Zoom. INTERVIU. RIOT

Se pare că Horváth Hanna a fost un magnet muzical pentru băieţii din jurul ei … sau cel puţin aşa reiese din prezentarea în engleză a formaţiei pe MySpace.

Toţi muzicienii din această formulă au mai avut încercări de proiecte înainte de RIOT, dar nici unul din proiectele dinainte nu a avut vreun impact de durată.

Sâmbătă 17 aprilie, se cântă la Irish&Music Pub, împreună cu Whisperblast.

Ca element deosebit, se face şi un mini-recital simultan cu doi toboşari … ceva inedit pentru Cluj. În acest sens am povestit cu Boti (bass) de la RIOT.

Din lipsa de timp, nu am pus diacritice

CZB: Why is Rock YOUR Town (Rock In Our Town = RIOT)?

Gagyi Botond (Boti, bas, RIOT): Numele nostru este RIOT, la inceput (2008-2009) a existat conceptul de „rock is our town”. De atunci ne am schimbat stilul si nu ne mai caracterizeaza acest nume.

CZB: Cum ajungem la ROCK pe Calea RIOT?
Gagyi Botond (Boti, RIOT): Tot ceea ce faceam este o rascoala generala, ce cuprinde: politica, diferenta intre poor and rich si asa mai departe… Rascoala noastra nu cuprinde proteste, huliganism sau alte tampenii, ci este muzica prin care vrem sa oferim un mesaj oamenilor.

CZB: Cum a ajuns Hanna Horváth la RIOT?

Gagyi Botond (Boti, RIOT): Formatia RIOT a suferit la inceput din punct de vedere al vocalului. Pe Hanna Horváth am auzit-o cantand cu trupa Speardrop prima data si ne a placut cum a cantat asa ca am decis sa o chemam in trupa.

CZB: Eu am fost la un concert in 2 noiembrie 2009 la RIOT. Cum se potriveste inertia ei pe scena cu atitudinea Rock Your Town? Care este motivul pentru care Hanna Horváth nu se prea misca pe scena?
Gagyi Botond (Boti, RIOT): Dupa cum am zis nu mai exista conceptul de „rock is our town”. Show-ul pe scena nu este inca pus la punct. Nu am pus mare accent pe acest lucru, in schimb este un lucru foarte important. In prezent insa lucram si la organizarea noastra pe scena.

CZB: De ce aveti un Logo cu un subinteles atat de violent: bata de baseball, pata de sange, capul mortului?
Gagyi Botond (Boti, RIOT): La prima vedere este asa. RIOT trebuie sa fie ceva care socheaza sau care atrage atentia, doar e vorba de rascoala. Logoul a fost facut de Twenty One Guns Design si ne a impresionat. Violenta nu ne caracterizeaza deloc.

CZB: Cine a fost cu ideea acestui Logo si prin ce se potriveste cu muzica catata de voi, care este pozitiva si dinamica?

Gagyi Botond (Boti, RIOT): Ideea provine de Twenty One Guns Design. Se potriveste urmand continutul textelor scrise in piese si chiar si urmarind stilul nostru care putem spune acuma ca are o anumita baza dupa ce a venit si Boti (Turák Botond) la acordeon.

CZB: Cand ati adus acordeonul in trupa? Cum v-ati cunoscut cu Turák Botond?
Gagyi Botond (Boti, RIOT): Acordeonul a fost adus acum o luna. A fost o idee mai veche. Si fiind priteni de mult timp cu Turak Botond am decis sa l luam in trupa, mai ales ca a adus un plus extraordinar de sunet si imagine in trupa.

CZB: Ce v-a inspirat sa cantati pe trei si patru voci in concerte? A fost o treaba pe care ati dezvoltat-o treptat?

Gagyi Botond (Boti, RIOT): Cu patru trei voci suna totul mai complet, face o atmosfera mai buna. Se poate spune ca era facut treptat – la inceput ne-am bazat pe un singur vocal.

CZB: Ati inceput cu coveruri mai multe. a fost usor sa ajungeti la un consens in ceea ce priveste piesele alese din repertoriul altora?

Gagyi Botond (Boti, RIOT): Nu a fost o chestie prea grea fiindca stilurile dintre membri nu difera foarte mult asa ca am ales piesele foarte usor. Coverurile sunt acum lucrate si din cauza acordeonului. Deci am introdus in aproape fiecare un plus inventat de noi.

CZB: De ce nu deveniti cover band? Este o moda acuma ca anumite cluburi sa aiba o trupa angajata care canta saptamanal un concert de preluari live.

Gagyi Botond (Boti, RIOT): Noi vrem sa transmitem ceva personal oamenilor care vin la concerte. Vrem sa fim RIOT nu o alta trupa. Motivul pentru care cantam multe coveruri este de a canta mai mult la un show. Avem 7 piese proprii, la un concert cantam 20-22 de piese, nu 12-13 ca alte trupe.Deci trebuie sa luam aceasta masura de a canta si coveruri, care a avut un efect pozitiv in randul fanilor.

CZB: Ati inceput sa aveti si piese originale in repertoriu. In ce sens considerati ca va indreptati, ca gen muzical, si care sunt influentele?
Gagyi Botond (Boti, RIOT): Da,dupa cum am zis avem 7 piese proprii care urmeaza sa fie inregistrate in curand. Dupa ce am introdus acordeonul putem spunem ca avem o baza pe care putem contrui; la propriu-zis. incepem sa ne construim un stil. Deocamdata nu stim ce cantam :)) .Ideea ar fi de punk-rock, insa putem spune ca avem si elemente ceva mai folk, dar sa vedem ce spune lumea dupa schimbarea facuta in 2010. Influente am avut de la trupe precum Anti Flag (privind textele) iar Alvin Es A Mokusok (privind stilul muzical).

CZB: Care este ideea cu 2 drummers, 1 band? De ce o faceti? … ca spectacolul sa fie mai atractiv pentru public, sau va fi un concept nou pentru formatie?
Gagyi Botond (Boti, RIOT): 2 Drummers 1 Band este un concert special, ideea provenind de la tobosarul nostru care invata la liceul de muzica si a cantat si alaturi de Filarmonica din Cluj, impreuna cu Szekely Voland (ex.-RIOT), amandoi fiind olimpici, cu multe diplome si premii acumulate de-a lungul anilor in lumea tobosarilor. Dupa cum stim nu a mai fost organizat asa ceva in Cluj. Ei o sa prezinte in timpul pieselor solouri lucrate de ei pe doua seturi complete de tobe. Deci primul rand il putem numi si un spectacol mai special pentru cei doi, in al doilea rand este o prezentare al noului membru al trupei, in al treilea rand este o prezentare a stilului pe care il dezvoltam.

www.myspace.com/rockisourtown

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: