Byte. DE GVSTYBUS. Covers = Plagiat

Autor. Gvsty

Toţi ştim sau cel puţin presupunem că ştim ce este un cover: plagiat. Rareori e vorba de o reinterpretare, mult mai des e vorba că „ne place, cre’ că putem si noi să cântăm asta„.

Toţi fac coveruri de toate felurile… unii le zic remixuri (house), alţii le zic bootleg (drum’n’bass), eu aş tinde să le zic plagiat.

Dar există şi coveruri care sunt mai mult decât plagiat. Sunt peste ideea de a cânta aceeaşi melodie făcută acu’ 10 ani de o trupă cu mai mult sau mai puţin succes (sigur cu mult mai puţin succes azi) şi să rezulte ceva modern cu influenţe retro. I say fuck that. Aşa că m-am gândit la nişte melodii care nu numai că sunt peste cover, ci mai bune decât originalul.

Primul care-mi vine in minte este într-adevăr făcut in băşcău, dar are un aer extrem de personal si de pub, adaptat melodiei lui Britney Spears (ASCULTAŢI DÂND CLICK AICI). Vorbesc de coverul celor de la All-American RejectsWomanizer. Este genul de melodie căreia baieţii i-au păstrat toate elementele melodice, dar au schimbat stilul într-unul de pub, de beţivi care cântă într-un subsol după meci. E o lecţie bună pentru cei care spun că melodiile lui Britney Spears sunt proaste. Ei bine, dacă Britney Spears ar avea doua coaie, dacă ar fi din Irlanda si dacă ar savura mai multe beri nefiltrate, aşa ar suna melodiile ei. Not so bad now, huh?

Din seria de coveruri nu atât de originale, dar absolut incredibile prin tehnică se numără albumul celor de la Alarm Will SoundAcoustica: Alarm… . Este un întreg album cover la Aphex Twin Druqs cântat integral instrumental cu orchestră. Ideea de a transforma percuţia digitală în analog mi s-a părut supra-umana. Ca şi concept, există mici modifcări, dar per ansamblu, este un album nu mai mult de ok. Daca nu ai cuoaşte albumul Druqs a lui Aphex Twin, Alarm Will Sound sună a muzică instrumentală experimentală. Daca ai ascultat albumul lui Aphex Twin, este o explicaţie acustică a albumului. Eu nefiind fan Aphex Twin, votez pentru Alarm Will Sound.

Cel mai bun exemplu mi se pare treaba care au făcut-o cei de la Underoath cu melodia formaţiei Police Wrapped Around Your Finger (ASCULTAŢI DÂND CLICK AICI). Analizând la sânge, melodia nu mai sună deloc a Police. Nu mă înţelegeţi greşit, am tot respectul pentru Police, dar asta trebuie să fie cea mai proastă melodie care am auzit-o de la ei. Underoath în schimb iau versurile, puţin din melodie şi schimbă complet placa. Un cover screamo de nota 10 pentru o melodie iniţial de nota 4.

Unul dintre coverurile mele preferate este cel facut de Converge la Disintegration a formaţiei The Cure… Au făcut Deftones cover (de nota 10) la (şi pentru) The Cure, Mary Manson a făcut pentru The Cure, dar niciunu’ nu e aşa reuşit ca şi coverul făcut de Converge. Combinaţia între sunetul dark/melancolic al celor de la The Cure (ASCULTAŢI DÂND CLICK AICI) cu vocea surprinzător de caldă a lui Jacob Bannon este inedită si absolut superbă. Pentru că (virgulă) Converge sunt noisecore iar Cure sunt….softcore? Nu este o glumă, nu este o interpretare banală care nu aduce nimic nou ci, exact prin stilul lor agresiv fac din melodie o capodoperă. Si desigur este de „n” ori mai bună ca şi originalul de la Cure.

Autor. Gvsty

Comments
One Response to “Byte. DE GVSTYBUS. Covers = Plagiat”
  1. Sir Olaf Pol spune:

    Am mai gasit o piesa care suna mai bine decat originalul … nu ca nu ar fi foarte multe … un cover dupa Lady Gaga – Bad Romance cantat de Lissie

    Foarta interesanta abordarea, si draguta interpretarea semi drogata a domnisoarei …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: