Click. RECENZIE. Dirty Shirt. Same Shirt, Different Day

Dirty Shirt. Same Shirt, Different Day

!!!!

2010, Est-Ouest

Îmi plac ritmurile Prodigy inserate pe piesa cu teme hardcore, Tell Me Why.

Deşi albumul de metal maramureşean începe cu versuri de genul

Tell Me Why People Are Bad !?

Tired of living in this hell, I want to die

spre deosebire de Legion însă, Dirty Shirt nu cântă doar despre cât de nesuferită este viaţa. Muzica actuală şi elaborată în schimb nu este susţinută de versuri profunde.

Pitbull. Preluarea piesei sârbeşti cu ritm tradiţional, interpretată iniţial de Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra este adusă în linia metalului din noul deceniu de Dirty Shirt.

Dintre alte piese mai puţin originale, ne putem lega de UB, care se inspiră dintr-o secvenţă a piesei Cine iubeşte şi lasă promovată de Maria Tănase în 1938 – şi seamănă mai mult cu ceva compus de Cargo pentru Noaptea Vrăjitoarelor (pe vremea când îl avea pe Kempes la voce).

O piesă care poate fi inclusă pe albumul altcuiva este Feel It (aceasta putând fi încadrată ca stil în repertoriul lui Marilyn Manson).

Vocea sexoasă a franţuzoaicei Candice de la Eths se combină perfect cu ritmul mai tradiţional de origine maghiară, ambele elemente fiind ambalate modern pe East West.

New Millenium este un bulletin de ştiri electro, care pune accentul pe tragedia turnurilor gemene de la New York (11.09.2001), ca o introducere a piesei Manifest.

Everyday of my life

I’m forced to add another name

To the list of the people

WHO PISS ME OFF

Au noroc cu numele formaţiei … Cred că Dirty Shirt îşi permite să fure proverbe contemporane de pe tricouri cumpărate de pe Oser.

Manifest poate fi introdus în coloana sonoră de la Trainspotting, dacă acesta ar fi regizat cu o distribuţie nouă în 2010. Aici avem parte de o grămadă de peripeţii acustice şi jocuri de ritmuri.

Luna conţine rime de copii de pe vremea regelui într-o română electro-rap.

Deasemenea, Sandu Porcu promovează versuri de creşă pe ritmuri tradiţionale maghiare.

Ar fi fost patetic după Gone (unde, precum ne sugerează şi titlul, este vorba despre o relaţie destrămată) să urmeze Tell Me Why … şi în timp ce mă gândesc la asta, trag un ochi la copertă şi realizez că de fapt, formaţia Dirty Shirt nu este deloc subtilă în exprimare.

În Burning, spre exemplu, te poţi gândi la ură, la furie, la frustrare … când de fapt, după cum se pot citi versurile din websait la piesele până aici, eroul principal al acestei bucăţi foarte probabil are febră, şi atât.

Daca mai există Festivaluri de muzică Rock în 2010, Dirty Shirt ar trebui introdusă Cap de afiş în program, având intensitatea şi diversitatea de ritmuri care par gândite pentru un spectacol de stadion.

Din păcate, albumul foarte bine produs (imprimat în studiouri din Franţa şi masterizat în SUA) nu conţine hituri care să pice cu tronc unui public neiniţiat în sfera metalică.

Singura scăpare a trupei cu zece ani de experienţă este că se compune minimalistic… Versurile foarte simple şi directe, iar prin asta, trupa îşi dă arama pe faţă cu faptul că este doar al doilea album de studio. S-a pus accentul pe ritmuri şi prezenţa scenică, însă trebuie evoluat în toate sensurile.

Muzical, totul sună foarte bine. Pentru următorul material însă, ar fi cazul să se lucreze mai mult la versuri. Îmi place jocul de limbaje (se cântă în română, engleză, franceză, sârbă). Este foarte bine, dar consider că şi profunzimea lirică contează cel puţin la fel de mult. Aşa, pot asculta la fel de bine o trupă rock din Nigeria, care are poate mai multe momente tradiţionale şi sună într-un fel mai exotic.

Comments
One Response to “Click. RECENZIE. Dirty Shirt. Same Shirt, Different Day”
  1. Ionut spune:

    parerile sunt impartite 🙂 eu cred ca ai ascultat prima piesa, iar la restul pieselor ai citit versurile de pe net 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: