pentru producerea vocii înalte ale castratilor, el a dezvoltat – prin propriile experimenţe – o metodă care permite să vibreze – când este necesar- doar partea din faţă a corzilor vocale, reducând astfel lungimea lor, semănând aşadar laringelui unei femei, care este în mod natural mai scurt decât al unui bărbat. În acest fel, el poate să beneficieze de întreaga gamă, flexibilitate şi volum tipic unei soprane şi astfel, prezintă un ambitus vocal omogen, care se întinde de la sunetul cel mai acut pentruo o soprana (mi3) până la cel mai grav, de bariton.

După perfectarea acestei tehnici cu renumitul Rodolfo Celletti, în 1992 a câstigat Concursul Internaţional „Luciano Pavarotti” din Philadelphia, şi i-a fost acordat, de asemenea Timbre de Platine de către Opéra International pentru înregistrarea – pentru prima oară – a ariilor lui Farinelli (Bongiovanni, 1995), un program cu care a concertat, fără întrerupere până în 1994.

Discografia sa include peste 25 de CDuri, printre care:

  • Monteverdi: Il ballo delle ingrate (1996)
  • Anonim: Lamento del castrato (1996)
  • Rossini: Palmira (1997)
  • un recital de operă Vivaldi (1999). înregistrarea live al concertului ce a avut loc la Belcanto Festival din Dordrecht (1995)
  • Haendel: Brute furie degli orridi abissi (2001)
  • o colecţie de motete de Campra (2002).

Angelo Manzotti este un artist cu un talent deosebit, dovedind  aceasta pe marile scene ale lumii. Criticii muzicali îl compară cu marele Farinelli, care, în anii 1700 a cântat în faţa puternicilor vremii sale.

VEDEŢI PROGRAMUL FESTIVALULUI AICI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: