Click RECENZIE Godmode. On

Godmode. On

!!!!

2010, A&A Records

Ce poţi să scrii despre un album la care se simte că a fost bibilită foarte atent în studio linia muzicală şi la care solistul are Conservatorul terminat, la secţia Canto …

Totuşi mă aşteptam la ceva mai mult de la Paul Opriş, după ambiţiile personale şi critica ce o poartă în suflet pentru societatea în care trăim.

Albumul la care mă aşteptam să rupă în sens de başi şi ritmuri super-complicate la tobe …conţine aceste elemente dar este ambalat preponderent (în mod surprinzător) într-un sound cât se poate de comercial pentru stilul abordat. Primul calup de trei piese (Doar tu, În larg, La fel) sunt melodioase şi tratează aspecte ale dragostei de cuplu şi dorinţa de împăcare.

New Tricks devine Old tricks. Deşi începe într-un alt fel faţă de primele piese, după un timp, ai impresia că se împrumută o schemă de ritmuri pe claviaturi pe care am mai ascultat-o la Viţa de vie în trecut. Asta este prima piesă care începe mai dur şi prima interpretată în engleză. Accentul în engleză este foarte bun.

Desi La Fel este piesa featuring Adrian Despot… şi piesele În Larg, Sub privirea ta şi New Tricks au un sound specific pentru producţiile VDV Studios (Viţa de vie Studios, la care Adrian Despot este patron). Aceste două piese sunt poate cele mai pop pentru albumul hardcore românesc.

M-am blocat când am auzit tonul vocii lui Eugen Nuţescu pe Raise An Army. Aşa ar fi sunat Kumm (înainte de a o lua pe panta indie) dacă promova acest gen muzical!

Este foarte interesant cum pe materialele formaţiilor din Cluj găsim în mod constant anumite înregistrări care crează un fel de legătură între trupe de genuri diferite … oare se poate vorbi despre un Sound de Cluj? Sună bine … Cluj Sound.

She’s So Young este o piesă cât se poate de americană (laid back, cântată pe o notă intenţionat falsă) şi îmi aminteşte de feeling-ul Godmode pe care îl cunosc înainte de a asculta albumul de debut, pe vremea când se numea Narkoma şi avea altă componenţă. Aceasta este balada albumului şi pare a fi ca nuca în perete la prima (…şi a doua, şi a treia, şi a patra…) ascultare. Ea este un fel de perete între faţa A şi faţa B a CD-ului. Aici se încheie cu influenţa unor trupe de Bucureşti asupra materialului Godmode … influenţe inerente legate de sfaturi, producţie şi păreri, prin care Godmode poate fi comparată cu trupe alternative gen Coma sau Viţa de vie (în toanele ei mai supărate).

The smell of Freedom’s in the air … (Is it wrong to be strong?) … We got better second time around. So Strong face probabil aluzie la ceea ce urmează pe a doua parte a albumului.

Din acest punct, albumul devine schizofren. Primul calup de 6 piese, (dintre care patru sunt de limbă română!) este melodios şi mult mai alternativ.

Urmează o piesă care nu îşi justifică locul în repertoriul Godmode, decât ca şi piesă de umplutură …că ar fi vrut ei să facă un material de 15 piese (şi nu 14) … sau pe post de perete despărţitor între cele două jumătăţi de album.

Al doilea calup de 4 piese (integral în limba engleză) este mult mai hardcore.

Urmează Twins, care surprinde prin melodie şi balans, complet diferit faţă de cele dinaintea ei.

… Şi mai urmează un al treilea calup de «bonus tracks», care de fapt sunt piesele cele mai avangardiste, experimentale, hardcore şi …de departe cele mai interesante.

Dacă eu aş fi fost producătorul acestui material, aş fi sfătuit artistul să conceapă întreg materialul pe tema ultimelor trei piese (practic, cele trei bonus tracks).

În situaţia dată, Godmode prezintă un album de debut cu un concept muzical heterogen, care denotă probabil lipsa de siguranţă pe linia exactă pe care ar trebui să meargă mai departe.

Sound-ul Godmode (cel puţin pe prima jumătate de material) este unul prea eclectic pentru genul abordat prin faptul că se împrumută riffuri, scratchuri, sunete şi scheme de ritm folosite de ani de zile afară.

Piesele care ies in evidenţă pe acest material sunt So Strong, Sexy Back, Twins şi Survivor Guilt. Foarte, foarte ciudat pentru acest album este faptul că a doua jumătate de material bate prima jumătate, ultimele 8 prezentând o notă aparte faţă de primele 7 (deşi piesele de limbă română sunt mult mai prietenoase publicului larg).

Un album intreg bazat pe ritmurile promovate pe Bonus Tracks, care include o baladă acustică The Only Way (cu iz de Bauhaus. Hollow Hill pe ciupiturile de chitară de la refren) ar putea catapulta Godmode în topul trupelor preferate din undergroundul românesc. Din păcate, acestea sunt folosite doar pe post de Bonus Tracks pentru album.

Diferenţa este atât de mare între cele două jumătăţi de disc, încât ar fi prea puţin să se facă comparaţia cu un vinil sau o casetă cu două părţi.

Aici este mai degrabă vorba de un vinil Electrecord compus din muzica de la două formaţii diferite pe cele două feţe de placă.

Trupele underground din România nu ştiu dacă îşi dau seama cât de bine sună de fapt din punct de vedere comercial. Doar Tu ar putea fi un Hit garantat în altă ţară, fiind foarte radio friendly.

Ţinând cont de proporţii la o ţară cu populaţie de 20 de milioane, probabil că procentele de amatori ale genului sunt comparabile cu ale altor ţări din alte părţi ale lumii, doar că la noi pirateria este exagerată pe fondul lipsei de cultură de shopping privind materialele muzicale şi educaţia în sens de respect pentru munca artistului (deşi sună absurd, poate ar fi cazul la noi ca Ministerul Culturii să pornească o campanie agresivă de genul „cumpăraţi albumul original”).

http://www.myspace.com/godmode1

www.metalforce.ro/index.php/godmode-on

COMANDA ON-LINE AICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: