Zoom. INTERVIU. Cristian Pascariu. Partea 1. TIFF 2010.

cristian pascariu … despre cristian pascariu

Eu locuiesc de 5 ani în Cluj, studiez la Facultatea de Teatru şi Televiziune de 4 ani, m-am născut în Botoşani şi am copilărit acolo.

Beţişoare rock n’roll este singurul film realizat complet în Cluj Napoca şi cu actori din Cluj în Competiţia TIFF de Scurt Metraje de 9 ani de zile încoace.

Cristian Pascariu

Beţişoare rock n’roll

Prima vizionare cu public

MÂINE. Vineri 28 mai

Cinema Arta. 20.00

CZB: Fiind cel mai recent realizat, consideri Beţişoare rock n’roll cel mai reuşit scurt-metraj semnat de tine până în prezent?
Cristian Pascariu: E cel mai complet; e filmul care are semnătura mea, de la cadrul “tribut pentru un artist”, în acest caz Paul Cezanne (Jucătorii de cărţi), jocul actorilor, elementele sonore, imaginea e construită şi compusă într-un anumit stil personal. L-am conturat şi realizat aşa cum am dorit, asta cred că e cea mai mare împlinire pentru mine, aştept ca publicul să îmi zică dacă e bun. Până acum am primit doar recenzii pozitive.

CZB: Daca ar fi să îţi prezinţi filmul în câteva cuvinte, ce ai spune despre el?
Cristian Pascariu: Este un film care încearcă să îţi arate cât este de important sunetul, cât este de dificil să comunici fără vorbe şi cum e să asişti la un concert rock fără să îl auzi, în acelaşi timp spune povestea unei mame care îşi vede fiul pentru prima dată, după ce a fost nevoită să îl abandoneze la naştere.

CZB: De ce te-ai legat de subiectul muzicii ca tema principală a scurt-metrajului?
Cristian Pascariu: Subiectul principal e mai mult legat de „sunet”, trebuia să prezint povestea unei surdo-mute, deci era necesar să mă axez pe auz, tot filmul am încercat să arăt cât de multe avantaje avem noi prin sunet, cât de multe informaţii primim pe această cale. Astfel, spectatorul descoperă unele elemente înaintea personajului principal, Ana, tocmai datorită auzului. Doar când aceste elemente apar în cadru, Ana le observă şi ea, dar spectatorul le-a auzit înainte. În antiteză, am realizat concertul, unde spectatorul este transpus în locul Anei şi urmăreşte un concert fără să îl audă. Cred că este foarte greu să nu auzi. Prin sunete şi muzică noi ne accesăm sentimentele primare. În toate filmele mele am încercat să mă axez foarte mult pe sunet sau pe muzică.

CZB: De ce ai ales sa fie vorba despre un concert Rock?
Cristian Pascariu: Toţi oamenii care au fost la un concert rock sunt conştienţi că nu există nimic mai zgomotos sau mai animat. Aici am decis să mizez pe antiteza unui concert foarte animat şi zgomotos, dar pe care ţi-l poţi doar imagina, nu îl poţi auzi.

CZB: La concertul rock din film ai folosit animatori pe scena, sau ai lucrat cu o trupă tânără de clujeni… dacă ai lucrat cu o formaţie anume, care a fost aceasta şi de ce ai ales această trupă?

Cristian Pascariu: Concertul l-am organizat special pentru film, publicul a fost format din figuranţi, formaţia: Dance Trauma, am ales această formaţie pentru că la concertele lor este foarte multă animaţie şi lumea se distrează, practic este o nebunie totală în public, ştiam că dacă îi folosesc pe ei lumea va reacţiona bine şi aşa a şi fost. Doream foarte mult acest lucru mai ales că am folosit perspectiva unei surdo-mute faţă de această nebunie, spectatorul este băgat în acest concert la fel ca personajul principal, nu îl aude, iar animaţie din acel spaţiu îi creşte neliniştea şi poate îl transpune mai bine în pielea personajului. Un alt motiv a fost asemănarea lui Matli cu actriţa principală şi vârsta lui, potrivită pentru a fi fiul ei.

CZB: Cât de importantă ţi se pare scena muzicii alternative de rock pentru România anului 2010, în care Rock-ul este ignorat complet de mass media pe toate planurile?
Cristian Pascariu: Din păcate interesul mass media în 2010 se axează numai pe criză şi parlamentari. Oameni care sunt interesaţi cu adevărat de muzica rock, sau de muzică în general pot găsi locul potrivit pentru ei în cluburi şi la concerte care satisfac nevoile pasionaţilor. E mai trist pentru artiştii tineri care încearcă să se lanzeze; pentru ei e foarte important să fie promovaţi.

CZB: Ce emoţii ai avut când ai aflat că eşti finalist în categoria filmelor de scurt metraj la TIFF 2010?
Cristian Pascariu: A fost ciudat; am aflat de la unul din actori deoarece eu nu mi-am verificat mailul. M-a tachinat puţin că nu l-am trecut pe formular, dar era trecut… Cristian Grosu. Avusesem o zi ciudată şi mă simţeam prost că nu apare şi el… a fost foarte plăcut abia după ce am realizat că glumise.

CZB: Ce emoţii ai avut când ai fost invitat să te prezinţi la prima Conferinţă de presă pentru TIFF organizată la Cluj în luna mai?
Cristian Pascariu: Nu am crezut că sunt invitat să mă prezint la conferinţă decât în momentul când Tudor Giurgiu m-a invitat în faţă şi am văzut că numele meu era trecut pe masă. Nu eram pregătit pentru conferinţă, eu mă aşteptam doar să asist …dar în sinea mea mă bucur foarte mult că am fost acolo.

CZB: Care este părerea ta despre Fabrica de pensule? Ai colaborat până acuma în vreun fel cu Fabrica de pensule sau cu vreun artist, atelier sau asociaţie din cadrul Fabricii?
Cristian Pascariu: Fabrica de pensule este o idee foarte bună, singurul lucru care mă întristează la acest spaţiu e că arată neîngrijit, dar e un loc foarte bun de întâlnire pentru artişti. Încă nu am colaborat cu nimeni de acolo, dar am avut două filmări în această locaţie.

CZB: Cum vezi dezvoltarea Clujului în aceşti 4 ani de când ai venit prima dată aici?
Cristian Pascariu: A evoluat destul de mult, arată din ce în ce mai mult ca un oraş european, îmi pare rău că nu se păstrează arhitectura clasică şi se încearcă o combinaţie nefericită de modern cu clasic… Ca şi cultură, s-a dezvoltat foarte mult, şi e foarte important că există şi un gen de oameni care sunt interesaţi de spaţiul cultural Clujean.

CZB: Care sunt planurile tale de viitor? Vei dori sa rămâi la Cluj sau încerci să te integrezi în industria cinematografiei din Capitală?

Cristian Pascariu: În principiu vreau să fac filme, pe cât va fi posibil, să îmi aduc contribuţia la sfera cinematografică mondială. Nu sunt legat de un loc anume; am să merg unde am posibilitatea să mă dezvolt şi să fac filme.

Cristian Pascariu

Beţişoare rock n’roll

Vineri 28 mai

Cinema Arta. 20.00

Vineri, 4 iunie

Cinema Arta. 10.00

http://www.tiff.ro/film/betisoare-rock-n-roll/113

PARTEA A DOUA A INTERVIULUI URMEAZĂ ÎN 3 IUNIE

Comments
2 Responses to “Zoom. INTERVIU. Cristian Pascariu. Partea 1. TIFF 2010.”
  1. cristian spune:

    pai, chiar glumisem…il tachinam putin…

Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: