Byte. Click. ŞTIRE. INDUSTRIE. Concertele Fantomă ne bântuie ţara

Public redus la concerte.

E vorba de gen?

E vorba de popularitate?

Contează foarte mult stilul de PR şi promovare.

Contează mult preţul biletului.

La Cluj, în primăvara asta am avut parte de concerte cu formaţii mai vechi pe plan local care în alţi ani adunau 150 de plătitori de bilete.

Aici vorbesc despre Altar, care a adunat 40 de persoane la 20 de lei biletul.

Aici vorbesc de Godmode care a adunat 30 de persoane la 10 lei biletul.

În ultima săptămână l-am văzut pe Hans Knall cu mai puţin de 20 de persoane.

Aseară la VăduvaBOB (din Bucureşti) cu Egocentrics (cu lansare de album, din Timişoara), la trupa de deschidere se adunaseră 70 de persoane.

La Bucureşti aflăm de concerte fantomă în ultima săptămână.

La Neo (din Ungaria), promovată ca şi cap de afiş şi împinsă în faţa formaţiei Grimus (care în mod normal adună constant peste 200 de persoane la Bucureşti), s-au adunat 30 de persoane la 40 de lei biletul.

Aici motive de bază pentru nereuşită sunt:

formaţia cap de afiş, cu un palmares impresionant european, rămâne o necunoscută în continuare în peisajul românesc

promovarea la Bucureşti s-a făcut prin Zile şi Nopţi şi nu cu 24FUN, pentru că organizatorul era clujean şi la Cluj revista care s-a impus categoric pe piaţă este Zile şi Nopţi. La Cluj, se întâmplă exact opusul. 24FUN este subţire şi se distribuie din 2 în 2 săptămâni, dar toţi organizatorii de evenimente din Bucureşti se înghesuie să îşi facă promovarea aici, în detrimentul impactului pe plan local al promovării, pentru că la 20 de ani după Puci nu se concepe ideea de particularităţi ale pieţei.

Recent la Bucureşti a avut loc un concert cu Vive la Noiz (din Bistriţa) la Club Mojo. Vive la Noiz nu este nouă pentru Bucureşti, dar nu cântă des acolo. Club Mojo este clubul promovat de OneDay. Din nu ştiu ce motive, care probabil ţin de şovinism local, se pare că de data asta One Day nu s-a implicat deloc în promovare. Vive la Noiz a cântat celor angajaţi la bar … sursele noastre ne spun că nu a fost nici un plătitor de bilet aici. Vive la Noiz este de apreciat pentru faptul că a cântat!

La Bistriţa, a avut loc un concert fantomă recent cu aceeaşi formaţie, Vive la Noiz … de data asta însă, la ea acasă, concertul având ca scop, lansarea de album Kumm.

15 curioşi au făcut pelerinajul la club.

La Cluj, din motive care pe noi ne depăşesc, Vive la Noiz, care era considerată ca şi trupă locală, nu a mai cântat de aproape un an de zile.

Se simte criza. Se simte nevoia unei tactici mai agresive de promovare a concertelor.

În situaţia asta, la nivel de concerte, formaţiile din mainstreamul comercial vor deveni underground, iar trupele din underground-ul alternativei la orice este promovat la radio şi TV vor dispare cu totul.

Comments
2 Responses to “Byte. Click. ŞTIRE. INDUSTRIE. Concertele Fantomă ne bântuie ţara”
 1. moment spune:

  Eu zic ca e vorba de : – lipsa unei locatii usor accesibile si bine aranjata (acustica,luminii,scena) , aici dupa parerea mea Music Pub-ul ramane pe locul 1 .
  – nu avem scule pt o sonorizare buna,scule lipsa sau trupa nu are sunetist …si de aici muzicianul nu poate sa atinga un sound usor de inteles de aceea pubilcul de multe ori nu intelege aproape nimic …si de aci treaba e exponentiala …ala nu intelege ..ala nu se misca…ala nu intelege !!!! ala nu se aude …!!! si se uita ca mutii !! ..ce rost are sa mai vin la astia …ce rost mai are !!???
  -industria muzical romaneasca e la pamant , promovare unui eveniment se face prin mijloace proprii de multe ori deloc /gratis /nu se stie/la ce ora ?/AMANAT/
  – poate visez acuma!! dar …… un post local de radio chiar si de TV cu muzica autohtona BUNA !……. nu exista ..sunt trupe foarte bune /creative in romania .
  – o trupa care se respecta : incepe concertul la ora de pe afis /interactioneaza cu publicul si totul trebuie sa fie natural /sa vina cu idei originale sa nu fie o intreaga rutina concertele lor/daca canta coveruri …..sa mearga pe vapor /sa incerce sa evite concerte peste concerte in acelasi loc /

  Si cred ca mai sunt multe de enumerat !!!!dar toate astea duc (dupa parerea mea) la lispa de interes a publicului fata de evenimete.

 2. Mi-a trimis cineva link-ul de la aceasta stire, motiv pentru care m-am gandit sa fac cateva rectificari.

  In primul rand sa incepem cu concertul din Mojo. Citeam mai sus 2 chestii destul de stupide.
  1- Cei de la „One Day” nu s-au ocupat de promovarea concertului – pai daca v-ati fi uitat pe afis (si cred ca v-ati uitat) ati fi observat ca in partea de sus scrie foarte clar „HOSTED BY AUGUSTIN” ceea ce inseamna ca one day-ul nu avea nici o treaba cu concertul nostru iar pentru ca sa stiti si voi „One Day” nu se mai ocupa de evenimentele din Mojo ci de cele din The Ark, Bucuresti.
  Cat despre cantatul „fara platitori” cred ca sursele CZB informeaza cam eronat. Au fost platitori (nu multi ce-i drept) dar cei care au fost au facut o atmosfera placuta (cu aceasta ocazie tin sa le si multumesc pentru amabilitatea de-a „se deranja” miercuri pentru un concert)

  Concertul de la Bistrita a avut trupa Vive la Noiz ca trupa invitata, evenimentul axandu-se pe lansarea de album a celor de la KUMM. Problema la acel concert a fost neseriozitatea celor de la club pentru promovarea evenimentului motiv pentru care publicul n-a fost chiar atat de numeros. Dar si aici cred ca sursele prezente au o problema cu algebra. Daca ei au numarat 15 oameni prezenti inseamna ca si matematica e relativa.

  Cat despre acel „aproape un an” decand trupa nu a mai cantat la Cluj, imi dau seama ca ne batem de aceleasi probleme de matematica primara. Trupa a avut ultimul concert la Cluj pe data de 14 Noiembrie 2009 in „Tevi”. Azi (10.05.2010) cand eu scriu pe aceasta pagina inca nu s-au implinit 6 luni de la acel concert – deci nu putem vorbi de „aproape un an” nu?!?

  Apropo, Vive la Noiz o sa cante pe data de 21.05.2010 in Roland Garros alaturi de OCS.

  O zi buna si va asteptam pe 21 Mai la Cluj.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: