Zoom. INTERVIU. AG Weinberger

AG Weinberger – The Transylvanian Guitar Man (n. 30.08.1965) are o cariera in muzica de aproape 30 de ani. Ambasadorul muzicii Blues în România se află în campania Interzis FM de peste un an de zile.

Artistul orădean mutat în capitală a susţinut concerte în Statele Unite, Germania, Elvetia, Israel, Turcia, Ungaria şi a împărţit scena cu nume precum Al DiMeola, John Mayall, Chick Corea şi James “Blood” Ulmer, fiind singurul chitarist străin care a cântat până în prezent la Bluestock National Blues Convention and Showcase din Memphis, Tennessee!

Am povestit cu artistul despre Turneu, despre Tinere Talente si despre Industrie in preajma datei turneului de la Cluj (vineri 23 aprilie. Diesel Club).

Ne cerem scuze pentru lipsa diacriticelor.

INTERZIS FM

CZB: Turneul Interzis FM continua in 2010 … cum a inceput proiectul?

AG Weinberger: Interzis FM este un concept si o declaratie publica… Nimic nu se misca in natura si in Univers fara sa aiba vreun motiv. M-am saturat de refuzul continuu si de scuzele de genul ‘nu e pe targetul nostru’ ale directorilor de programe din FM-ul autohton – multi dintre ei sunt prea tineri si depasiti de propria pozitie sa-si poata asuma vreo decizie. Este in regula, nu am nici un fel de problema cu asta… Am inteles ‘corporativizarea’ mediatica si mi-am inventat conceptul ‘Interzis FM – vezi muzici ce nu auzi la radio’ – care iata, ca rezista si se dezvolta inca din ianuarie 2008. Primele concerte sub acest titlu au avut loc la Teatrul Metropolis din Bucuresti, dupa care ne-am mutat la Teatrul Evreiesc de Stat. Dupa o prima stagiune teatrala am pornit prin tara cu acest proiect. In 2009, spre marea mea surprindere si satisfactie am constatat ca TVR1 s-a aratat interesat de preluarea unui numar de concerte. Fapt care a dus la realizarea unei emisiuni TV in 8 parti care se difuzeaza pina in 22 aprilie 2010 pe canalul TVR1 – cu acelasi titlu… adica ‘Interzis FM – vezi muzici ce nu auzi la radio’.

Dupa emisiuni se pare ca interesul a crescut pentru acest proiect si iata-ne din nou ‘on the road’

CZB: Se organiza Interzis FM o dată pe lună, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Cum a prins conceptul?

AG Weinberger: Da, a avut mare succes seria de concerte… aveam săli arhi pline de fiecare dată. Exista un segment fidel care venea de fiecare dată, dar vedeam foarte multe feţe noi… De fiecare dată prezentam un playlist nou… Nu era uşor.

www.teatrul-evreiesc.ro

CZB: Primul Turneu a avut loc acum un an.

AG Weinberger: Am început turneul pe 20 Aprilie 2009… cu un traseu de 10 oraşe (Bucuresti, Constanta, Brasov, Fagaras, Timisoara, Oradea, Cluj-Napoca, Tg. Mures, Sighisoara si Ploiesti).

Byte. In primul traseu de cantari, AG Weinberger a cantat alaturi de Vlad Spatar (bass), Miki Orban (tobe) si Sorin Petrila (chitara).

CZB: Care este Motto-ul Turneului Interzis FM?

AG Weinberger: Vino cu noi! Implica-te in campania noastra impotriva Recesiunii Mentale… Nu a fost niciodata o nevoie mai acuta de actiune si atitudine ca in aceste timpuri.

Identifica-te cu lucrurile care te reprezinta!

Nu Te Lasa Pacalit!

Lumea trebuie să fie educată să vină la concert şi să ceară bilet.

Box office-ul este barometrul cel mai important pentru un artist, nu apariţiile în Can Can, în Libertatea şi în alte reviste de gen cu care eu nu mă pot asocia.

CZB: Prin care agentie de bilete on-line lucrezi la Turneul Interzis FM?

AG Weinberger: Serviciul de ticketing pe care-l folosesc pentru turneul Interzis FM se numeste www.ticketfan.ro

CZB: Cand se va incheia conceptul Interzis FM sau Interzis FM vrea sa faca parte din brandul AG Weinberger?

AG Weinberger: Se pare ca deja se integreaza in familia de brand-uri pe care le-am lansat si promovez. Succesul determina viabilitatea si longevitatea…

Traseul actual Interzis FM – vezi muzici ce nu auzi la radio

 • 19.04. BUCURESTI. The Silver Church. Emisiune TVR. AMANAT *(citeste despre acest eveniment la finalul articolului)
 • 20.04. BUCURESTI. Clubul Taranului
 • Joi 22.04 SIBIU. Atrium Classic Cafe. 20.00
 • Vineri 23.04 CLUJ-NAPOCA. Diesel Club. 20.30
 • Luni 26.04. PLOIESTI. Teatrul ‘Toma Caragiu’. 19.30

www.ticketfan.ro

TINERELE TALENTE

CZB: Ai descoperit vreun chitarist talentat pe care l-ai sprijini în munca lui?

AG.W: Da… sunt câţiva cu mare potenţial… îi sprijin cum pot… printre altele, pentru ei am inventat Interzis FM

CZB: De ce consideri că nu funcţioneaza industria pentru debutanţi în România?

AG.W: De unde ştii ce consider eu despre asta? Fiecare îşi desăvârşeşte singur cariera… trebuie să cunoşti bine dinamica acestui business… Şi eu am fost debutant intr-o perioadă mult mai grea… şi totuşi am reuşit… Exemplul meu personal nu este un răspuns clar la întrebarea asta stângăcioasă.

CZB: Vina lipsei de sprijin pentru tinerele talente o poartă casele de discuri sau percepţia greşită a industriei din partea tinerelor talente?

AG.W: În loc să se caute vinovaţi, mai bine să înveţe să se comporte, să citească contractele şi uneori să înveţe să cânte… Nu să imite trupele de pe MTV… Nu poţi păcăli cu imitaţii…

Byte. 27 august 2009

Amfiteatrul „Mihai Eminescu” Bucuresti

European Royal Orchestra si tanara trupa de blues, Real FAM – blues kids.

„Real FAM – blues kids” este un grup de tineri, cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani, pe care AG Weinberger i-a remarcat la Festivalul de Blues Sighisoara 2009 si invitat, apoi, sa cante alaturi de AG WeinbergerBand in cadrul turneului Interzis FM, vezi muzici ce nu auzi la radio.

In cadrul aceluiasi concert, artistul a prezentat-o publicului si pe Aiyana Lee Anderson, fiica producatorului american Jimmie Ray Ruffin care, la numai 8 ani, are propriul album vandut in aproape un milion de exemplare in Europa.

AG Weinberger: „Este un concert special pentru mine si vreau sa impartasesc tuturor celor ce au fost si vor fi alaturi de noi in continuare, bucuria de a vedea ca blues-ul s-a impregnat atat de frumos si in generatiile viitoare. Este o placere sa-i vad crescand si invatand si, deopotriva, o incantare sa pot indruma si proteja evolutiile acestor tineri talentati.”

INDUSTRIE

CZB: Care au fost cele 8 cluburi din tara la care ai dat o mana de ajutor in momentul in care au pornit?

AG Weinberger: Au fost primele locuri unde se cinta live – cu precadere Blues/Jazz si Rock. Multi dintre artistii prezenti si cunsocuti au inceput in aceste cluburi cu pasi modesti si stingaci uneori, dar i-am primit cu drag si deschidere pe toti… Unele dintre aceste locatii nu mai exista, iar altele servesc, deservesc si ofera cu totul alte lucruri precum la infiintare… dar nu avem voie sa-i judecam… vremurile se schimba iar deciziile de ‘business’ trebuie sa tina pasul cu schimbarile… la urma urmei fiecare club sau loc de cantat este un business… de acest lucru ar trebui sa tina cont inclusiv comunitatea artistica… Ma simt privilegiat si norocos ca ma aflam la timpul si la locul potrivit unde si cind a fost nevoie de expertiza mea. A fost o onoare sa fiu partas la inceputurile show business-ului din Romania. Deci, iata lista:

 • ‘Groapa’ – Oradea. 1990
 • ‘You & Me’ – Bucuresti. 1993
 • ‘Laptaria lui Enache’ – Bucuresti. 1994
 • ‘Tango’ – Bucuresti. 1994
 • ‘Big Mamou 1’ – Bucuresti. 1995
 • ‘Club 30’ – Bucuresti. 1995
 • ‘Club Live’ – Onesti. 1995
 • ‘Phoenix’ – Constanta. 1996

CZB: In Occident un artist nu poate sa activeze corect in industrie fara un manager sau impresar. In Romania cei mai multi artisti reusesc pe cont propriu sa se invarta in zama, sa isi rezolve cantarile, sa dea telefoane si in acelasi timp sa repete si sa onoreze datele confirmate. Care este parerea ta despre acest procedeu. Este o etapa normala in pionerat sau este o sechela a fostului sistem?

AG Weinberger: Conditiile sunt diferite peste tot in lume… Nu se poate vorbi despre un ‘calapod’ sau ‘template’ in bunul mers al acestui business… Conditiile locale determina actiunile si comportamentul unui artist. La noi inca nu putem vorbi de o industrie… Cind se va dezvolta piata, vor aparea si banii si atunci in mod cert vor aparea si impresarii. Nevoia determina pasul urmator…

CZB: Ai facut recent Budapest-Bucharest Guitar Summit (20.02.2010); urmeaza Dublin-Bucharest Guitar Summit (3.05.2010) … te-ai gandit sa faci un Budapest-Cluj sau Dublin-Cluj Guitar Summit?

AG Weinberger: Sigur, de ce nu? Daca se arata un cumparator serios din Cluj pentru aceasta franciza, cu siguranta ma va cauta… va stau la dispozitie.

Dublin-Bucharest Guitar Summit, featuring Ben Prevo

Luni 3 mai. Hard Rock Cafe, Bucuresti. 20.30

www.ticketfan.ro

Byte. 19 aprilie 2010. Ziua Mondiala a Chitarelor 2010 Amanata

AG Weinberger si echipa emisiunii „Timpul Chitarelor” de la TVR2 au anuntat, cu regret, anularea evenimentului din 19 aprilie din clubul The Silver Church, dedicat celebrarii „Zilei Mondiale a Chitarelor„.

Concertul, care trebuia sa ii reuneasca pe AG Weinberger, Dan Iliescu (Timpuri Noi), Victor Solomon (Bandidos), Teo Boar (Pacifica) si Claudiu Ursache (The Marker), a fost anulat ca urmare a unei modificari de ultima ora aparute in grila de programe a Televiziunii Romane, datorita Galelor Uniter *(premiile anuale dedicate Teatrului romanesc, ajunse la a 20° editie).

AG Weinberger: „Vestea renuntarii la emisiunea care s-ar fi inchinat, intru totul, poate celui mai important instrument muzical al tuturor timpurilor ne-a luat prin surprindere si ne-a intristat deopotriva, insa nu putem decat sa ne conformam deciziei. Cu toate acestea, celebrarea acestui incredibil instrument nu poate fi impiedicata. O facem zi de zi, prin muzica noastra…”

www.agweinberger.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: