Zoom. INTERVIU. Cristian Pascariu. Partea 2. TIFF 2010.

cristian pascariu … despre cristian pascariu

Anul acesta m-am hotarât ca e timpul sa ies puţin din mediul academic şi să realizez un film care să circule(cât o să fie posibil) prin festivaluri, Beţişoare rock n’roll, fiind şi filmul de licenţă am hotărât să îl înscriu la cât mai multe festivaluri, pâna acum TIFF-ul e primul.

Beţişoare rock n’roll se încadrează în Zilele Filmului Românesc în Competiţia de Scurt Metraje, premiul fiind acordat de Mediafax.

Cristian Pascariu

Beţişoare rock n’roll

Zilele Filmului Românesc

3 – 5 iunie 2010

Vineri 4 iunie

Cinema Arta

10.00

CZB: Cum ai descrie orasul Botoşani ca şi centru cultural ?

Cristian Pascariu: Eu personal îl consider un centru cultural şi un oraş foarte frumos, avem două teatre, filarmonică, muzeu, case memoriale, cinematograf (un lucru extrem de rar pentru un oraş mic), peste tot sunt spaţii verzi, cred că e un loc minunat unde să te naşti şi să copilăreşti, un punct de plecare intelectual perfect, dar pentru a putea evolua este necesar să pleci într-un oraş mai dezvoltat. Întodeauna mă întorc acasă cu drag dar nu am de gând să rămân acolo.

CZB: De când ai început să devii fascinat de cinematografie?

Cristian Pascariu: Cinema Clasic Botoşani …din păcate, acum e închis, dar acel spaţiu are un loc special în sufletul meu. Nu cred că există o dată anume, undeva pe la 5 ani, a fost ceva treptat, iar acest cinematograf mi-a vorbit într-un anume fel, simţeam că viaţa mea va fi legată de film dar nu ştiam cum, concrect mi-am dat seama că vreau să fac regie când aveam 14 ani, atunci am înţeles ce reprezintă termenul de regizor.

CZB: Care este genul de filme preferat de tine?
Cristian Pascariu: Pentru un regizor nu cred că există un gen de filme preferate, există cinemaul. Dar ca să dau un răspuns, în general prefer filmele complexe din punct de vedere al emoţiilor transmise, filme care îţi descriu mai mult decât o simplă stare.

CZB: Care a fost filmul care te-a impresionat cel mai tare până acuma şi de ce (prin scenariu, prin poveste, prin efecte speciale)?
Cristian Pascariu: Nu am un film anume… am o experienţă. Momentul când s-a ars pelicula într-un cinematograf din Iaşi, a fost revelator, mi-am dat seama cât de uşor se poate pierde totul, atunci am decis să nu renunţ niciodată cînd vine vorba de film, oricât de mare ar fi sacrificiul, pentru a trece testul timpului trebuie să faci ceva extraordinar de bun, e o motivaţie în plus …dacă se arde singura ta rolă, ce faci?

CZB: Care a fost filmul care te-a inspirat cel mai mult în cariera artistică?
Cristian Pascariu: Să zicem Forrest Gump, e filmul care m-a capturat în totalitate, cred că aveam 6 ani, evident l-am văzut la Cinema Clasic.

CZB: De ce ai ales să faci Facultatea de Teatru şi Televiziune, Secţia Cinematografie Fotografie Media?
Cristian Pascariu: Aveam de ales între Bucureşti şi Cluj, oricum şi aici sunt profesionişti care te pot ajuta să te formezi, e o şcoală nouă, vine cu anumite avantaje (ai libertate deplină de creaţie, acest lucru e foarte important pentru un artist) dar şi anumite dezavantaje (nu avem studioul sau echipa tehnică de la Bucureşti, dar astfel înveţi să te descurci în situaţii dificile).

CZB: De ce ai ales sa vii la Cluj şi nu ai încercat să mergi la Bucureşti?
Cristian Pascariu: Nu am simţit o atmosferă creativă în Bucureşti, ştiu că erau mai multe şanse acolo, dar nu am simţit niciodată că pot creea acolo. Oricum, oraşul unde studiezi e mai important pentru creaţie şi dezvoltare intelectuală, nu neapărat pe avantaje tehnice.

CZB: Consideri ca se poate face treabă bună şi la Cluj, sau consideri esenţială mutarea la Bucureşti ca să faci carieră în acest domeniu în România?
Cristian Pascariu: Consider că motivaţia e cel mai important lucru. Când porneşti un proiect nu trebuie să te gândeşti la limite. Desigur, la Cluj se poate face treabă foarte bună. Ca să faci carieră în acest domeniu trebuie să faci filme bune, nu cred că are vreo legătură cu oraşul. Echipa şi echipamentul se poate aduce şi la Cluj, trebuie doar să vrei să faci film.

CZB: Ai realizat 6 scurt-metraje sub 10 minute până în prezent. De ce nu le pot găsi pe YouTube?
Cristian Pascariu: Majoritatea sunt exerciţii pentru facultate, fiecare cu o temă anume, axate pe diferite elemente cinematografice, nu sunt chiar scurt metraje, oricum am aşteptat să realizez un film care să mă reprezinte; scurt merajele de până acum erau mici experimente şi nu am considerat că era momentul să mă afişez cu ele.

CZB: Fiind cel mai recent realizat, consideri Beţişoare rock n’roll cel mai reuşit scurt-metraj până în prezent?
Cristian Pascariu: E cel mai complet; e filmul care are semnătura mea, de la cadrul “tribut pentru un artist”, în acest caz Paul Cezanne (Jucătorii de cărţi), jocul actorilor, elementele sonore, imaginea e construită şi compusă într-un anumit stil personal. L-am conturat şi realizat aşa cum am dorit, asta cred că e cea mai mare împlinire pentru mine, aştept ca publicul să îmi zică dacă e bun. Până acum am primit doar recenzii pozitive.

Cristian Pascariu

Beţişoare rock n’roll

Zilele Filmului Românesc

Vineri 4 iunie

Cinema Arta

10.00

www.tiff.ro/film/betisoare-rock-n-roll

DAŢI CLICK AICI PENTRU PRIMA PARTE DIN INTERVIU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: