Zoom. ECOU. Nirvana. 1987 – 1994

La CZB, avem cititori care ne întreabă din când în când de ce nu scriem mai mult despre artişti străini. Răspunsul foarte simplu este că majoritatea caută şi doreşte informaţii despre artiştii români. Răspunsul mai evident este că cine doreşte să afle mai multe despre anumiţi artişti preferaţi străini, au toată informaţia la un click distanţă pe internet. La CZB încercăm pe cât posibil să prezentăm alte faţete ale problemelor industriei noastre sau să prezentăm artişti debutanţi sau informaţii mai puţin cunoscute din trecutul artiştilor mai mult sau mai puţin cunoscuţi de la noi.
Dar, din când în când, mai facem şi excepţii.

Nirvana

 • Gen: Grunge-Rock
 • Localitate: Seattle, Washington (SUA)
 • Perioada de activitate: 1987 – 1994

Componenţa

 • Kurt Cobain (vo, ch)
 • Krist Novoselic (b)
 • David Grohl (t)

Discografie

 • Bleach (1989)
 • Nevermind (1991)
 • Incesticide (1992)
 • In Utero (1993)
 • MTV Unplugged in New York (1994)
 • From the Muddy Banks of the Wishkah (1996)
 • Nirvana (2002)
 • With the Lights Out (2004)
 • Sliver. The Best of the Box (2005)
 • Live at Reading (2009)

Nirvana a schimbat tendinţele industriei rock’n’roll înainte de ultimul deceniu al mileniului trecut cu un singur album. Muzica alternativă sau post punk-rock nu era considerată nici comercială, nici profitabilă înainte de lansarea piesei Smells Like Teen Spirit sau albumului Nevermind în 1991. Anumite formaţii post-punk, precum U2 sau REM, au avut nevoie de mai mulţi ani să ajungă la un nivel unde numărul de ascultători fideli le putea asigura suficiente vânzări ca piese sau albume să ajungă pe locul 1 în clasamente. Nirvana a spart toate barierele şi a devenit prima trupă “underground” de top!

Datorită sunetului sincer al chitării şi energia declanşată pe scenă de trio la concerte, Nirvana este cea mai punk formaţie a anilor ’90. Fiecare spectacol se încheie cu “ritualul” distrugerii mai multor obiecte de pe scenă şi chiar dacă aceste “scheme” sunt împrumutate de la punkerii anilor ’70, cei de la Nirvana o fac într-un mod natural şi original.

Nirvana împleteşte elemente de rock din toate etapele muzicii contemporane şi le ambalează într-o explozie spontană de furie. Ei combină popul melodic de la Beatles, efecte ruginite de la Black Sabbath şi efecte tăioase de la Pixies cu structura tipică muzicii “indie” americane pentru a-şi crea propria amprentă în istoria rockului. Toboşarul Dave Grohl şi basistul Krist Novoselic formează cea mai înspăimântătoare secţie ritmică a anilor ’90. Muzica compusă de Kurt Cobain pentru Nevermind reprezintă un amalgam de note furioase şi melodice care sunt transformate aleator în balade acustice. Vocea lui “pietroasă” este plină de sentimente “mature” de frustrare şi durere. Nu se credea ca acest album să se vândă în peste 100.000 de exemplare… dar până în 1992 ajunsese pe locul 1 în topul vânzărilor, detronând chiar albumul Dangerous (semnat de regretatul Michael Jackson).

În acelaşi an, Kurt Cobain (n. la Aberdeeen, Washington în 20.02.1967 – d. 5.04.1994 la Seattle, Washington) devine dependent de heroină – iar comportamentul lui provoacă tensiuni în cadrul trupei chiar dacă se internează la un centru de detoxifiere în 1993. Kurt Cobain a declarat că folosea heroina ca să nu mai simtă o durere persistentă ce o avea la stomac. Articolele scrise despre turneul de promovare al albumului In Utero îl pun pe Kurt Cobain într-o lumină bună. Aceste imagini superficiale sunt însă dezintegrate de incidentul aproape fatal de la Roma în luna martie 1994 când Kurt Cobain (aflat în concediu la Roma), intră în comă după ingerarea unui amestec de tranchilizante cu şampanie. Gurile rele au bărfit toată luna martie despre desfiinţarea trupei.

Toată campania de zvonuri a încetat brusc în 8 aprilie, când cadavrul artistului a fost descoperit în casa lui din Seattle.

Nu s-a ţinut doliu la un nivel foarte extins pentru că nu toată lumea a apreciat talentul tânărului. Muzica de la Nirvana a fost prea dură pentru urechile multora, dar asta nu înseamnă că stofa şi conţinutul nu a fost important pentru cultura contemporană. Trupa din Seattle a dovedit tuturor că muzica alternativă post-punk joacă un rol foarte important în cultura “populară” a anilor ’90.

Nirvana se desfiinţează iar David Grohl înfiinţează Foo Fighters împreună cu Krist Novoselic şi Pat Smear (ch) în 1995.

http://www.nirvana-music.com/

Krist Novoselic

(n. în 16.05.1965 la Compton, California)

Muzica

Pe lângă Nirvana, Krist Novoselic a mai cântat cu

 • Sweet 75
 • Eyes Adrift
 • Flipper

1995. La scurt timp după primele repetiţii împreună, Krist Novoselic se retrage din Foo Fighters, considerând că lumea o să creadă acest proiect o reînfiinţare a formaţiei Nirvana.

1995. Krist Novoselic pune bazele trupei Sweet 75 în 1995, care lansează un singur album omonim în 1997.

Politica

Krist Novoselic a înfiinţat un comitet de acţiune politică în statul Washington (JAMPAC – Joint Artists and Musicians Political Action Committee) pentru a lupta împotriva unor legi de cenzură muzicală, sub toate formele ei. Exemple ar fi Propunerea de lege Teen Dance Ordinance, din 1985, prin care se interzice minorilor să participle la concerte de club şi Propunerea de lege Matters Harmful to Minors Bill (o campanie împotriva versurilor vulgare în muzică, adusă în discuţie la Consiliul Local în 1992, apoi în 1995, prin care s-ar interzice minorilor dreptul de a cumpăra astfel de muzică).

Din noiembrie 2007, Krist Novoselic este responsabil de un editorial săptămânal despre muzică şi politică pe websaitul Seattle Weekly.

Krist Novoselic şi-a lansat prima carte, Of Grunge and Government: Let’s Fix This Broken Democracy, în octombrie 2004 şi înfiinţează Partidul Grange, care însă nu are statut juridic. Novoselic a încercat să atenţioneze asupra legii demodate a statului Washington, în care un candidat are voie să activeze sub orice nume de partid, chiar dacă nu are un statut juridic.

http://blogs.seattleweekly.com/reverb/krist_novoselic/

David Grohl

(n. în 14.01.1969 la Warren, Ohio)

David Grohl şi-a început cariera muzicală ca baterist în scena muzicală din Washington DC în anii 80 (unde a activat, printre altele, cu trupa hardcore Scream).

A ajuns în Nirvana în 1990.

1994. Înfiinţează Foo Fighters, la care este textier, compozitor şi solist.

Are colaborări cu Queens of the Stone Age şi proiectul de timp liber Probot.

Grohl a fost căsătorit de două ori. După primul divorţ, a umblat cu Louise Post de la Veruca Salt şi basista de la Hole, Melissa Auf Der Maur.

www.foofighters.com

Comments
One Response to “Zoom. ECOU. Nirvana. 1987 – 1994”
 1. herminedirt spune:

  foarte bun articolul. congrats!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: