Click. TIFF 2010. Metropolis. 29.05. Republica

METROPOLIS

(D, 1927. 147 minute)

Varianta restaurată. 2010

Muzică Live. Antonio Bras

Sâmbătă 29 mai

Cinema Republica

Orele 20:00

A doua PREMIERĂ MONDIALĂ are loc la Transilvania International Film Festival

METROPOLIS.

Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limbile engleză şi română.

Timp de aproape 80 de ani, filmul mut METROPOLIS (1927, Fritz Lang) a fost proiectat într-o formă incompletă.

Motivul. Metropolis a fost un film care avansa idei avangardiste din viitorul îndepărtat. Această peliculă, a cărei tematică se învârte în jurul puterii, seducerii şi împăcării, a fost produsă între 1925-1926 în studiourile UFA din Berlin. Pentru vremea sa, filmul a surprins prin efectele şi detaliile sale tehnice şi arhitecturale. Prin prezentarea maşinilor zburătoare, roboţilor şi a telefoanelor cu ecran, METROPOLIS a pus printre altele şi bazele genului Sci-Fi.

Prezentat pentru prima dată în 1927, a fost considerat un eşec… un dezastru cinematografic. Lumea nu era pregătită pentru toate amănuntele futuriste şi abstracte prezentate aici. Din disperare pentru a recupera o parte din investiţie, filmul a fost scurtat cu 30 de minute, având timp de 83 de ani reputaţia unui film incomplet. În rândul cunoscătorilor, scenele care lipseau din film erau considerate pierdute pentru totdeauna.

METROPOLIS (1927, Fritz Lang) este un film futurist renumit, care în 2001 a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

În domeniul cinematografiei, filmul a inspirat multe filme, precum

  • Războiul Stelelor
  • Blade Runner
  • Batman

iar în domeniul muzical, artişti precum

  • Queen
  • Madonna
  • Giorgio Modorer

au inclus elemente din film în videoclipurile lor.

În vara anului 2008 s-a făcut o descoperire extraordinară, şi anume o copie a filmului METROPOLIS în lungime originală a fost găsită în arhivele unui muzeu din Buenos Aires.

În 12 februarie 2010 METROPOLIS a putut fi vizionat în durata sa originală de 147 de minute, în trei locaţii diferite din Germania, prezentat cu coloana sonoră originală realizată de Gottfried Huppertz,  vizionat în paralel de peste o mie de spectatori, în Frankfurt pe Main, la a 60-a editie a Berlinalei şi open-air la Poarta Brandenburg din Berlin.

Majoritatea coloanelor sonore noi realizate pentru filmul METROPOLIS se bazează pe o instrumentaţie clasică, deşi, în comparaţie cu 1927, cultura muzicală şi semnificaţia muzicii pentru film s-au schimbat profund, iar auzul nostru s-a obişnuint cu ritmurile muzicii electronice.

În coloana sonoră propusă de Antonio Bras pentru METROPOLIS, stilul muzical ia în considerare toate aceste dezvoltări. Colajele lui muzicale complexe şi ritmurile folosite includ numeroase elemente stilistice ale muzicii pop electronice specifice culturii alternative de club (downtempo, trance, ambient, industrial). Totodată, în muzica lui Antonio Bras se găsesc şi instrumente muzicale clasice, prin reconstrucţii sonore digitale, precum şi câmpuri sonore sintetizate.

Coloana sonoră live încorporează în câmpul său sonor electro-digital muzică clasică, pasaje rock, sunete ambientale meditative împreună cu numeroase sample-uri de chitară, pian, elemente de percuţie şi alte sunete live.

Astfel, coloana sonoră realizată special pentru filmul METROPOLIS pune imaginile bine-cunoscute ale filmului într-un nou context.

Fără ajutorul Fundaţiei Friedrich-Wilhelm-Murnau şi Transit Film S.R.L., realizarea acestui eveniment nu ar fi fost posibilă.

Varianta restaurată şi completă a filmului va rula pentru a doua dată în afara Germaniei în data de 29 mai 2010, în cadrul Transilvanian International Film Festival (prima ecranizare în afara Germaniei a avut loc la Hong Kong în 1 aprilie).

Odată cu scenele noi, acompaniamentul muzical realizat de Antonio Bras a fost de asemenea prelucrat şi adaptat – prezentarea filmului sub formă restaurată semnificând o premieră şi din punct de vedere muzical.

METROPOLIS (regizat de Fritz Lang) este o operă a esteticii cinematografice. Un film clasic de referinţă pentru cinefili, considerat cel mai cunoscut film mut din epoca mişcării expresioniste.

Fritz Lang pune bazele filmelor SF în cinematografie, construind clădiri monumentale, folosind efecte speciale nemaiîntâlnite până în acel moment, şi angajând o armată de figuranţi. Se introduc noţiunile trenului monorail, a maşinilor zburătoare, roboţi, video-telefoane… într-un oraş futurist numit Metropolis.

Festivalul de Film Transilvania

sâmbătă 29 mai

METROPOLIS

În premieră, varianta restaurată,

cu acompaniament live de Antonio Bras

Cinema Republica. 20.00

www.tiff.ro

www.kulturzentrum-klausenburg.ro

www.metropolis-live.de

www.myspace.com/metropolislivesound

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: