Zoom. Z&Z. George Nicolescu (n. 12 martie 1950). OPTIMIŞTII

George Nicolescu (n. 12 martie 1950 la Ploieşti) a suferit din naştere de o boală rară (dar care apare la 1 – 5% din populaţie) numită Ambliopie. Asta înseamnă că are ochii leneşi. Ghinionul lui este că ambii ochi sunt afectaţi. Practic, el mi-a povestit, când am fost la el acasă, în trecere, prin Ploieşti, în 5 iulie 1997, că nu este complet orb. Mai în glumă, îmi povestea cum joacă cărţi … dar niciodată pe bani.

Vede cărţile, dar le distinge destul de greu.

Educaţie

  • 1957 – 1959. Şcoala pentru cei afectaţi de Ambliopia. Bucureşti
  • 1960 – 1968. Şcoala pentru nevăzători din Cluj-Napoca
  • 1968 – 1972. Liceul pentru nevăzători din Cluj-Napoca
  • 1972 – 1976. Facultatea de Litere din Bucureşti. Secţia Franceză – Română

Premii

Este autodidact în muzică.

  • 1970. Festivalul Tinereţe pe Portativ. Locul 1. cu o piesă de George Grigoriu, Eternitate.
  • 1970. Steaua Sătmarului. Locul 1. (alţi premiaţi au fost: Carmen Mureşan, Stela Iordache, Iuliu Merca)
  • 1972. Festivalul Naţional de Arte Studenţeşti. Iaşi. Locul 1
  • 1981. Cenaclul Flacăra.

A participat la 5 ediţii ale Festivalului Mamaia.

Carieră

  • 1976 – 1985. Învăţător de limbă franceză la Şcoala de nevăzători din Buzău
  • 1985 – 1990. Este angajat ca solist vocal la Casa Tineretului din Buzău
  • 1990 (mai – noiembrie) aderă formaţiei de solişti nevăzători, Optimiştii
  • 1992. Iese la pensie şi cântă în restaurante
  • 2002. La 10 ani după pensionare, se întoarce în Topiuri, datorită proiectului electro, UNU, cu Cântec pentru sănătatea ierbii.
  • 2007. Albumul Muzică uşoară… lăutărească conţine preluări interpretate după artişti din generaţia sa, precum Dan Spătaru, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu şi Corina Chiriac.

Byte. La spectacolul In Memoriam Dan Spătaru din 2006 la Sala Palatului, George Nicolescu (acompaniat la pian de Horia Moculescu) a oferit publicului o interpretare deosebită a piesei Strada Speranţei iar de la succesul imens la public de care s-a bucurat această interpretare nu a mai fost decât un pas până la lansarea albumului dorit de artist de atâţia ani.

Discografie

  • 1973. George Nicolescu (EP cu 4 piese, 45rpm). Compozitor. George Grigoriu
  • 1984. Ordinea de zi
  • 1989. Prefă-te lumină în stea
  • 1995. Rugă pentru oameni
  • 2007. Muzică uşoară… lăutărească

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: