Click-Byte. ŞTIRE-CONCERT. IUNIE 2010. Taraful din Clejani în recital la deschiderea TIFF Sibiu

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania s-a desfăşurat la Cluj în perioada 28 mai – 6 iunie şi a adunat în cele 14 locaţii un număr de 55 000 de spectatori. De-a lungul celor 10 zile de festival au fost proiectate 240 de filme din 47 de ţări şi au fost prezenţi la Cluj 699 de invitaţi din ţară şi străinătate (producători, regizori, actori, scenarişti, critici de film, distribuitori, directori de festivaluri, jurnalişti, etc).

TIFF 2010 a luat sfârşit la Cluj şi (re)începe săptămâna asta la Sibiu.

În perioada 9 – 13 iunie, sibienii vor avea parte de proiecţii de film şi evenimente speciale în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) de la Sibiu va găzdui un concert plin de vitalitate şi culoare susţinut de Tarafului Haiducilor de la Clejani. Evenimentul, o premiera la Sibiu, va avea loc în deschiderea filmului lui Florin Şerban, Eu când vreau să fluier, fluier, câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc 2010, secţiunea lung metraj.

Tarafului Haiducilor din Clejani

Joi 10 iunie. Piaţa Mică Sibiu. 21.00

Taraful Haiducilor din Clejani nu se afla la primul contact cu lumea filmului si nu sunt o prezenta întâmplatoare la TIFF. Liderul Tarafului, Căliu – asa cum îl cunosc atât publicul, cât si apropiatii, sau Anghel Gheorghe, pe numele sau din afara scenei – a colaborat cu regizorul Radu Mihăileanu pentru filmul Concertul, unde interpreteaza rolul primului violonist al Orchestrei Balşoi.

Despre Caliu, Radu Mihaileanu spune ca “este un geniu muzical si un mare actor”, fiind pe cât de uimit, pe atât de fascinat de modul în care Caliu a reusit sa reproduca în film 12 minute din Concertul nr. 35 pentru vioara si orchestra de Ceaikovski, doar ascultând-o pe un CD de câteva ori. „În momentul în care a început sa cânte Paganini, toata lumea – actorii rusi, actorii francezi -, a ramas cu gura cascata.”

Relatia Haiducilor de la Clejani cu filmul a început cu mult timp în urma. În 1993, grupul a aparut în filmul francez Latcho Drom al lui Tony Gatlif. În 2000, s-au împrietenit cu celebrul actor Johnny Depp pe care Căliu l-a învatat tiganeste pentru rolul din The Man Who Cried (regia Sally Potter), în care au si jucat alaturi de alte nume importante ale cinematografiei, precum Christina Ricci, Cate Blanchett sau John Turturro. În 2006, tot alaturi de Johnny Depp, Taraful Haiducilor din Clejani sunt una dintre cele cinci formatii tiganesti care apar, cânta si sunt portretizate în documentarul When the Road Bends; Tales of a Gypsy Caravan.

TIFF Sibiu

9 – 13 iunie

www.tiff.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: