Byte. PĂREREA MEA. Cauză şi Efect. LUNA AMARĂ vs. TRUDA

În România foarte puţine formaţii care promovează muzica Rock înţeleg importanţa mesajului din versuri, puterea ce o au pe scenă – de a comunica liber cu publicul şi de a transmite idei sau emoţii, atingând sufletul şi mintea unui public care gândeşte la fel sau are aceleaşi probleme şi frustrări.

Exemplele din domeniul rockului alternativ sau indie autohton sunt inepuizabile, care aleargă din colţ în colţ când li se pune întrebarea: ce mesaj doreşti să transmiţi publicului prin muzica ta?

… este cel mai simplu să cânţi despre dragoste … Asta făceam şi pe vremea

Comunismului,

a Sultanatului

şi a Romanilor.

Formaţiile lipsite de personalitate practică vrând-nevrând autocenzura.

În străinătate, artiştii de muzică Rock au realizat faptul că pot instiga masele la luptă pentru o cauză nobilă sau pur şi simplu pentru a schimba mentalităţi şi atitudini – de peste o jumătate de secol.

Pentru acest motiv, muzica rock a fost persecutată de aparatul partidului unic acum 20 de ani, şi este persecutată în continuare de către organele de conducere, mass media şi producători – de aproape 15 ani încoace.

Muzica Rock a pornit de la dorinţa unor adolescenţi de a se răzvrăti împotriva valorilor culturale demodate ale părinţilor. Această atitudine rebelă s-a amplificat cu timpul, mesajul unor artişti atacând probleme la nivel de guvern şi societate.

Acolo unde mass media sprijină mişcarea culturală contemporană, se observă determinarea unei evoluţii organizate, specifică fiecărui gen muzical, ale unor scene muzicale la nivel de atitudine, modă vestimentară şi tipuri de socializare (prin stiluri de dans, spre exemplu).

Nu avem lideri de opinie din rândul artiştilor tineri autohtoni.

Dorinţa şi potenţialul unui public mai larg de a fi altfel sunt inhibate prin faptul că Arta şi mass media nu sunt libere, ci aparţin unor interese de ordin politic sau comercial.

La noi, unde mass media ignoră scena muzicală alternativă şi valorile autentice adevărate, tinerii sunt predispuşi să imite mecanic, fără nici un fel de substrat sau înţelegere a fenomenului, ceea ce văd că se întâmplă afară – prin diverse mijloace de comunicare, precum YouTube sau MTV2.

La noi, faptul că Inna apare dezbrăcată luna aceasta pe coperta revistei FHM este singurul mod în care industria a învăţat şi a dorit să promoveze muzica autohtonă în ultimii 20 de ani.

În aceşti ani de tranziţie, am cunoscut puţine formaţii care au un mesaj social de transmis publicului prin piesele lor. Aceste formaţii le numeri pe degete. În genul hip hop ştim cu toţii de campaniile agresive Anti-Playback şi Anti-Cenzură ce au purtat marca Paraziţii (la începutul deceniului trecut).

Pe partea de Rock, scena este destul de firavă, anumite formaţii având anumite mesaje în anumite momente ale carierei lor. Formaţii precum Altar sau Implant pentru Refuz au încercat să provoace publicul la mici revoluţii… dar în 2010, după aproape 20 de ani de cântat în cercuri restrânse pentru un public de nişă, artiştii au îmbătrânit şi s-au aşezat la casele lor. Unii, precum Implant pentru Refuz (de la Timişoara), au început să cânte mai mult în engleză, mesajul fiind diluat, cu speranţa că reuşesc măcar să îşi petreacă o vacanţă organizată anual, în echipă, prin Europa de vest. Alţii, precum Teo Peter Jr. din Altar (de la Cluj-Napoca), s-au decis [după ani de răzvrătire împotriva fostului comunist Ion Iliescu, de pocăinţă şi propovăduirea numelui lui Dumnezeu … (ceea ce a dus chiar la destrămarea trupei, timp de patru ani)] să se facă frate cu Dracul (după dictonul capitalist If you can’t beat them, join them!) şi să devină consilieri locali (Teo Peter Jr. este PNL-ist la Cluj).

Din cauza unor exemple precum cele menţionate în paragraful anterior, nu avem lideri de opinie în muzică. În lipsa unei scene puternice de muzică Rock şi din cauza unor personalităţi care nu se pot lupta cu morile de vânt la nesfârşit, suntem limitaţi la cunoaşterea unor declaraţii şi păreri ale unor vedete prefabricate în ziarele de bârfe şi la ştirile de senzaţie. Înşiruirea unei liste de nume precum Smiley sau AndreEa ar fi exhaustivă, fără a găsi o personalitate cu coloană vertebrală.

Criza ce o parcurgem cu toţii nu este una strictă de ordin financiar, ci ţine şi de spirit şi cultură.

În aceste vremuri, eu am avut şansa să cunosc şi rebeli cu simţ civic, oameni cu un pic mai mult curaj. Ca manager de formaţii în deceniul trecut, am lucrat şi cu Mihnea Blidariu de la Luna amară, şi cu Fotzey (Ladislau Fodor) de la Truda.

Ieri am avut parte de mesaje sociale din ambele tabere (acest articol fiind scris de Ziua Muncitorilor Comunişti, sâmbătă 1 mai … o sărbătoare pe care aş fi scos-o din calendar, nefiind una fastă pentru istoria României, şi neavând nici o legătură cu tradiţia şi cultura poporului nostru înainte de 1945).

Merită făcută o comparaţie.

Luna amară. Cluj-Napoca

Vineri 30 aprilie. 5.40 PM

 • Scrisoare deschisă de protest.
 • From: mihnea blidariu

Stimati europarlamentari Cristian Preda, Elena Basescu, Petru Luhan, Traian Ungureanu, Iosif Matula!

Am luat cunostinta cu dezamagire de initiativa Dvs. de tip lobby corporatist in Parlamentul European, in favoarea unei companii miniere care doreste sa dezvolte un proiect minier ilegal, destructiv si cu conotatii penale in zona Rosia Montana.

Aceasta este banala concluzie logica la care am ajuns citind propunerea Dvs. de a ELIMINA paragraful nr. 4 din textul final al rezolutiei Parlamentului „European Ban on use of cyanide mining technologies”…

Suntem de parerea ca propunerea Dvs. de eliminare a acestei prevederi de importanta cheie din rezolutie nu este expresia preocuparilor Dvs. sincere si competente vizavi de pericolele mineritului pe baza de cianuri sau a problemelor ecologice si sociale cu care se confrunta zona Rosia Montana – probleme datorate in buna parte tocmai implicarii companiei RMGC la fata locului! – ci avem motive sa credem ca au fost avansate pentru satisfacerea interesului economic al respectivei firme.

Or, ca si parlamentari obtineti venituri substantiale din banii nostri, ai contribuabililor pentru a reprezenta interesele alegatorilor si nu a unor societati comerciale controversate!

Semnat. Luna amară

Mihnea Ghinita-Blidariu
Nicolae Fagadar
Sorin Moraru
Razvan Ristea
Mihnea-Andrei Ferezan

Spre deosebire de anii în care am lucrat cu formaţia Luna amară, observ acum că se menţionează semnăturile tuturor la finalul comunicatului (o scrisoare deschisă de protest) alcătuit de Mihnea Blidariu. Putem considera asta un pas înainte pentru imaginea unitară a trupei.

Ţin minte o perioadă când Nick Făgădar (fiind crescut în condiţii diferite faţă de Băcăuan, avea complet alte păreri şi perspective asupra subiectelor de dezbatere alese uneori de Mihnea şi au fost situaţii în primii ani de activitate când cei doi se contraziceau cu mesajele rostite la microfon în cadrul aceluiaşi concert). Ţin minte deasemenea o perioadă când chitaristul, mai tânăr, persifla vorbele rostite de solist la microfon în pauza dintre piese. E bine că s-a depăşit etapa respectivă şi diferenţele de opinii din interiorul formaţiei.

Truda. Cluj-Napoca

Vineri 30 aprilie. 6.00 PM

Lansare Videoclip.

 • Teoria Lunetistului.
 • De pe albumul Agro-Cultura. Truda. 2010. pe YouTube

Acest videoclip nu este menit a fi o instigare la omor!

Este pur şi simplu o teorie.

Acesta este primul videoclip serios făcut de noi.

Nu e o teorie. Nu este exclus ca aşa ceva să se poată întâmpla.

Lunetistul nostru poate să trimită o scrisoare la toţi politicienii –

Şi politicienii citesc acolo: “ai o perioadă de un an să faci lucrurile pentru care te-a ales poporul, practic”.

După un an de zile, 9-10 politicieni mor cu o gaură în cap, în stil Antonescu.

În al doilea an, cei care au mai rămas, reprimesc acea scrisoare.

Ar mai muri cinci, tot cu câte un plumb în frunte.

Jumătate din politicieni se vor gândi: mă, hai să nu mai bag mâna până la umăr, să bag doar până la cot, ca de la cot la umăr să dau şi la popor.

Aş fi curios în al treilea an, ce s-ar mai întâmpla? Politicienii s-ar interesa doar de averile lor, sau şi de bunăstarea poporului care i-a ales?

Ne-a rămas o singură soluţie să mai schimbăm ceva, şi asta se numeşte: GLONŢ.

Observăm că este vorba de două formaţii care s-au înfiinţat în capitala Ardealului.

Observăm două moduri complet diferite de abordare a problemelor.

Luna amară atacă EFECTUL în mod diplomatic. Este acelaşi mod cu care intelectualii încearcă în zadar de 20 de ani să schimbe părerile unui grup minoritar de oameni ce ne conduc ţara, cu şi fără votul nostru.

SCOPUL PROTESTULUI. Eliminarea mineritului folosind cianura în România (cu efect mai extins, în Europa). Salvarea sistemului ecologic în regiunea Apusenilor. Promovarea agro-turismului.

Truda atacă CAUZA în mod tranşant. Acest artist reprezintă vocea unei generaţii noi de intelectuali care s-a săturat de vorba bună, demagogie şi ipocrizie organizată la nivel înalt. – Truda reprezintă un public tot mai numeros, care nu vrea să se adapteze situaţiei şi doreşte ca edilii noştri, aleşi cu sau fără votul nostru, să reprezinte interesul poporului şi să treacă la fapte.

SCOPUL PROTESTULUI este trezirea la realitate a poporului, că puterea stă în mâna lui, nu în mâna celor aleşi. Legile nu funcţionează, iar sprijinul financiar primit de la Comunitatea Europeană pentru anumite proiecte civice este investit parţial pentru finalizarea acestor proiecte. Se doreşte eliminarea corupţiei moştenită şi cultivată în ţara noastră.

Care este părerea ta? Ascultă mesajul videoclipului Teoria Lunetistului de la Truda şi scrie un Comment.

Comments
13 Responses to “Byte. PĂREREA MEA. Cauză şi Efect. LUNA AMARĂ vs. TRUDA”
 1. alyx cosma spune:

  they all rock. si tot pe felia asta, asculta noul single bug mafia

 2. Bass player spune:

  Majoritatea celor din show biz-ul romanesc NU au personalitate, nici artistica, nici „sociala”.
  Sunt figuri sterse, fara a avea o voce in mediul in care traiesc. Daca artistul nu aduce o schimbare
  [de perceptie, de mentalitate, de fapt, de orice natura…] cine s-o faca?!…

 3. mihnea (Luna Amara) spune:

  imi pare rau, n-am nimic cu muzica Truda, le doresc succes, dar daca exista o noua generatie care crede in CRIMA, atunci putem sa spunem ca politicienii si-au atins scopul: au ucis democratia si ne-au adus la stadiul de animale in jungla.
  Antonescu a insemnat dictatura si rasism, cu toate meritele sale legate de eliberarea Basarabiei.
  ce diferenta este intre discursul unui etnic maghiar care vrea lunetisti ca rezolvare a problemelor si discursul unui ultra-nationalist nebun ca Vadim Tudor, care ameninta cu mitralierea opozantilor? nici una. tot cu gloante a incercat sa rezolve si Ceausescu problema in ’89. scopurile difera, dar gloantele sunt aceleasi.
  parerea mea.

  • Bass player spune:

   Mihnea, ai dreptate, dar mesajul lor este consecinta unei realitati. Unde este socitetea civila? Unde sunt dezbaterile publice care sa aduca niste schimbari? Unde sunt intelectualii? E MARE tacere in spatiul public, doar vocea lichelelor se aude, constant, fara intrerupere…

 4. eu spune:

  parerea mea e ca truda se adreseaza oricui, numa’ intelectualilor nu

 5. mihnea (Luna Amara) spune:

  daca era asa o mare tacere in spatiul public, la ora asta Rosia Montana era un lac de cianura. societatea civila nu e vizibila pentru ca e mai interesant sa dai pe post haimanale cu cravata care se injura in direct. dar societatea civila exista si face destule. gandeste-te, de exemplu, ca noul aspect al Pietii Unirii din Cluj se datoreaza tot societatii civile si presiunilor sale de acoperire a gropilor care se cascau in mijlocul orasului. si exemplele pot continua…

  • fotzey spune:

   Bine Mihnea draga, daca tu continui sa te lupti cu morile de vant fara sa fi bagat in seama de cine trebuie , este strict poroblema ta, oricum e de admirat ca faceti ceea ce faceti si nu stati doar cu mainile in san ca altii! Noi suntem chiar satui de vrajeli si petitii, vorbe, si promisiuni. Am spus ca este o teorie, o varianta care ar aduce schimbari in bine, nu ca am iesi in strada sa-i omaram pe respectivii. Punem pariu ca nu o sa obtii nimic cu toate demersurile astea si eventualy …tot lac de cianura va fi la Rosia Montana, doar ca se amana inevitabilul? Eu va sprijin cu tot ce pot, dar sunt satul de lupta asta fara sens. Si cred ca si tu esti deja!

   Ptr „eu”: Se prind de mesajele noastre si copii de 12 ani frate! daca tu nu le intelegi, si nu vezi peste „comedie” ori ai 8 ani ori esti prost rasu. Nici nu veni la concerte si nici nu asculta truda…we don’t give a fuck anyway!

 6. fotzey spune:

  by the way, sunt maghiar dupa tata si roman dupa mama, asha ca inteleg mult mai bine si pe romani si pe unguri si ii si condamn cand este cazul! Nu ai ce sa ma invetzi din punctul asta de vedere, trust me!!! Si daca ti-au scapat in timpul vizionarii portretele lui Marko si Verestoy ,..pe langa a lui Vadim , ti-ai da seama ca commentul tau de mai sus nu are nici un sens! Este singura piesa a noastra legata de politica si nici nu va mai fi alta. Asta e parerea noastra. Si l-a urma urmei are si Antonescu punctele lui bune, cum ziceai mai sus! Si la urma urmei propune tu alternative, ca noi aia facem, nu doar ne lamentam…;) Timpul ptr diplomatie s-a scurs!

 7. mihnea (Luna Amara) spune:

  scuze, n-am stiut ca esti doar jumate maghiar.
  ma, eu nu cred in extreme. de acord, vremea petitiilor s-a dus sau, mai bine zis, ea nici n-a venit vreodata in Romania. insa la nivel european e altceva. Rosia Montana sta in picioare printr-un amestec de proteste de strada, lobby european si lupta in justitie. da, imagineaza-ti ca justitia romana, aia hulita, ne-a dat noua castig de cauza in mai toate procesele.
  asadar, se poate.
  eu nu doar am propus alternative, eu le-am si aplicat. de aia am si fost dat jos de pe scene, de aia m-am si urcat la Rosia in fiecare an din 2003 incoace, de aia m-a amendat Politia pentru proteste in fata ministerului mediului, de aia ne-am certat cu CNA-ul la ei in birou ca sa interzica reclama Gabriel Resources. anul trecut, pe 22 decembrie, m-a fugarit jandarmeria, laolalta cu alti 300 de tineri, in Bucuresti, pentru ca vroiam sa aprindem lumanari la monumentul eroilor revolutiei din fata Senatului. dupa care am blocat intersectia din fata de la Inter, pentru ca un baiat fusese arestat. dar asta nu apare la stiri, dupa cum am mai spus…
  insa, orice ar fi, eu tot nu cred in gloante. cred in protestul de strada foarte mult, dar nu in gloante. e parerea mea si mi-o mentin.

 8. Forevu Jan spune:

  OOOOOOH JA BIKICSUNAJ!

 9. Marcel Hosu spune:

  Nu consider ca daca un copil de 12 ani „se prinde” de mesajele Truda acest fapt implica adresarea lui care intelectuali ci mai degraba catre marea masa a oamenilor care din pacate aparent nu percep foarte bine eficienta petitiilor si a actiunilor diplomatice, care sunt prin definitie un mod intelectual de abordare a problemelor si a polemicilor sociale. Tocmai aceasta intelegere simplista a unor probleme atat de serioase reflacta lejeritatea cu care acestea au fost tratate de catre formatia Truda si trecand peste umorul ,discutabil ca si calitate si relativ „simple-minded”, cred ca teoria lor nu se indreapta neaparat catre o dreptata absloluta si o crestere a bunastarii si calitatii de viata a cetatenilor romani, ci mai degraba spre o razbunare bruta adusa unor politicieni care se strofoaca (daca ne permitem sa fim naivi pentru o secunda) sa readuca Romania la un nivel decent de trai dupa o epoca neagra a decaderii morale si sociale foarte lunga si grava. Chiar daca acestia se pierd in lanturile de esecuri pe care le provoaca si duc in unele privinte spre o decadere mai acuta a idealurilor democratice, noi ca si cetatenii nu trebuie sa recurgem la violenta ci trebuie sa avem curajul si maturitatea de a lua lucrurile cu rabdarea necesare si a munci impreuna spre un viitor mai bun iar Mihnea Blidariu este un exemplu demn al acestui gen de comportamet si atitudine constructiva.

  • acesta nu este sait politic, dar faptul ca lumea a iesit in strada in Islanda in ianuarie 2009, in Grecia luna trecuta
   si in sfarsit s-au trezit PENSIONARII ieri si la noi este un semn ca poate prin mijloace diplomatice nu reusesti sa schimbi naravurile unor parveniti intr-o tara unde de fapt nu exista politica. toti sunt intelesi intre ei in culisele jocului (avem ca exemplu partidele PRM si UDMR care cel putin la Cluj s-au jucat cum au vrut cu banii in interese proprii in anii 90).
   cand Boc, ca prim ministru, a propus scaderea salariilor la politicieni, parlamentari, etc, pentru ca acestia au cele mai mari salarii, politicienii si parlamentarii au refuzat vehement. mai e nevoie sa dau exemple despre nivelul coruptiei la noi?
   s-a incercat solutionarea problemelor din fasa, atunci cand s-au organizat zonele libere de comunism in orasele mari din tara. asta a fost forma protestului gandita de catre intelectualii vremii. rezultatul? Iliescu i-a chemat pe mineri … probabil ati uitat. Statul stie cand trebuie sa devina agresiv. Statul isi vede in continuare de interese… drept dovada imprumutul facut de la FMI si taxarea brutala care ni se pregateste pe tate planurile. Sub o forma sau alta, populatia acestei tari da bir strainilor in continuare. Protestele democratice le convin de minune, pentru ca asta nu va schimba situatia in viitorul apropiat.

   • fotzey spune:

    eu te inteleg, dar ce se va intampla daca toate actiunile intreprinse prin metodele democratice nu vor da roada nici peste 30 de ani?…eu nu m-as multumi doar cu ” am facut macar tot posibilul” !!! O actiune care nu duce la nici o finalitate nu iti ofera nici o satisfactie si cu timpul isi pierde din importanta si vei renunta la ea…. pentru ca asta e legea firii. Din pacate pentru Rosia Montana … Sti vorba aia..” Prostu doar de bata stie” laolalta cu legea junglei si a banului, conduc nu doar romania ci orice stat „democratic”. Practic democratia a fost inventata si asha perfectionata in timp ca sa dea omului posibilitatea de imbogatire. La Rosia este aur mult! Balta de cianura va fi! Nu credem nici noi in violenta , dar eu de exemplu nu mai aplec capul cand un tzaran imi ia nevasta de cur, ci ii fut una de-i pica creasta! Ptr ca doar asha va invatza sa nu mai faca! degeaba te apuci sa-i explici la un tzigan prost ca nu e moraliceste frumos sa iei fete straine de fund! Ptr ca nu va pricepe nimic din morala ta! Nu-l ajuta capul! Ei…e similar si cu politicienii! Ori il sperii …ca sa faca ceea ce presupune slujba lui, ori mai bine nici nu incerci sa faci nimic, ptr ca e o lupta piedruta din start. Avem nevoie de alte metode …asta am vrut sa spunem prin clipul acesta!
    Aporopo de mesajele TRUDA: Marcel frate: eu nu ma ascund dupa forme de stil ca sa spun ce am de spus, eu am curajul sa spun in fatza la oricine si oriunde ce vreau sa spun! Formele de stil pot lasa loc interpretarilor si eu nu vreu asta! Nu ca n-as fi in stare dar am facut 9 albume cu figuri de
    stil si alte alea! Poporul e simple minded…de mesaje directe are nevoie! Intreaba-l pe Mihnea cati din fanii luna amara au priceput despre ce canta ei de fapt in Gri dorian, sau orice alta piesa? 2% ..iti garantez, nu mai mult! Restu nu inteleg si de rusine spun ca vai ce tare e textul! asta asha e din pacate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: