Click. RECENZIE LIVE. Hans Knall & Adi Mitescu. CLUJ. 6 mai 2010

Hans Knall & Adi Mitescu

!!!!!!

Joi 6 mai

Irish&Music Pub

21.30

A fost meciul, a fost furtună … motive se găsesc mereu de ce nu vine lumea la spectacol.

Aştept ziua în care se caută motive pentru care a venit prea multă lume la concert … dar cred că mai avem de aşteptat să se mai schimbe câteva guverne până atunci…

Cei 20 de oameni prezenţi în sală au fost trataţi la un concert heterogen de piese acustice … ALTERNATIVE.

Am văzut de-a lungul anilor atâtea formaţii autohtone, de trupe tinere (unele între timp au şi îmbătrânit), care se bat cu pumnii în piept şi declară că sunt alternativi, că sunt underground, că sunt indie.

Ei cântă în formule cu trei şi patru chitări… cu alternanţe vocale de agresivitate şi melodie… cu pedale duble la tobe… dar cei mai mulţi nu reuşesc decât să redea puţin din atmosfera unor albume de muzică rock mai nouă sau mai veche, descărcate de pe net şi apreciate, dar de cele mai multe ori aceste trupe muzicale nu sunt considerate la rândul lor a fi din scena underground în vest.

Rezultatul poate da de multe ori o muzică zgomotoasă, cântată într-o engleză de baltă, indescifrabilă cu tot zumzetul unei instalaţii de sunet necorespunzătoare spaţiului, fără un sunetist priceput, în condiţiile în care Ion şi Gică vor să se audă mai tare ca ceilalţi din trupă şi bagă volumul la maxim în amplificatoarele de chitară de pe scenă, etc.

În seara asta am văzut doi artişti bătrâni.

Unul cu chelie, altul ridat. Ambii departe de a fi fotogenici.

Era seara de folk la Irish&Music … probabil alt motiv pentru numărul redus al consumatorilor de gen … Hans Knall şi Adi Mitescu nefiind nume consacrate ale genului.

De fapt, deşi foarte în vârstă pentru publicul obişnuit să iasă în Music Pub, eu cel puţin de Hans Knall ştiu ca fiind printre primii promoteri (alături de Mircea Florian, originar din Satu Mare) ai muzicii New Wave în România (fapt confirmat de el în această seară prin anul debutului său pe scenă cu Mass Media la Alba Iulia în 1979)… şi cum muzica Indie … care este un fel de New Wave adaptat ritmurilor din anii 2000 … ar fi fost logic ca sala să fie plină, sau măcar să fie prezenţi promoterii scenei culturale actuale din Cluj, care ar trebui să cunoască aceste amănunte ce ţin de istoria muzicii autohtone …

Dar la noi logica s-a scurtcircuitat de prea mulţi ani încoace.

De aceea, în seara de Folk, astăzi am avut parte de cel mai proaspăt aer alternativ şi inovator de la doi oameni în jurul vârstei de 50 de ani.

În seara asta am ascultat un repertoriu de piese 100% original, majoritatea cărora aveau versuri de limbă română.

În seara asta am văzut ce se poate face cu două chitări unplugged şi 20 de degete băgate în priză.

Am avut parte de o audiţie fantastică de note foarte spirituale şi mesaj experimental.

Am mirosit un iz de Seattle, am gustat un buchet de New York, mi-am scăldat urechile în fântâna din Picadilly, am simţit briza unui spirit nealterat de Ardeal şi am înţeles ce înseamnă aia muzică autentică în România anului 2010 şi m-am bucurat că se poate, împotriva tuturor obstacolelor impuse de dezinformarea mass media, apatia, tristeţea şi foametea ce dăinuie în scena muzicală actuală fie ea mainstream şi trendy sau underground şi trendy.

Din seara asta declar război trendurilor –

de ambele părţi ale barierei.

Avem nevoie de talente adevărate, avem nevoie de un spirit artistic nealterat de ban.

Cauţi urgent talente autentice în România?

Duetul compus din Hans Knall din Alba Iulia şi Adi Mitescu de la Teiuş ne oferă muzică dezbrăcate de hainele grele de oţel, piele negră şi cabluri interminabile.

Nu ai nevoie de machiaj, ţoale, coregrafie, proiecţii video, maşini cu aburi şi lumini colorate, când muzica te poate purta cât de departe te laşi purtat.

Aseară am auzit New York-ul anilor 70, am simţit Londra anilor 80 şi am gustat Seattle-ul anilor 90 cu un simplu drum în cel mai potrivit Pub de cântări alternative din Cluj, la un concert cu doi ardeleni.

Mâncaţi-aş!

Comments
2 Responses to “Click. RECENZIE LIVE. Hans Knall & Adi Mitescu. CLUJ. 6 mai 2010”
  1. gabriela spune:

    Hans Knall este genial! Genial!
    Atata tot.\
    Gabriela

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: