Byte. PĂREREA MEA. Vlad Craioveanu şi Mihai Dobrovolschi o dau cu bâta în baltă

Ascultam Radio Guerrilla de dimineaţă.

Era vineri. 7 mai. Orele 20.40.

Mă pregăteam să duc copilul la grădiniţă.

Umorul sec, condimentat cu ciudăţenii de la Radio Guerrilla a început să mă sperie. În 2010, în pană de idei şi lipsă de inspiraţie, DJii lor au început să facă aceleaşi poante ieftine şi gratuite pe care le făceam şi eu la radio în 1993. Obişnuiam să iau o piesă al cărui autor nu îl apreciam şi începeam să cânt peste melodie, exagerând vocalizele şi intonaţiile.

La această ediţie Guerrilla de Dimineaţă (Luni-Vineri / 07.00-10.00), domnii Vlad Craioveanu şi Mihai Dobrovolschi, aflaţi în prima linie a luptei cu banalul, mediocritatea şi plictisul, au gafat făcând un afront grav muzicii româneşti. Comentariile rele, executate foc cu foc de către cel mai neliniştit DJ din România, Vlad Craioveanu, a avut ca ţintă piesa Cântec pentru prieteni de la Compact (1987, de pe albumul omonim).

Eu fac parte chiar din acea generaţie de tineri care a trăit momentele lansării albumului din plin. Ţin minte pic-up-ul cumpărat de la Central pe care puneam dimineaţa Cântec pentru prieteni de la Compact când eram în plină sesiune, cu morcovul copt, la prima cafea, înainte de a îngrăşa porcul în ajunul examenelor.

Pentru mine Cântec pentru prieteni de la Compact îmi aduce aminte de astfel de momente şi petreceri din prima mea tinereţe (soţia tot nu consideră că m-am copt la minte, dar asta este tema unei alte discuţii). Astfel că mare a fost surpriza şi bucuria că am şansa să ascult aşa ceva la radio în 2010.

Când să rostesc ceva de genul “No, ce fain de Radio Guerrilla”, am fost obligat să înghit în sec… tot Radio Guerrilla mi-a luat maul. Echipa de DJ s-au pus să fredoneze peste melodie… şi speram că se opresc… dar au continuat cu batjocora ieftină de Bucureşti.

Ie-e-ei. Ie-e-e-he. He ha ha.


Politica muzicală

de la Radio Guerrilla vizează un public preponderent tânăr, care foarte probabil nu poate identifica numele lui Paul Ciuci şi nu a ascultat vreodată formaţia Compact.

Politica nescrisă a unei industrii muzicale centralizate

desconsideră muzica din provincie. De Iris sau Holograf nu se pot lega, pentru că sunt vecini de bloc cu ei. Până ajunge Paul Ciuci la Radio Guerrilla să le dea cu pumnul în masă – s-au şters playlisturile zilei de 7 mai 2010 din coşul de gunoi al calculatorului.

Politica de promovare a muzicii de actualitate

dă cumva undă liberă de bătaie lungă pe orice artist mai în vârstă, chiar dacă artistul vizat a făcut ceva semnificativ pentru istoria muzicii contemporane autohtone. Asta înseamnă lipsa de respect pentru o generaţie mai în vârstă, considerată demodată (înloc să fie respectată pentru ceea ce a reuşit să lase în urma ei). DJii mai tineri consideră că îşi permit să se lege de artiştii care nu prezintă nici un interes deosebit pentru mass media în general.

Politica de umor

la Radio Guerrilla a permis ca Vlad Craioveanu şi Mihai Dobrovolschi să se lege de un hit al unei generaţii întregi aflată la 40 – 45 de ani.

Părerea mea

Părerea mea este că deja se promovează non-valorile de prea mulţi ani de zile.

Drept urmare, singurele valori ce ne-au mai rămas din vremuri de mult apuse, au început să deranjeze pe semidocţii care deţin posturi cheie de influenţă asupra gustului ascultătorilor.

Din toată povestea asta, părerea mea este că singurul avantaj pentru Compact ar fi faptul că formaţia ardeleană a fost dată pe post la o oră de maximă audienţă în trafic. Nu cred că a mai fost dat Compact la Radio Guerrilla. Poate fi o dovadă că muzica de la Compact există în spiritul şi arhiva de la Radio Guerrilla.

Totuşi, nu cred că artiştii de limbă locală, care au înregistrat succese de vânzări sau difuzări acum 20 sau 30 de ani (în ţări în care industria muzicală funcţionează), au parte de astfel de acte de desconsiderare din partea unor specialişti angajaţi în domeniul muzical. Scriu specialişti în sensul că nu îmi vine să cred că se pot angaja oameni în radio care să nu fie pasionaţi de muzică în primul rând. Poate asta este dovada diferenţei dintre un om angajat pe post de Disc Jockey şi un student amator cu jumătate de normă angajat pe post de Animator.

Eliberadio

Faceţi ceva constructiv, oameni buni cu ideea asta de persiflare şi batjocură vulgară … la adresa muzicii unor tineri debutanţi, la care demoul nu sună bine şi componenţa nu este închegată în sala de repetiţii. Aceşti tineri ar trebui să se bucure de orice posibilitate de a ajunge la urechea unui public larg şi e posibil ca piesele persiflate chiar să placă publicului ascultător, care va suna să se redea piesa pe post, şi încet încet, Radio Guerrilla îşi poate asuma un rol şi mai serios de promovare a tinerelor talente alternative.

O emisiune scurtă de 3 minute, cu generic individual, în care Vlad Craioveanu şi Mihai Dobrovolschi ar fi tăioşi cu no-name-uri ar putea fi foarte ascultată şi aşteptată.

Piesa considerată hilară de tinerii de la Radio Guerrilla a fost un hit românesc din 1987.


În acelaşi timp văd că este The MOOod în Topul Radio Guerrilla pe locul 3. Asta ar fi trupă de care poţi râde uşor de inflexiunile vocale ale solistului şi lipsa de cârlig sau de lipici la melodie … dar sunt tineri, şi din Bucureşti… umorul de prost gust din partea angajaţilor radioului nu poate fi îndreptat în acest sens … pentru că nu ar fi trendy!

www.radioguerrilla.ro

www.trupacompact.ro

Comments
3 Responses to “Byte. PĂREREA MEA. Vlad Craioveanu şi Mihai Dobrovolschi o dau cu bâta în baltă”
 1. mihnea MIC spune:

  oare cand vor inceta aceste frustrari legate de Bucuresti?Este amuzant ca nici un Bucurestean nu isi varsa amarul asupra restului tarii,ptr faptul ca zilnic Bucurestiul este invadat de oameni din alte judete,care vin ” la Bucuresti” to make it big.Majoritatea de care tu te legi,este compusa din oameni proveniti din alte orase,de ce nu poate si din iubitul Cluj,sau din revolutionarul Timisoara s.a.m.d. Sincer cred ca habar n-ai nici un Bucurestean cu traditie,care sade aici de macar 3 generatii.In orice caz,ma relaxeaza faptul ca tocmai voua,clujenilor vi se intampla ceea ce s-a intamplat cu Bucurestiul.Si anume,in prag de dezvoltare,v-ati umplut de o gramada de cetateni,din diverse orase,veniti to make it big there.Unii sunt de calitate,dar majoritatea nu cred.Si o sa experimentati si voi buna crestere,a colegilor de oras,pe care o experimentam si noi.Atunci ar fi corect sa zicem si noi,am trecut prin Cluj,vai ce degradare este acolo,ce mitocani,ce haos pe strazi,ce lipsa de buna crestere s.a.m.d.

  • Alina spune:

   Oamenii fac asta frecvent (cantat peste piesa), indiferent de generatie, stil muzical sau provenienta… asa ca chill, e discriminare politically correct 😐

 2. moment spune:

  adevarul este ca si eu in ultima perioada nu mai ascult radio guerrilla …..am o reticenta aparte fata de Craioveanul asta !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: