Zoom. FraHcO. Neo vs. Grimus

Corespondenta noastră din Franţa ne scrie impresiile ei (în premieră, în limba română!) de la un concert din Cluj la care a participat acum o lună.

Am venit la Cluj si ……….

Am plecat cu intrebarile pe bagajele mele:

 • De ce 80 % din concert incepe cu 30 min minum de intarzire?
 • De ce jumatate din public plec dupa prima parte?
 • De ce sunt putin grupuri care au un merchansing stand?
 • De ce nu exist sistem cu tarif differit pentru studenti ?
 • De ce sunete este asa tara ca lyrics (versurile) nu se poate sa intelge?
 • De ce oameni nu se misca pe ritmul musica? (am vazut la mult concert un public care sta imobil)
 • De ce este complicat sa gasesc un CD de un grup roman?
 • De ce pe postere (afişe) nu este scris pretul biletului?

Am venit la Cluj pentru o perioda foarte scurt intre 05 mai pana 09 mai, am assistat la 3 concerte:

 • Grimus & Neo. 5.05.2010. Irish&Music Pub
 • Egocentrics. 7.05.2010. Irish&Music Pub
 • Aria Urbana. 8.05.2010. Booha Bar

Primul concert a fost ok, atmosfera a fost buna, trupa Grimus plină de energia de scena. Pacat mare parte din scena a fost occupat cu aparatura şi instrumente electronice de la Neo, asta a limitat miscarea grupului.

Am vrut sa cumpar CD de la Grimus, si nu a fost un merchandizing stand … mi s-a parut foarte ciudat….

Dupa prestatie lui Grimus, cred ca jumatate din public a plecat si nu a stat la NEO!

Nu am inteles …de ce? Public a platit un bilet pentru ca sa vada 2 trupe, de ce sa plec inainte? Is it a lack of curiosity? Is it because the concert started too late and people has to go to another part?

Are cineva care poate sa me explic fenomene asta? Va rog….

Before NEO

After Grimus

Alt intrebare, de ce este asa complicat sa gasesc CDuri din grupuri romane??? De exemplu am caut ultim album de la Dance Traumamission imposible!

Pentru ultim CD Don’t let dream your dreams fall asleep de Luna Amara a fost inca a mare expeditie. Am avut un exemplar din concert de lansare albumului. Am vrut simplu sa cumpar o alta copie pentru ca sa fac un cadou, am fugit peste toate kiosque de presa din centru. Dupa 2 zile de cautare, am gasit la Iulius Mall, la Caturesti….

Ultimul exemplu, care este de fapt cel mai amuzant si trist. Acum 4 ani am fost la Bucuresti, la o magazin cu o spatiul de CD uri destul de mare. Am intrebat pe a vanzator Scuze aveti CD reggae cu artist roman. Tipul m-a dat o CD de la Bob Marley… No comments…

Dar dupa am descoperit album Drumul catre rastafari de Pacha man … Asta mi se pare foarte rau. Nu sunt proasta, stiu cu internet poate sa gasesc de toate. Cred ca o sa fie mai usor pentru mine sa gasesc copy illegal de la Dance Trauma sau Luna Amara pe net…

Nu vreau sa critic asa gratis. Nu cred ca situation este mai bine in Franta, nu vreau sa dau lectie la nimeni. Aici, eu vorbit numai cum vad situatia musicală in Romania. Eu cauta discutia constructive care poate sa raspund la intrebarile mei.

Cunosc foarte bine Romania, am stat foarte mult la Cluj. Prima data ca am venit am avut 19 ani sigura pentru 10 luni printr-o bursa Erasmus, dupa perioda asta am ramas cu o legatura tare cu tara vostra. Me rusine sa scris asa rau limba vostra, sorry. Dupa am revenit an de an câte 3 si 6 luni fiecare an, si am descoperit sector musical. Am foarte mult respect pentru persoane care face si promovez musica in tara.

Eu cred:

potentialul musical Romania, Dance Trauma, TBA Crew (Ed&Ion), Fabrica de Peninsule, BHCB DIY, Dubious Underground Association, Luna Amara, Mes Quins, Romantic Jurgen, Mauser, Maarwan, Pacha Man, Elephant Bizarre, Grimus, Aria Urbana, El Negro, Dekadens, the Others, The Amsterdams, Electroclown, Scout Astray, the Pixels, Mushroom Story, VâduvaBOB, Dirty Shirt, Blazzaj, Omul cu Sobolani….

si toate alt grupuri ca nu am zis.

Autor: AhCo

Contacteaza-ma pe Facebook:

http://fr-fr.facebook.com/people/Ahco-Coah/100001142811333

Comments
4 Responses to “Zoom. FraHcO. Neo vs. Grimus”
 1. Sorin spune:

  Hello AhCo.

  In primul rand iti multumesc pentru eforturile pe care le-ai facut pentru a cumpara muzica nepiratata (in special in ceea ce priveste cd-ul original Luna Amara ).

  Am sa incerc sa iti raspund la cateva intrebari.

  1. de obicei concertele incep cu intarziere cand organizatorul sau trupa nu sunt satisfacuti de numarul spectatorilor deja prezenti. Cred ca e un cerc vicios: publicul roman s-a obisnuit ca toate concertele sa incepa cu intarziere asa ca vine mai tarziu la concert, concertul nu incepe tocmai pentru lumea nu ajuns inca la concert. Nu spun ca e normal, asta e realitatea.

  2. nu la toate concertele lumea pleaca dupa prima trupa sau la jumatatea concertului (cum spui tu). Coincidenta face ca am fost si eu la concertul Grimus + Neo si am plecat dupa 2-3 piese Neo. Ma asteptam la altceva, ceva mai pe feelingul soundtrackului de la Kontroll.

  3. lipsa merchandising = lipsa banilor pe care trupa trebuie sa-i investeasca in aceste produse si sa-i recupereze in functie de vanzari sau pur si simplu comoditate, lene.:)

  4. exista concerte cu intrarea gratuita sau la pret redus pentru studenti, din pacate majoritatea acestor concerte sunt cu trupe mainstream romanesti (adica neinteresante)

  5. problemele de sunet sunt frecvente cand se canta live. Sa zicem ca la concertul Grimus + Neo nu a fost cea mai buna sonorizare, dar totusi s-a auzit decent (dupa standardele mele)

  6. inhibitie sau mai sus pomenita lene :))

  7. e greu sa gasesti cduri cu muzica romaneasca pentru ca nu sunt case de discuri, retele de distributie care sa promoveze muzica romaneasca care probabil te intereseaza. Pentru a scoate album trupele romanesti se autoproduc si isi gasesc singure canalele de distritbutie : vanzarea albumului cu o anumita revista, vanzarea albumului la concerte sau pe site, mici retele de distributie specializate (gen carturesti).

  8. eu am vazut pe majoritatea afiselor trecut si pretul biletului. Probabil ca sunt si exceptii, ce sa mai zic? :))

 2. Andrei spune:

  Referitor la punctul 1: e nesimtire din partea organizatorilor sa se intarzie atat de mult concertele. Orice mai mult de jumatate de ora peste ora de pe afis e bataie de joc. Mai ales ca la noi in cluburi inca mai e voie sa se fumeze si majoritatea sunt slab ventilate. E asa de greu sa se inceapa un concert la ce ora scrie pe afis sau sa se scrie pe afis o ora mai realista? Daca toata lumea ar fi serioasa, publicul s-ar obisnui intr-un final sa vina la timp.

  Daca tot a comentat Sorin de la Luna Amara mai sus, tin sa ii aduc aminte de un concert de la Iasi (Ethos sau Dublin, nu stiu cum se chema acum vreo 2-3 ani) cand scria ora 21.00 pe afis, pe la vreo 21 si ceva au inceput probe de sunet care au durat mult prea mult, pe la vreo 23.00-23.30 au inceput sa cante trupele de deschidere si pe la vreo 23.30-00.00 a inceput si Luna Amara sa cante, terminand pe la vreo 1 si ceva.

  • Sorin spune:

   Sunt de accord ca e lipsa de respect sa se intarzie in general, nu numai cand e vorba de inceperea concertelor.
   La Ethos e probabil sa fie asa. Probabil ca a fost si o problema de ordin tehnic si ca probele au durat mult ca trupele sa sune acceptabil. Mersi ca mi-ai adus aminte.

 3. ahco spune:

  thank for comments, sorry i am to lazy to write in romanian. I apoligize for my english, but i am tired so my brain go slowly…
  Well i think we can pass hours and hours to debate. So about the public who leaves before the second part, i did not see it only on this concert but also at many other.
  For the price on the poster, you are right – the things are changing, but the situation was different last year. Culpa mea i was staying on this idea.
  About the sonorisation, it is just my opinion as public and not as professional. But I remember well it was Open Sky who did it for Grimus + Neo, no? I collaborated with them for the concert of Maz de Carparte + Kampec Dolorec, and they did a good job.
  For merchandising, i would be also glad to have DIY CD, just a way to pay for having the music and not to download from the internet…
  All the questions were a personal reflexion, i know the situation is more complicated, imi pare ciudat.
  If i have such interrogation it is obviously because i am french, and the situation is different here. In France, i can say we are very lucky to get support from official institutions.
  I thought that it could be interesting to get the point of view from a foreign person.
  Multumesc Sorin pentru raspuns lung si complet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: