Click-Zoom. INTERVIU. dra. prof. Anda Culisir. Festivalul GhibStock 2010.

Am fost la primul Festival organizat de Elevi, pentru Elevi, la Cluj, în curtea liceului Onisifor Ghibu. GhibStock a avut loc în 13 mai 2010.

M-am bucurat de atmosfera creată de trupele adolescente. M-am bucurat de reacţia pozitivă a publicului faţă de muzica Rock, un gen muzical pe care mass media centrală o ignoră complet.

A plouat, iar puţinele umbrele desfăcute (în spate şi pe margini) nu au împiedicat vacarmul şi mâinile ridicate în aer a celor adunaţi în faţa scenei să-şi susţină prietenii, fraţii şi colegii.

Am povestit recent cu profesoara care a coordonat proiectul festivalului în cadrul clubului IMPACT al liceului Onisifor Ghibu.

Ne cerem scuze pentru lipsa diacriticelor


CZB: dra. prof. Anda Culisir, sunteti profesoara la Liceul Onisifor Ghibu.

dra. prof. Anda Culisir: În cadrul liceului Onisifor Ghibu sunt profesoara de biologie. De asemenea sunt leaderul clubului IMPACT din scoala, club axat pe voluntariat si initiativa comunitara. Asemenea cluburi functioneaza in mai multe scoli si in tara – si sunt parte a unui program educational lansat de Fundatia Noi Orizonturi cu care eu de asemenea colaborez in calitate de trainer.

CZB: Proiectul a fost propus de elevi?
dra. prof. Anda Culisir: Proiectul a fost propus de elevii din cadrul clubului IMPACT. Noi aplicaseram in prealabil la un concurs de proiecte lansat de MOL si Fundatia Pentru Parteneriat pentru suma de 790 RON dar din pacate nu am castigat, spre dezamagirea mea … in momentul in care am dat vestea copiilor care asteptau fondurile pentru a putea incepe lucrarile de amenajare, acestia au raspuns provocarii cu un entuziasm debordant, s-au ambitionat si au venit cu aceasta idee …a pornit de la ceva marunt, noi dorind sa facem initial un targ cu vanzare de cercei, insigne etc. lucrate manual de elevii din IMPACT …apoi unul dintre elevi a venit cu ideea panoului de catarat deoarece el lucreaza pe timp de vara cu cei de la Outdoor4U … altul a venit cu ideea sa-i chemam pe Mute sa cante deoarece se cunosteau personal …si uite asa, a aparut din neant practic un eveniment in toata regula…am apelat la toate cunostintele …scena improvizata este de fapt un ring de box vechi luat de la Sala Sporturilor; corturile le-am luat de la Fundatia Noi Orizonturi si un tatic ni le-a transportat de la sediul fundatiei din Lupeni …trupa de muzica irlandeza este formata din tatal unui baiat din a 6-a si doi prieteni de-i lui (un francez si un englez), doua trupe sunt alcatuite din elevi ai liceului, iar trupa Mute ne sunt prieteni ca sa spun asa … la standul de face-painting, caricaturi, portrete, tatuaje si codite au lucrat eleve talentate din liceu alaturi de trei foste colege de clasa de-ale mele (eu absolvind Liceul de Arte Plastice) … standul de mancare a fost aprovizionat cu mici, mustar si suc din donatii, iar prajiturile au fost facute de fetele din club …concursul si demoul de skate a fost organizat de baietii din parcul de skate si Skateboard Transilvania, dar pe ei i-a chemat tot un elev de-al meu dintr-a 8-a, extrem de talentat la acest sport …in schimb cei de la Skateboard Transilvania au primit o aprobare din partea Directiunii liceului sa foloseasca terenul de sport in weekend pentru scoala de skateboard pe care au infiintat-o. Taticul cu muzica irlandeza ne-a facut cunostinta si cu cei de la Firearts care au venit cu jongleriile si spectacolul cu foc …etc.etc. …elevii clubului IMPACT din clasele a 9-a,a 10-a si a 11-a au venit cu toate ideile si au organizat si pus la punct totul pana la cel mai mic detaliu.

CZB: Care a fost motivatia sau scopul evenimentului organizat in curtea scolii Onisifor Ghibu?
dra. prof. Anda Culisir: Scopul a fost strangerea de fonduri in vederea amenajarii unui teren aflat in incinta liceului, care pana acum 30 de ani a fost utilizat drept Gradina Botanica a scolii. …apoi a fost lasat in paragina …copiii doresc sa-l reabiliteze si sa-l amenajeze transformandu-l in clasa in aer liber, unde toate clasele scolii (1-12) sa poate tine prin rotatie ore si sa desfasoare activitati de educatie ecologica.

CZB: De ce ati ales titulatura Ghib-Stock? Avem mai multe festivaluri cu acest suffix… StufStock, JanisStock

dra. prof. Anda Culisir: Ghibstock… s-a facut un brainstorming in cadrul clubului – aveam activitatile stabilite – ne presa timpul sa facem afisele si ne-am dat seama ca ne implicaseram in de toate, mai putin in gasirea unui nume pentru evenimentul nostru care, din cate ati inteles si din a doua intrebare, nu pot zice ca a fost o improvizatie, dar a crescut pe zi ce trecea, pe masura ce entuziasmul elevilor crestea… am tot adaugat activitati in dorinta de a implica un numar cat mai mare de persoane. …a fost ca un cor de voci care a tot crescut… de la 20 de copii cati erau in IMPACT, la tot mai multi …la profesori, la directiunea care ne-a sustinut din tot sufletul …la alte scoli din Cluj etc. …deci revin; pe ultima suta de metri, s-a facut un brainstorming …ideile au fost scrise pe tabla …supuse la vot …aceasta a iesit castigatoare …din nou a fost decizia copiilor.


CZB:
Care a fost interesul elevilor pentru sprijinirea evenimentului?

dra. prof. Anda Culisir: Interesul a fost mare …este logic de altfel, avand in vedere ce ei l-au organizat …iar pentru cei care nu au fost implicati in organizare, interesul a fost de asemenea mare, pentru ca era vorba despre colegii lor …din 15 copii cati erau initial in club, acum avem 43, toti dorind sa se inscrie atunci cand au vazut realizarile clubului.


CZB
: Cata lume s-a adunat pana la urma?

dra. prof. Anda Culisir: s-au adunat in jur de 1.000 de persoane dupa calculele noastre.


CZB
: Cum ati ales genul muzical promovat in recitaluri?

dra. prof. Anda Culisir: Genul muzical este unul caracteristic pentru copiii acestui liceu. majoritatea asculta muzica de calitate de la rock, la punk, la folk, chiar si electro, dub etc. …si manifesta interes pentru muzica, vor sa afle ce este nou dar, de asemenea, au interes si pentru muzica mai veche si trupele iconice pentru aceste genuri.


CZB
: Cum ati ales mascota? Ce reprezinta cimpanzeul pentru voi?

dra. prof. Anda Culisir: Mascota… am decis in momentul in care am facut afisul (si cred ca l-ai vazut) …acolo apare un copil care viseaza la ideea de Ghibstock si o mama care sta in spatele lui cu o fata nemultumita …cimpanzeul trebuia initial sa fie in spatele mamei (corpul mamei dar cu fata de cimpanzeu …o ironie… ideea de rebeliune impotriva regulilor etc.) …nu dadea insa bine din punct de vedere grafic….am vrut sa pastram cimpanzeul, dar l-am mutat in cadrul afisului mai sus, pe titlul Ghibstock.


CZB
: De ce ati ales aceasta zi a saptamanii (joi 13 mai)? De ce nu ati organizat evenimentul intr-o zi de final de saptamana?

dra. prof. Anda Culisir: Am ales o zi de joi, pentru ca majoritatea copiilor, acum ca este cald, in weekend au alte planuri, si de multe ori pleaca inca de vineri …de asemenea trupele mai au concerte in weekend si pleaca din localitate… trebuia sa fie cu a saptamana inainte dar se anunta vreme rea si am reusit sa amanam evenimentul cu o saptamana. De asemenea, cu o joi inainte, nu ne ajungeau corturile de la Lupeni si am fi fost descoperiti in caz de ploaie… Vremea nu a prea tinut cu noi nici in acest caz, dar nu mai aveam cum sa amanam… si oricum a fost mai bine decat ar fi fost saptamana anterioara.


CZB
: La ce vor fi folositi banii concret… s-a realizat un proiect exact de reamenajare a gradinii sau ma intai ati vrut sa vedeti cati bani se aduna din acest eveniment?

dra. prof. Anda Culisir: Banii vor fi folositi pentru cumpararea de materiale in vederea reamenajarii gradinii… am strans mult mai mult decat ne-am fi asteptat dar suma se apropie de cat am cerut noi initial de la MOL in cererea de finantare… deci, practic, ne face munca mai usoara pentru ca nu mai trebuie cautate spronsorizari in alte parti. Ne descurcam cu cat am adunat in urma evenimentului. Vom lua plante, pietris pentru amenajarea aleilor, bancute, un flipchart, vom construi un mic sopron, vom reamenaja bazinul cu apa etc.


CZB
: Cine va dedica timp sa reamenajeze spatiul?

dra. prof. Anda Culisir: Elevii vor lucra la gradina… deja au inceput lucrul, chiar inainte de eveniment… au curatat spatiul, au curatat bazinul cu apa care era colmatat, au curatat vegetatia deja existenta, au plantat ceva flori si o data pe saptamana tund iarba… pana la vacanta vom termina lucrul efectiv, pe timpul vacantei spatiul va fi ingrijit de personalul TESA al scolii, iar cand incepe nou an scolar, vom organiza niste workshopuri, concursuri etc. Pentru ceilalti elevi ai scolii si pentru profesori… scopul este sa invatam cat mai multa lume sa aiba grija de aceasta gradina si sa vada importanta ei… de asemenea se va intocmi un orar prin care clasele sa utilizeze dar si sa ingrijeasca terenul prin rotatie.


CZB
: Se va dori sa se organizeze acest festival anual? Exista mai multi din grupul de organizare care vor mai fi elevi aici si la anul?

dra. prof. Anda Culisir: Se vrea ca acest festival sa devina ceva anual, o traditie pentru liceu, mai ales ca nu exista alte evenimente sau alte initiative de genul acesta in oras… nu asa am pornit, dar luand in considerare rezultatele si influenta pozitiva pe care a avut-o asupra intregului colectiv de elevi si profesori, credem ca este asa…. un must… sa devina ceva anual. Dintre elevi, toti raman si la anul in scoala… si oricum, in acest club intra mereu elevi noi, din clasele a 9-a si chiar si din a 8-a.

Sincer eu sunt tare mandra de ei si ma consider privilegiata sa lucrez intr-o astfel de scoala, cu oameni valorosi, unde poti invata atat de multe de la niste copii la urma urmei…. unde ti se permite sa te desfasori atunci cand ai idei bune… unde lumea lucreaza impreuna si chiar crede in idealuri… suna a cliseu ceea ce v-am spus… dar daca eu ca profesor nu ma pot bucura de asemenea lucruri ce sens ar mai avea totul?

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj- Napoca s-a înfiintat în anul 1961, sub denumirea de Şcoala Medie Nr. 4.

Înainte de primul razboi mondial, cartierul Grigorescu, fiind mai putin populat, nu avea o unitate de învatamânt, elevii urmând cursurile altor scoli din oras. Prima scoala elementara din cartier a fost înfiinţată în anul 1925 şi a funcţionat cu patru clase, având româna ca limbă de predare şi 26 de elevi.

În 10 februarie 1961 s-au facut primele săpături pe locul viran de pe strada Al. Vlahuţă Nr. 12, în vederea construirii unui nou sediu de şcoală.

Liceul a fost primul liceu de stiinte ale naturii din Transilvania; de-a lungul timpului, cadre didactice competente şi dăruite i-au asigurat conducerea:

Directori

 • Ioan Câmpeanu ( 1962- 1978)
 • Mircea Radu ( 1978- 1988 si 1990- 2002)
 • Ioan Veresezan ( 1988- 1990)
 • Viorel Tosa ( din 2002 pâna în prezent)

CLICK AICI PENTRU CRONICA FESTIVALULUI

Comments
3 Responses to “Click-Zoom. INTERVIU. dra. prof. Anda Culisir. Festivalul GhibStock 2010.”
 1. Kadie spune:

  this is great!!! what a fun way to raise funds for such an important project! great job IMPACT!

 2. andreea spune:

  felicitari clubului IMPACT pentru realizare!!! si la cat mai multe pe viitor!

 3. Vali P spune:

  Bravo IMPACT, whereever you are…sincere felicitari de la un nostalgic IMPACT care a petrecut 5 ani realizand proiecte de genul acesta cu impactii si care este si acum nostalgic dupa ceva vreme…salutari din Suedia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: