Byte. PĂREREA MEA. Trăim în lumi paralele.

Trăim în lumi paralele.

Am avut această senzaţie de mai multe ori în ultimii ani umblând prin mai multe medii, cunoscând mai multă lume şi observând problemele de la noi.

Există un grup de oameni (oameni care între ei se consideră un grup destul de mare şi important) care a cunoscut normalitatea călătorind prin alte ţări sau având contact cu străini din Occident. Acest grup de oameni tinde spre normalitate şi doreşte să implementeze aceleaşi principii şi idealuri şi în România.

În centrul oraşului, în Piaţa Unirii, s-a adunat lumea la deschidera oficială TIFF, în faţa unui ecran imens (cu scenă) amplasat în piaţă, în aer liber. Traficul era oprit (şi am aflat că nu se va circula cu maşina pe străzile din zona Pieţei Unirii după orele 21.00, pe toată durata festivalului). Era o atmosferă caldă, relaxată, europeană. Mă simţeam bine să fiu acolo şi mă bucuram că în sfârşit se întâmplă lucruri normale (pe care le considerăm deosebite) şi la noi.

La aceeaşi oră, pe platoul Sălii Sporturilor, se organiza un festival cu mici şi bere, cică pentru studenţi, în cadrul Lunii Studentului Clujean. Acest festival îşi zice Napoca Music Event 6, şi este organizat de Consorţiul Organizaţiilor Studenţeşti. Este susţinut de Primăria Cluj-Napoca şi de Consiliul Judeţean Cluj. Are sponsori precum berea Ciuc şi Banca Transilvania…

Am trecut acolo pe la 20.00-21.00 să văd Grimus.

La doar doi kilometri de Scena TIFF din Piaţa Unirii, mă aflam deja în altă lume. Napoca Music Event 6 nu se compara nici măcar cu Campus Fest 5, organizat tot aici cu două săptămâni în urmă. La Campus Fest, scena era amplasată într-un cu totul alt loc, mult mai estetic şi fain în comparaţie cu locaţia mereu obişnuită a scenei, cu faţa spre linia de tramvai, şi alte blocuri din care sunetul revine uneori cu ecou. Atunci era arhi-plin platoul Sălii Sporturilor, deşi capetele de afiş, Puya şi Smiley, le consider mai mici decăt capetele de afiş oferite acum de Napoca Music Event 6, Zdob şi Zdub şi Paraziţii.

În seara cu Paraziţii, nu cred că s-au adunat o mie de consumatori de muzică pentru concerte. Motivul? Departe de aparenţele superficiale ale unora care vor să creadă că Paraziţii nu mai sunt apreciaţi în Ardeal… Eu cred că de vină pentru această situaţie nu a fost nici vremea (se putea sta afară lejer şi nu a plouat), nici puhoiul de evenimente din oraş şi împrejurimi (printre care deschiderea TIFF-ul, Zile de miere la Roland Garros, Play for May la Alba Iulia sau Rock pe Mureş la Arad) … ci pur şi simplu LIPSA afişării corecte a programului şi LIPSA anunţării programului complet pe zile în presă şi pe net.

Napoca Music Event se află la cea de a şasea ediţie, dar nu are nici un websait.

Napoca Music Event se află la cea de a şasea ediţie, dar e organizat la stilul festivalurilor de o ediţie, fără artificii, unde scopul organizatorilor este departe de actul cultural.

Anul acesta, precum la multe alte festivaluri din alţi ani unde Primăria şi Consiliul Local erau trecute pe afiş, un festival de muzică populară unde toţi artiştii locali de gen se adună timp de două zile după masă pe scenă, a fost asimilat în cadrul evenimentului.

Spre deosebire de programul artistic de seară, Festivalul de Muzică Populară a beneficiat de afişe separate, lipite mai din timp în oraş, cu programul clar pe zile, ca tot omul să ştie la ce să se aştepte vineri şi sâmbătă după-masa.

Cu toate astea, după-masă, la orele 18.00, în faţa scenei, se adunaseră doar 20 de persoane în timp ce artiştii îmbrăcaţi în porturi populare, îşi făceau numărul pe scenă.

În această situaţie, ne confruntăm cu două probleme.

1. După ce a picat Comunismul, idilii oraşului nostru ne-au băgat pe gât mereu programe artistice de muzică populară … probabil pentru că toţi au crescut la sate şi în copilărie asta a fost cultura la care au fost expuşi şi este singurul mod de manifestare culturală pe care o cunosc şi pe care o înţeleg.

2. Dacă la un astfel de eveniment, cu un program „bogat” muzical nu vine lume, ce fel de feţe o să facă edilii noştri dacă cineva merge la ei cu un proiect de festival alternativ? Cât timp mai trebuie să treacă ca oamenii să îşi dea seama că schimbarea este necesară, că e bine să fii deschis la nou şi că există o scenă artistică locală mult mai bogată decât îşi închipuie ei…

Acesta este genul de eveniment de care artiştii ar trebui să se ferească.

Într-un concert de club, fără trupe de deschidere, Paraziţii ar fi adunat mai mult public decât a venit la Sala Sporturilor în seara aceasta în cadrul acestui festival.

Din păcate, observăm că sunt formaţii clujene care participă în program la Napoca Music Event fără pretenţii în speranţa că ar putea fi văzuţi şi cunoscuţi de un public mai larg … pentru Bloodprint, Heavy Days şi Audiogram lozul este necâştigător.

Grimus nu a fost invitată în program pentru faptul că are o piesă în heavy rotation la Radio Guerrilla, nici pentru că este în programul concertelor TIFF al doilea an la rând, nici pentru că are un producător britanic interesat de muzica ei sau pentru că a doua zi era cap de afiş la un festival într-un oraş din sudul Poloniei (Rzezsow). Grimus a fost acceptată în program pentru că repetă într-o sală de la Universitatea Tehnică şi directorul a vorbit cu organizatorii să-i invite în program, că ar da bine la imaginea instituţiei.

Astfel, Grimus a hotărât să cânte acustic, low-profile şi doar 30 de minute pentru un onorariu negociat la sânge de către organizatori, în condiţiile în care Zdob şi Zdub sau Paraziţii nu cred că au lăsat din preţ de dragul prezenţei aici.

Luna Studentului Clujean se transformă în Ţeapa Studentului Clujean.

Ţeapa vine din partea Consorţiului Studenţilor, care au încasat şi bani publici şi de la sectorul privat pentru un eveniment eşec.

Ţeapa vine din partea studenţilor, care au ales să meargă la TIFF sau să vadă un concert de club cu Luna amară şi Byron …

Pe platoul Sălii Sporturilor jumătate din public era format din adolescenţi. Un sfert din public era format din adulţi.

Ne putem lega şi de numele ales pentru acest Festival.

Logic, Napoca Music Event ar trebui să implice mai multe formaţii locale. Din câte ştim, dintre clujeni, doar Grimus a primit onorariu. Capetele de afiş veneau de la Bucureşti sau din Republica Moldova. Astfel, scena locală nu este nici sprijinită, nici cultivată, nici promovată. Numele mari de pe afiş sunt aceleaşi nume care le puteam vedea şi acum 8 ani la un astfel de eveniment. Paraziţii, Zdob şi Zdub şi Vank erau Fresh acum 8 ani. În 2010 organizatorii au rămas aceeaşi, care cunosc aceleaşi nume şi sunt lipsiţi complet de inspiraţie. Organizatorii de la Napoca Music Event nu sunt deloc axaţi pe partea de Music, ci doar pe Event şi nu le pasă de muzica făcută în Napoca.

Comments
2 Responses to “Byte. PĂREREA MEA. Trăim în lumi paralele.”
  1. Csaki Romeo spune:

    Eu am fost la eveniment 2 zile. Sambata sa-i vad pe cei de la Heavy Days care pe departe nu s-au ridicat la nivelul unui concert de club, iar duminica pe moldoveni. Evenimentul a fost un dezastru total. Doar bere Ciuc sa gasit, o singura taraba cu mancare, oameni mai deloc, iar trupele lasa de dorit. Cel putin domnisoara ce a cantat inainte de Zdob si Zdub a fost total paralela cu ce inseamna muzica si prezenta scenica. Decat sa se toaca banii publici pe asemenea evenimente mai bine sa revopseasca doua banci in parcul central.

  2. mihnea (Luna Amara) spune:

    astia s-au obisnuit ca daca scrii pe afis Parazitii, Zdob & Zdub, Iris, OCS, Kumm, Luna Amara, Grimus etc etc, lumea vine oricum. ei uita ca in fiecare an apare o noua generatie si ca interesul pentru muzica trebuie intretinut. pentru asta. cand faci fest, fa naibii un website, scrie prezentare la fiecare trupa, pune link-uri catre youtube, pune poze, pune filmari de dupa sau din anii anteriori. daca chiar vrei sa faci fest. daca vrei doar sa toci banii publici, go ahead! o sa fii tu si 4 amici in fata scenei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: