Zoom. INTERVIU. Alexandru Vasilache. JUKEBOX

Joi 26 noiembrie 2009. JUKEBOX a lansat primul album cu piese originale Picuri de rai. Compozitori cu care s-a colaborat pentru acest album sunt

  • Raymond Vancu
  • Laci Kovacs (Desperado)
  • Sorin Pepino Vasile (Parlament).

Cei mai mulţi îi cunosc de la Cronica Cârcotaşilor unde pun punctul pe “i” de peste patru ani. Primul concert la Cluj după lansarea albumului a avut loc în aprilie la Diesel Club. Acest interviu este mult-amânat, fiind trimis imediat după Paşte (5 aprilie 2010), iar răspunsurile ajungând în redacţia noastră azi dimineaţă (26 mai 2010).

Publicăm interviul cu ocazia faptului că Jukebox se întoarce lângă Cluj vineri 28 mai (pentru prima zi a festivalului de motociclişti Seth On Fire 2010), publicăm interviul Canta cu acelasi succes la party-uri corporatiste ca si la petreceri private. Cert este ca fac parte din cea mai de succes trupa de cover-uri din Romania – JUKEBOX.

Din lipsă de timp, lipsesc diacriticele din text.

CZB: Albumul de piese originale s-a lansat in 26.11.2009. Ati ajuns la Cluj cu lansarea dupa aproape 5 luni, in 17 aprilie. De ce a durat atata sa ajungeti in alte orase mari din tara cu promovarea albumului „de debut”? Fiind de 4 ani la Cronica Carcotasilor de ce nu ati organizat un turneu coordonat prin salile de la Casele de Cultura?

Alexandru Vasilache (JukeBox): Daca o sa zic ca nu am facut un turneu de promovare pentru ca a fost un an mai complicat financiar? Cred ca e cinstit sa spunem asta. Am lansat albumul in cateva orase, dar am facut-o in cluburi. Zona de Case de Cultura cred ca trebuie abordata cu spectacole gandite pentru astfel de scene, nu cu concerte de club.

Pentru toamna pregatim un turneu mai amplu.

CZB: Cum/cand ati inceput sa compuneti compozitii proprii si cat de greu sau de usor a fost sa va detasati de stilul mecanic de interpretare ale unor hituri renumite ale altora?

Au existat momente de joaca la probe de sunet cand va mai veneau idei de refrene sau teme pentru melodii originale de-a lungul anilor?

Alexandru Vasilache (JukeBox): Am gasit aici cuvantul “mecanic” si ma intrebam daca vorbim despre aceeasi persoana – adica omul acela care conduce locomotiva? Glumesc. Dar vreau sa subliniez ca fiecare dintre noi canta, nu imita. Cu siguranta sunt piese pe care le-au cantat si altii. Suntem trupa de covers si respectam forma. Nu suntem trupa tribute. Fondul vine din bagajele fiecaruia dintre noi, din influentele proprii.

Asa ca exercitul anilor de interpretare cu influente proprii ne-a ajutat in munca de creatie proprie.

Nu a fost usor sa compunem. Am cantat hituri, asa ca ne-am dorit sa compunem hituri. Pe de-o parte. Pe de alta parte suntem o trupa in care sunt personalitati puternice. (Ne place sa spunem despre noi ca suntem o trupa de “4 lei”. Eu, Sergiu, Adi si Alex suntem lei. Cat de greu se cucereste un teritoriu…)

Suntem diferiti. Gasirea unui numitor comun in stil nu a fost un lucru usor dar asta face ca fiecare dintre noi sa se regaseasca pe albumul Picuri de Rai.

CZB: Prima piesa originala este Lonely in Heaven (2005) cu care ati participat la Eurovision Romania. De ce nu ati mai concurat dupa ce ati ajuns la Cronica Carcotasilor (avand fani mai numerosi in tara)?

Alexandru Vasilache (JukeBox): Cu Lonely in Heaven am obtinut in finala locul 6 din 12. Votul juriului ne plasa atunci pe locul 4 din 12. Pe noi ne-a bucurat. Cum spuneam si mai inainte, atunci am vrut sa ne dovedim noua ca putem. Ne-am dat un test si l-am trecut. Astazi nu mai suntem asa de patimasi. In 2005 aveam o piesa proprie. Astazi avem un album, un prim album.

CZB: Istoria formaţiei. Scurt îndreptar.

A. Care a fost scopul imediat / si pe termen lung cand ati infiintat proiectul Atlantic Blue in 1998?

B. Care au fost schimbările de componenţă de-a lungul anilor?

C. Care au fost schimbările de componenţă de-a lungul anilor?

Câţi instrumentişti au trecut prin JukeBox şi cand s-a stabilizat componenţa cu care s-a înregistrat albumul de debut?Câţi instrumentişti au trecut prin JukeBox şi cand s-a stabilizat componenţa cu care s-a înregistrat albumul de debut?

D. L-ati pierdut pe Niky Dinescu in 2005. A decedat in 6 martie..

E. Cum ati gasit resursele sufletesti necesare pentru participarea in finala Eurovision, care era programata in aceeasi zi?

Alexandru VASILACHE (solist, JukeBox):

9 ani are JukeBox.

Cu inca 3 ani de Atlantic Blue

O sa scriu ceva istorie la aceste intrebari. Istorie ca si intamplare pentru ca altfel JukeBox are un soi de statornicie care ne face fericiti.

In 1998 am hotarat ca e vremea sa ne aratam sub numele de Atlantic Blue. Daca nu avem si noi un garaj cu care sa ne laudam, cum fac trupele americane, ci doar o boxa la subsol care ascultase destul… Ne cunosteam de mult, cantasem impreuna de “placere” cum s-ar zice, inventarul numara o chitara si un bas plus o statie artizanala de mare succes asa ca nu de un scop in sine era vorba cand am pornit pe drumul acesta, ci de vis.

Proiectul initiat de Viorel Dodoc se numea la inceput Heavy Dreams dar, pentru ca era un nume mult prea sugestiv, lumea se gandea ca o sa spargem boxele…

Asadar ne-am zis: Atlantic Blue sa fie! Si primul concert l-am avut la deschiderea clubului Big Mamou. Pe atunci eram 5: cu mine la voce, Cristi Anca – bas, Andrei Apostol si Viorel Dodoc – chitara si Niky Dinescu – tobe.

Intre timp trupa devine JukeBox. In aceasta formula am cantat pana in 2005, cand pentru Niky Dinescu a hotarat altcineva ca e vremea sa se retraga.

2005 ne daduse gandul ca avem ceva de dovedit. Ca mitul cu trupele de coveruri care au ales asta pentru ca nu pot compune, trebuie spulberat. Asa ca am compus Lonely in Heaven si am inscris-o la Eurovision.

Ultima amintire cu Niky Dinescu e legata de acest moment.

6 martie (2005) era ziua in care trebuia sa ne vedem la TVR sa filmam piesa pentru finala Eurovision. Niky Dinescu nu aparea si noi ne intrebam din ce in ce mai intrigati cum si de ce, pentru ca el nu intarzia niciodata. Am dat telefoane in toate locurile posibile si la toti cunoscutii si am avut un soc cand am aflat ca a murit la usa casei, cu betele in mana, in drumul lui catre TVR. Inima lui s-a oprit din drum.

Eram ravasiti si nu cred ca de decizii a fost vorba. Am cantat doar cu gandul ca Niky Dinescu si-a dorit tare mult aceasta participare si am facut-o, fara sa vreau sa sune patetic, cu gandul doar la el. Daca o sa va uitati la filmare o sa vedeti ca tobele au fost montate si pe ele am pus betele cu care plecase spre filmare.

Aici avem piesa cu Niky Dinescu la tobe.

Dupa visul urat cu “plecarea “ lui Niky Dinescu a trebuit sa ne reasezam repede pentru ca aveam contracte de onorat. Am fost ajutati de prieteni buni care veneau si cantau cu noi si o sa-i amintesc aici pe Lucian Cioaga (ex-Taxi), Naşu’ de la Sistem, Lucian Rusu… Si intr-o zi cineva ne-a sugerat sa-l intrebam pe Adi Tetrade, proaspat intors in tara, daca nu cumva… Si fara a spera la asa noroc iata-ne astazi cu Adi Tetrade la tobe!

La inceputul lui 2005 imi trebuia ceva mai mult timp pentru a ma pregati pentru rezidentiat. Caci, da, pentru o cariera de medic ma pregatisem 6 ani in facultate. Nu puteam sa si invat in speranta unui rezultat bun si sa si fiu alaturi de trupa asa cum ar fi trebuit. Am primit un “concediu de studii” si Marius Popa a venit sa ma inlocuiasca pentru 8 luni, am zis noi initial, dar la intoarcerea mea ne-am dat seama ca suna interesant cu doua voci si asa a aratat JukeBox pentru mai bine de un an si jumatate. In aceasta formula ne-am facut debutul la Cronica Carcotasilor.

Spre sfarsitul lui 2006 Marius Popa a decis ca e vremea sa aiba un proiect propriu si a parasit JukeBox.

In aceeasi perioada Cristi Anca hotaraste ca ii e mai draga chitara decat basul si pleaca la Trupa 13.

Acum vine Alin Neagoe in trupa si, cum se poarta pe la noi cu prieteniile J, il aduce si pe Alexandru Matei la clape. Vin amandoi de la Supermarket …si asta era o super-oferta!

In 2006 Alexandru Matei isi da bacalaureatul si inca o data ni se dovedeste ca exista mari intalniri in viata. Aflat intre doua contracte, Sergiu Moldovan vine pentru o luna (sa nu-si iasa din mana si sa-l inlocuiasca pe Alex) si ramane. Pentru totdeauna zicem noi.

Tot in acel an vine alaturi de noi si Adi Dan la butoane si pasiunea lui pentru muzica este ghidul nostru de bune practici.

De atunci suntem in formula de astazi, plus ca in 2009 ni se alatura si Laura Rosca si Jo Sihota. Si cu ele ne mandrim!

CZB: Ati organizat un concert In Memoriam Niky Dinescu? au participat si fosti colegi de la alte formatii?

Alexandru Vasilache (JukeBox): Da. Au fost doua concerte In Memoriam. Unul organizat de noi in Coyote Club si unul organizat de fosti colegi de-ai lui in Preoteasa, Casa de Cultura a Studentilor, unde el isi cantase prima tinerete.

CZB: One Love (2008) este primul videoclip al formatiei. A doua piesa originala are tot versuri in limba engleza. Care este logica pentru care ati optat sa nu promovati muzica in limba tarii unde activati?

Alexandru Vasilache (JukeBox): Avem si piese in engleza, avem si piese in romana. Cantam bine in engleza asa ca ar fi pacat sa nu o facem.

CZB: Exista un club Jukebox in centrul Bucurestiului, in spate la Piata Unirii. Alexandru Vasilache (JukeBox): Clubul JukeBox este cel de la care ne-am luat numele. Am fost acolo trupa rezidenta. Clubul era patronat de un grup de americani printre care Dan Mason si Stan Smith. Dan Mason e cel care a crezut in noi si care ne-a ajutat devenind apoi prietenul nostru. Dupa un timp Dan Mason isi deschide Coyote Club si noi il urmam.

CZB: Noul club JukeBox (este ex-Why Not?) este al vostru sau este o coincidenta de nume? Ati cantat la redeschiderea clubului-discoteca?

Alexandru Vasilache (JukeBox): Noul club este in locul in care a fost discoteca Why Not. Cantam si astazi acolo cam la doua saptamani. Nu este al nostru si nici despre coincidenta nu vorbim. Este un club deschis de acelasi Dan Mason care zilele trecute s-a intors acasa, in Florida.

CZB: Cum ati ajuns sa fiti Tonomatul Carcotasilor? a fost vorba de un casting sau ati ajuns printr-o cunostinta?

Alexandru Vasilache (JukeBox): Carcotasii – 7 . Noi – 7. Aceeasi nava rapida in Delta. Spre aceeasi petrecere. Noi ne distram cantand si parodiind diverse subiecte. Ei ne-au placut si ne-au invitat de cateva ori la Cronica Carcotasilor. Sezonul urmator ne-a gasit in echipa lor si asta se intampla in 2006. Asa a fost. Vazut, placut…

CZB: De patru ani sunteti trupa emisiunii Carcotasilor? In ce data a fost prima aparitie televizata? Puteti descrie o amintire placuta de la acea filmare de emisiune la Prima TV?

Alexandru Vasilache (JukeBox): Prima filmare cu siguranta ca a fost placuta doar pentru ca exista. Dar trebuie sa marturisesc ca emotiile au reusit sa stearga orice amintire ce ar putea fi povestita. A fost si inca este foarte frumos la filmarile pentru Cronica Carcotasilor.

CZB: Sunteti considerati trupa de covers exemplara pentru Romania. Ce sentiment aveti sa stiti ca ati fost un exemplu pentru alte trupe de gen care au pornit in aceeasi directie datorita succesului vostru?

Alexandru Vasilache (JukeBox): Sa fiu modest? Nu as vrea. Suntem astazi intr-o formula care suna foarte bine. E placut sa stii ca esti bun, nu-i asa? Dar e ca la surf. E greu sa ajungi pe val dar si mai greu e sa ramai acolo cat mai mult. Pentru asta muncim constant si nu suntem in faza in care ne vedem doar pe scena la concert. Cand am inceput noi sa cantam covers nu putini aratau cu degetul catre trupele care cantau asta. “Hmmm…” isi ziceau ei.

Astazi ma uit la televizor, citesc, vad programele din cluburi… Nu mai esti cantaret daca nu anunti ca ai band cu care canti coveruri. Doar la petreceri, desigur. Poate am fost un exemplu bun, e adevarat. Poate am reusit sa dovedim ca nu piesele cui le canti conteaza, ci cum o faci.

CZB: Ati fost invitati in program la Festivaluri de muzica?

Alexandru Vasilache (JukeBox): Nu am fost in multe festivaluri. Le putem numara usor. O sa amintesc doar Festivalul de Blues al Radio Romania si Festivalul Mamaia unde am participat cu piesa Picuri de Rai.

Artist Byte. As mai vrea sa mentionez ca participarea noastra la Seth on Fire 2010 este pentru mine una de suflet. Sunt de un an motociclist, greu de dat jos de pe motor, asa ca orice intalnire cu oameni liberi in spirit este o adevarata bucurie.

Daca pot, as vrea si cu aceasta ocazie sa atrag atenţia asupra proiectul de amendare a legislaţiei rutiere cu privire la accesul animalelor pe drumurile publice, iniţiat de Timişoara Bikers.

Componenţa

  • Alexandru VASILACHE – Voce
  • Adi TETRADE – Tobe
  • Viorel DODOC – Chitară
  • Andrei APOSTOL – Chitară, Voce
  • Alin NEAGOE – Bass, Voce
  • Alexandru MATEI – Clape, Voce
  • Sergiu MOLDOVAN – Clape, voce, efecte speciale

Seth On Fire 2010

Bikers Festival

Gilău. La 10 km de Cluj

vineri 28 mai

20.00

www.trupajukebox.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: