Zoom. INTERVIU. Cristi Csapo. GRIMUS

Interviul a fost realizat în cadrul primei zile de AlternaTIFF, în 2 iunie, la Zorki Off The Record, unde Grimus a împărţit scena cu maestrul chitarei, Gary Lucas (ex-Captain Beefheart).

CZB: Cum este să cânţi doi ani consecutiv la TIFF?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Nu m-am gândit niciodată aşa la problemă. Nu am considerat că aici cântăm de fapt în cadrul TIFF-ului. Este AlternaTIFF. E mişto.

E cam mică scena pentru noi aici la Zorki Pub.

CZB: Cum a fost în Polonia?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Foarte fain. Am fost la Sanok, unde se mănâncă Zupa Fasolova. Era o ofertă specială la Hotelul unde am fost cazaţi. Era un banner foarte mare pe o uşă, pe care era anunţată Zupa Fasolova.

A fost un pic haotic ca organizare, la proba de sunet.

După aceea, totul s-a rezolvat de la sine.

La proba de sunet, urcasem deja pe scenă, după care s-au urcat unii peste noi, care mai aveau alt concert după ce cântau la Festival şi trebuiau să termine mai repede. Până la urmă au cântat la miezul nopţii, noi ne-am dat jos de pe scenă, nu am înţeles nimic, ne-am enervat… mă rog… după care toate s-au petrecut super-ok.

CZB: Câtă lume a fost?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Nu a fost foarte multă lume. Nici nu ştiu să îţi descriu locaţia.

CZB: Cam cât Sala Sporturilor?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Nu, nici într-un caz. Era mult mai mică, cam la jumătatea spaţiului de la Sala Sporturilor, iar jumătate din jumătatea respectivă era ocupată deja cu carusele, cu tot felul de jocuri distractive ca la un parc de distracţii.

CZB: Era vorba de Zilele Oraşului?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Nu. Era vorba de un festival de Tineret, după cum am înţeles eu de pe Bannerul ce l-am văzut la locul faptei.

CZB: Oraşul e studenţesc, ce populaţie are?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Pe Wikipedia scria că are 40.000 de locuitori. Pe noi probabil ne-au văzut 400 de oameni.

Byte. La Sanok în Polonia, Grimus era pe toate panourile de afisaj si pe toate led-screen-urile din oras. În România n-am avut inca parte de asa ceva… (ne-a povestit ulterior managerul Ernesto Bianchi)

CZB: Care a fost reacţia publicului din primele rânduri?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): A fost incredibil de tare. Era la un moment dat piesa  la care Vali cânta … give me a cigarrette… o piesă cu feeling, la care au început să ţipe fetele aflate în faţa scenei ca la Michael Jackson. A fost foarte amuzant.

Lumea ne-a apreciat muzica şi a fost foarte fain. Au venit la noi după concert să ne cumpere CD-urile; le-am vândut aproape pe toate.

Titus a fost asaltat de două fete. Îi plăcea la o gagică de Titus foarte mult. Ea era urâtă. Urâtă. Urâtă.

CZB: Aveţi poză cu asta?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Nu cred că este poză, dar ideea este că nimeni în Polonia, din cele două experienţe pe care le-am avut acolo, nimeni, absolut nimeni, nu ştie limba engleză. Lumea nu ştie nicio altă limbă în afară de Poloneză.

CZB: Şi rusa …

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Da. probabil. Toată lumea ne zicea ceva Vvvvv vv Vvvvv VVvv … şi noi arătam cu degetele şi mimam ce doream.

Aşa a venit şi fata asta la Titus şi a început să vorbească cu el, dar Titus nu pricepea nimic. La un moment dat Titus zice I don’t speak Polish. Apoi zice, English, Deutsch… când fata aude cuvântul Deutsch, începe Oh, Ya, Deutsch … Titus, Deine Hose

După care noi vrem să credem că asta i-a spus despre Schwantzul lui… ISUS.

Râdeam şi Titus ne explica ulterior că de fapt fata nu a zis ISUS, ci Du Bist Suss (adică, tu eşti un dulce), dar noi preferam să credem că a zis ISUS.

CZB: Ce urmează după seara asta?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): După seara asta urmează în data de 11 să cântăm cu The Marker la Cinema Victoria un concert caritabil pentru un copil grav bolnav. Va fi un concert acustic.

CZB: Crezi că vă ţine o serie de 3 concerte acustice la Cluj?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Da. Clar!

CZB: Cum ţi s-a părut Napoca Music Event?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Este amuzant să cânţi înainte de Paraziţii. Întotdeauna există experienţe noi. Noi ne-am simţit bine pe scenă. Până la urmă… mulţi prieteni de-ai noştri cu care am povestit după ne.au spus că a fost foarte mişto, s-au simţit bine, s-au distrat. Nu ştiu ce părere ai avut tu despre recitalul nostru la Napoca Music Event. Nouă pe scenă ne-a plăcut mult.

CZB: Urmează să fac comparaţie între prima zi a acelui Festival şi Ziua de deschidere a TIFF-ului, care a avut loc în aceeaşi seară.

CZB: Ai apucat să vezi vreun film la TIFF anul acesta?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Aseară am apucat să văd un film difuzat de către TIFF on-line. S-au selectat vreo 7 sau 8 filme din cadrul festivalului care se difuzează on-line direct din sala de Cinema. Am prins un film irlandez la două minute după ce a început. Nu mai ştiu cum îi spune, dar a fost foarte fain.

CZB: Care este primul Festival la care cântaţi în seara asta?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Având în vedere că nu mai sunt tare multe oricum, ştii că urmează să cântăm în deschidere pentru Eros Ramazzotti, care nu este de fapt Festival.

CZB: Care a fost reacţia formaţiei când aţi aflat ştirea?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Noi ne-am bucurat. Ştiam că va fi foarte multă lume venită din alt film decât acela al publicului pe care îl avem noi de obicei la concerte. Ne-am bucurat că vom avea şansa să cântăm unui public nou şi numeros. Ideea este de a ne lărgi şi de a ne deschide orizonturile.

CZB: Ce părere ai de modul în care aţi fost promovaţi pe afiş?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Afişul acela nu l-am văzut personal, dar am auzit poveştile despre el şi mă gândesc că aşa sunt promovate toate trupele care fac pe Opening Act pentru artiştii mari. Normal că este jenant, dar ce să faci până la urmă? Ne bucurăm că suntem acolo.

CZB: Îţi doreşti să schimbi două vorbe cu el în culise să-i iei autograful?

Cristi Csapo (chitară, Grimus): Dacă am ocazia îţi dai seama că da. Nu se întâmplă în fiecare zi să ai ocazia să cunoşti un artist precum Eros Ramazzotti.

Interviul a fost realizat în cadrul primei zile de AlternaTIFF, în 2 iunie, la Zorki Off The Record, unde Grimus a împărţit scena cu maestrul chitarei, Gary Lucas (ex-Captain Beefheart).

Grimus cântă cu Marker la

Cinema Victoria

vineri 11 iunie

20.00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: