Byte. ŞTIRE. Astăzi, în Europa şi la Bucureşti se sărbătoreşte Fête de la Musique

Căutam informaţii pe net despre Fête de la Musique şi evenimentele din România.

NU GĂSESC NIMIC.

Există poate 10 articole cu acelaşi titlu:

Discoballs celebreaza La Fête de la Musique

Cum autosuficienţa este tipică pentru Bucureşteni, ne gândim că numai la Bucureşti poate fi organizat concertul, dacă nu este specificat nici un alt detaliu în titlu.

AŞA ESTE.

Anul acesta Fête de la Musique s-a restrâns doar la un singur oraş din ţara noastră: cel mai mare oraş izolat la sud de Carpaţi … cel care ne-am obişnuit să-i zicem capitală, pentru că acolo se află tot capitalul nostru financiar.

Cum la CZB nu ne mulţumim cu acelaşi comunicat de presă făcut copy-paste în portalurile de ştiri politice şi muzicale interesate de acest subiect, am mai vânat subiectul dar nu am găsit nici o informaţie despre vreun Fête de la Musique 2010 organizat în altă parte a României.

La Cluj în 2010, s-a discutat, s-a discutat şi s-a discutat cu TBA Crew, care a luat legătura cu Varchovie din Franţa pentru evenimentul din Cluj, dar se pare că direcţiunea de la Cluj nu este foarte pasionată de muzică, pentru că s-a renunţat într-un final la orice fel de spectacol … probabil că Primăvara cafenelelor, care s-a întins pe o durată de două luni, a fost epuizantă şi s-a diluat prea tare ideea de concerte muzicale la Centrul Cultural Francez din Cluj, deşi în 2010 directiva internaţională pentru Fête de la Musique este de a sărbători 50 de ani de muzică franceză.

La câtă muzică franceză am ascultat până acum, cred că pauza de la Cluj reprezintă foarte bine comemorarea celor 50 de ani de muzică franceză la noi.

Fête de la Musique s-a lansat în 21 iunie 1982 în Franţa, având ca scop mobilizarea de muzicieni profesionişti şi amatori, şi o nouă aplecare spre toate genurile muzicale. Fête de la Musique devenea astfel un success imediat al unei manifestări populare şi spontane, traducerea unei politici, care acorda loc amatorilor, precum şi muzicii de nişă, precum rock-ul sau jazz, lângă muzica agreată de masele franceze, de factură tradiţională sau clasică.

Gratuitatea concertelor, sprijinul reţelei media şi adeziunea din ce în ce mai mare a populaţiei, aveau să transforme acest eveniment, în câţiva ani, într-una din cele mai mari manifestări culturale franceze.

Evenimentul se exportă în 1985, cu ocazia Anului European al Muzicii. Cincisprezece ani mai târziu, Fête de la Musique se organizează în mai mult de 100 de ţări, pe cinci continente.

La Cluj voi reveni mâine cu retrospectiva primei ediţii Fête de la Musique la Cluj, unde autorul acestui sait a fost co-organizator în 21 iunie 2000.

În România, conceptul de a cânta gratis nu a prins nici la dinozauri, nici la debutanţi. În România s-a acceptat ideea de a oferi spectacolul gratis la public dar nu s-a acceptat ideea ca artiştii să îşi ofere prestaţia liberă în stradă, aşa cum fac cei mai mulţi în schimb cu muzica lor pe net. Acest compromis însă nu a ajutat la implementarea aceleaşi tradiţii muzicale la noi ca în alte ţări europene.

Cu timpul, s-a trecut de la trupe Live plătite prin sponsori precum BRD, Orange, etc. în zece orase din ţară (Bucureşti, Sibiu, Cluj, Timişoara, Constanţa, Braşov, Iaşi, Ploieşti, Piteşti şi Craiova).

În ultimii ani, s-a trecut mai mult pe schema de DJ (mai convenabili, şi fără pretenţii complicate de backline)…

Iar în 2010, din lipsa de bani de la sponsori şi din lipsa de interes a artiştilor pentru această mişcare culturală la nivel european, toata festivitatea s-a redus doar la un singur eveniment.

luni 21 iunie 2010

Discoballs

Brum Conspiracy

DJ set (Kapnobatai, Maqio)

la Institutul Francez din Bucureşti

Bd. Dacia 77

021.316.3836

Există mari neconcordanţe în ceea ce priveşte ora de începere

pe afiş scrie 20.00

un websait scrie 21.00, altul 21:30…

alt websait zice 22.00

cum trăim în România, tind să cred în cea mai avansată propunere.

www.fetedelamusique.culture.fr

www.myspace.com/thediscoballsproject

www.myspace.com/brumconspiracy

Byte. Şi acest program de la Bucureşti s-a modificat în ultima săptămână, unde mai trebuia să cânte L’Orchestre de Roche.

Ca termen de comparaţie, prezentăm o poză cu evenimentul la Paris.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: