Zoom. INTERVIU. Adrian Pleşca – Artanu. TIMPURI NOI

CZB l-a prins pe Adrian PleşcaArtanu la Cluj în septembrie 2009, dar la întrebări de genul cenzurii pe vremea comunismului şi motivele destrămării de acum 10 ani a formaţiei Timpuri Noi, a răspuns evaziv şi în doi peri… jumătăţi de fraze… cuvinte alambicate…

CZB: Între 1981 şi 1983 Timpuri Noi a activat sub alt nume sau se cânta în engleză?

Artanu: Nu am avut nimic în engleză.

CZB: Timpuri Noi vine de la fabrică sau de la staţia de metrou?

Artanu: Timpuri Noi vine de la staţia de metrou, pentru că noi prima dată ne-am întâlnit într-o sală de repetiţie ca în prima zi de muncă sau de şcoală. Repetam la o turnătorie de cupe, foarte departe, la capătul dinspre Militari al metroului, şi noi veneam dinspre capătul spre Republica (Vitan) şi atunci noi străbăteam o cale foarte lungă. Atât am avut imaginaţie, pentru că, repet, am mers cu metroul la prima repetiţie, şi a venit staţia Timpuri Noi, ne-am gândit că este şi filmul Timpuri Noi care s-ar fi putut să ne ajute să promovăm numele, iar noi am putea fi un fel de mişcare de stânga de la început,

…dacă nu ne puteam promova corpurile, deşi eram extraordinar de drăguţi…

iar asta nu te preocupă; nu te preocupă la început să te promovezi ca imagine, ci să te prezinţi cu proiectul şi pui în faţă proiectul.

…Nu te prezinţi cu emanaţii hormonale care pot face ca alţii să se excite imediat.

CZB: Aţi fost interzişi în 1985?

Artanu: Formaţia Timpuri Noi se poate mândri că este formaţia care a trecut prin anchetă de securitate cumva fără să apărem… dar din moment ce s-au întocmit dosarele… deci noi am putea să spunem tot timpul treaba asta …şi nu am evitat, dar acum îmi dau seama ce mare prostie a fost… îţi dai seama ce mare prostie…

pentru că nefiind bungee jumping şi fiind băieţi cuminţi, nu ştiam cum puteam să facem să ne expunem mai mult… că vroiam şi noi mai mult, împreună cu muzica, care a fost un numitor comun.

Adică, e un mod de promovare şi dacă e şi ritmic şi bine organizat …

Muzica şi playlistul … când zic playlistul, mă refer la tip de muzică, trebuie să fii foarte selectiv. Foarte dobitoc, foarte selectiv. Vreau să pun numai Led Zeppelin. Celălalt să nu-l văd, să nu-i dau credit. Am preferatul meu, am un fel de ghid. Ceva primitiv, cum am avut şi noi la Orlanda aşa. Aşa ne făcea şi pe noi să ne purtăm, dacă mai ţineţi minte.

CZB: În 1997 aţi lansat Basca Abundenţei la MediaPro Music, care a avut succes la public …

Artanu: (râde tare)

CZB: …râdeţi de mine, de modul în care m-am exprimat?

Artanu: nu, râd de subiect.

CZB: unde vreau să ajung este la ideea că şi voi şi Altar eraţi semnaţi la MediaPro Music în 1999-2000, perioada în care ambele formaţii s-au decis să îşi întrerupă activitatea, după ce ambele trupe au avut succes la public la începutul anilor 1990. Această conjunctură este vina celor de la MediaPro Music?

Artanu: Stai să lămurim o poziţie. Niciodată nu … nu ştiu, nici rocker nu am fost, nu consider ceva ferm în a consolida în jurul unui proiect artistic şi un proiect patrimonial, o susţinere cu aspect clar patrimonial, adică o zăpăceală, un fel de lăutărie rock sau ceva de genul ăsta, dar pentru care este nevoie şi ca explicaţie pot să dau doar aşa, chiar şi să-mi reprim dorinţa de a mă exprima, să-mi pun muzică confortabilă ca să pot şi eu merge înainte, să pot să mai prind strădanie, prin a purta o muzică mai nouă, îţi place, nu-ţi place … ce e aia nu-ţi place? Mergi înainte … ah, rock? Haha. Nu ştiu. Poate nici chiar eu nu mă regăsesc într-o categorie aşa restrânsă, dar măcar câteva secunde de viaţă cred că am fost atent la lucruri şi ăsta ar fi răspunsul la întrebare fără să mai ţin minte cum. Pa.

CZB: De ce a făcut Timpuri Noi pauză? V-aţi plictisit?

Artanu: Da mă, tocmai din cauza asta. Nu cred nici acuma, ce-i asta? Dar îi vine şi la ăla de la Rolling Stones, cum îl cheamă … Mick Jagger … îi vine să râdă, adică, cum adică? Dar dacă ai un proiect, prezinţi un proiect, şi atunci eşti liniştit. Prezinţi doar proiectul, nu te bagi la gagici.

CZB: Foarte multe vedete musicale s-au angajat ca prezentatori la posturi de radio, sau la televiziune; pe tine de ce nu te-a interesat treaba asta?

Artanu: Pentru că am fost prost. Am făcut pe deşteptul că pe mine nu mă interesează, şi acuma, după ce am observat că am un plan, după ce am reluat cerbul de coarne … nu la Megastars … dar am refuzat … săracii, făcuseră ăia de la Prohai, vino şi tu Artane … – eu? Nici vorbă! Greşeli primitive, greşeli de om prostalău.

Pe vremuri am fost chemat să fiu informator şi nu am vrut să fiu informator. Dacă aş fi fost informator, era mult mai bine pentru mine, pentru că din interior era mişto … mişto e duşmanului nasol.

CZB: Tu aveai Partizan, Dan Iliescu îşi făcuse Zidd. Cum îl priveai pe fostul tău coleg? Artanu: Eram cocoţat pe nişte lădiţe şi mă uitam la formaţia Zidd, care se afla exact peste drum … stă, se gândeşte profundtrece un minut … mă reculeg … mă gândeam despre Zidd … cum să mă uit eu la Dan Iliescu, cu care împărţisem 20 de ani. Eram vechi prieteni .. cum să mă uit, ca la un coleg cu care încercam să facem două viziuni separate. Cum putea el să întruchipeze în artă vizuina lui artistică? Aveam două vizuine diferite. Bineînţeles că eu nu am vizuini artistice, dar imediat m-a produs Răzvan Moldovan şi toţi ne-am învârtit în aceeaşi cratiţă. Tot ce am făcut, am făcut împreună.

Nimic din ce am făcut nu e atât de deplorabil.

Nu ştiu cât din ceea ce am făcut o să reziste în timp, dar tot aşa, fără o capodoperă în faţă, am reuşit o… şi cred că am stârnit o… curiozitate spre muzica alternativă… şi după aceea am descoperit şi noi că chiar aşa se şi numeşte, Alternative. Mi-ar plăcea să ne dezvoltăm antenele în stil electro-punk-rock.

CZB: Răzvan Moldovan v-a adunat atunci când s-a format Timpuri Noi (pe Artanu cu Dan Iliescu).

Artanu: Da.

CZB: Cum s-a relansat Timpuri Noi? Dan Iliescu a venit cu trupa de la Zidd.

Artanu: Da mă, ştii cum? Toată istoriografia asta trebuie fixată … de fapt e ceva mult mai lejer… Sunt nişte întâlniri, nişte tatonări, nişte aranjamente … care doar timpul poate să… adică prin bălbăiala asta eu aş vreau să evit orice fel de poziţie de genul tu erai acolo, nu mai erai acolo, cine erai, cu cine erai?

CZB: Cum v-aţi reîntâlnit?

Artanu: Eu încheiasem proiectul Partizan. Partizan a avut un impact, atât cât a putut avea el, atât de devreme de vremea lui şi au rămas două albume de care cred că sunt cel mai mândru din ce am imprimat eu, deşi şi acolo sunt greşeli fundamentale de orientare. Acum aş face ceva totul altfel muzical. Cu toate astea, am fost implicat într-un proiect foarte interesant, care este de fapt parte din trunchiul Timpuri Noi, fiind de fapt din aceeaşi zeamă. S-a numit aşa (Partizan) doar pentru că nu a fost şi Dan Iliescu acolo.

CZB: Radu Cartianu a fost în componenţa iniţială Timpuri Noi şi a fost şi impresarul vostru în anii 1990. A lucrat în paralel cu Şuie Paparude. Sunt două genuri diferite. Cum funcţiona treaba când cântaţi împreună la aceleaşi evenimente?

Artanu: Da, foarte bine s-a ocupat de noi. Acum sunt nişte clasici. Şuie Paparude sunt nişte clasici ai muzicii electronice, iar Timpuri Noi sunt nişte clasici ai muzicii alternative, micşorate din buton.

CZB: Eram curios, de unde numele de scenă Artanu?

Artanu: Nu puteam avea la cinci ani nume de scenă. Aşa mi se zicea în faţa blocului. Nu ştiu de unde a venit. La mine copilăria am petrecut-o în faţa blocului.

CZB: Urmează un nou album?

Artanu: Nu cred că urmează nici un nou album. M-aş mira foarte tare să mai urmeze un album, dar o să urmeze o producţie, un Sound System, ceva ca proiect.

După ce aici ne-a subtilizat că îi este dor de vremurile alături de Partizan şi că ar avea în plan un nou proiect, am aflat de concertul de la Timişoara (Set Up, 5 decembrie 2009) unde nu a apărut pe scenă alături de colegii de la Timpuri Noi.

CITIŢI AICI.

Artanu (Adrian Pleşca) s-a născut pe 31 martie 1961 si a studiat vioara la gradinita, pianul timp de câţiva ani, din clasa I şi contrabasul în clasa a VIII-a.

  • Timpuri Noi (octombrie 1982 – februarie 2001/2005-2009)
  • Partizan. (2001-2005)

În prezent, Artanu este artist liric în Corul Radio.

I-ar plăcea să predea rock la Conservator, dar la noi nu există încă un sistem mai deschis faţă de artiştii amatori care au dobândit o experienţă şi vechime în domeniu, ca muzicieni activi, ci se ţine în continuare cont strict de diploma în stiinţe muzicale. Probabil şi asta este o dovadă dură a ignoranţei sistemului post-decembrist faţă de scena muzicală contemporană şi arta culturii moderne. Mentalităţile se schimbă încet şi greu la noi.

Componenţă

Dan Iliescu va duce proiectul Timpuri Noi mai departe, cu sau fără Artanu.

CITIŢI AICI ZVONUL DE LA CZB PE TEMA ASTA.

  • Dan Iliescu (chitară, voce)
  • Silviu Sanda (bas)
  • Andrei Bărbulescu (tobe)
  • Artanu (voce)

www.timpurinoi.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: