Byte. PĂREREA MEA. Nord contra Sud. Partea 2. Dirty Shirt

În aceeaşi perioadă în care am primit ştirea despre noul clip al Laviniei, am primit şi Comunicatul de presă de la Dirty Shirt (din Seini), care anunţa lansarea clipului East West pe YouTube.

East West este un featuring al formaţiei din Maramureş cu cinci solişti francezi: Candice (Eths), K-Lee & Daniel (Tripod), Mat (Babylon Pression) & Kallaghan (RAS, Sikh)

Filmările au fost realizate în timpul înregistrărilor noului album Same Shirt Different Day la Nisa şi Marsilia, în perioada aprilie-iulie 2009.

Ascultăm piesa. Are tot ce vrei: balans, coi, alternanţă de ritmuri, melodie … este hardcore în stil IPR, cântat în franceză, cu o colaborare de zile mari cu vocea feminină de la Eths (Candice).

Dirty Shirt se poate impune în scurt timp ca trupa cea mai tare pe această nişă a pieţei. Ceea ce are iz de hit şi cârlige de care nu te poţi feri, la noi nu poate fi difuzat la un post naţional de radio sau TV, deoarece nu avem nici un fel de posturi muzicale cu politici alternative … nici măcar un radio studenţesc în sensul adevărat al cuvântului.

Promovarea merge pe net şi prin traseul de concerte prin ţară, care va continua în 2010 (şi nu este deloc uşor). În ziua în care am scris acest articol, se depăşise pragul de 800 de vizualizări.

Detaliem traseele de turneu până în prezent

Traseul 1.

 • Sighetul Marmaţiei
 • Satu Mare
 • Baia Mare
 • Zalău
 • Bistriţa
 • Cluj-Napoca
 • Alba Iulia
 • Deva

Traseul 2

 • Aiud
 • Bucureşti
 • Piatra Neamţ
 • Reghin
 • Seini
 • Sibiu
 • Suceava

Traseul 3

 • Carei
 • Timişoara. Festival
 • Reşiţa

Traseul 4

Dirty Tour. Partea 4. Romanian Summer

vineri 18 iunie

 • Baia Mare. Route 66

sâmbătă 19 iunie

 • Bran. Rockin Transylvania

vineri 9 iulie

 • Satu Mare. Samfest Rock

sâmbătă 10 iulie

 • Oradea. Abyss

joi 19 august

 • Vama Veche. Stufstock

Până acum, în afară de Arad, Braşov şi Târgu Mureş, s-a acoperit întreg Ardealul (toate oraşele mari unde sunt cluburi care agrează acest gen muzical). În rest, cam pauză. Nu s-a ajuns la Iaşi. Buzău Top T a fost cu ediţie în regim de austeritate … şi desigur, s-a cântat o dată la Bucureşti.

Comparând situaţia cu a Laviniei din prima parte a editorialului (Nord contra Sud), se observă foarte clar că există o barieră la Carpaţi a gusturilor muzicale şi a diferenţei de mentalităţi în stilul de promovare a celor două genuri muzicale.

Unora cred că această comparaţie li se pare complet absurdă, însă eu sunt genul de consumator care ascultă cu plăcere şi piesa produsă pentru Lavinia, şi compoziţiile originale ale celor de la Dirty Shirt. Sunt sigur că nu sunt singurul care apreciază muzica bună, indiferent de ritm, şi atunci îmi pun problema evidentă: de ce suntem atât de centralizaţi la nivel de mass media la 20 de ani după ce “am scăpat” de Comunism şi la 3 ani după ce s-a ridicat bariera (la propriu) spre occident?

Eu sunt de părere că dacă politicienii de la Bucureşti ar dori să facă lucruri bune, cu impact sănătos pentru ţară pe termen lung, ar trebui nu numai să dea mână liberă afaceriştilor să impună grupuri media pe regiunile istorice ale ţării, dar să subvenţioneze cultura în acest sens şi să apară televiziuni naţionale autonome cu emisie de la Cluj, Iaşi, Timişoara.

Sunt sigur că dacă directorii aleşi sunt destupaţi la minte, ar apare formaţii muzicale precum Dirty Shirt în emisiunile matinale de la Cluj şi masele din ţară ar avea acces şi la alte genuri muzicale (nu numai la disco, dance, pop, manele, house de Bucureşti).

Motivaţia? Concluzia! Cred că este mai mult decât evident impactul trupelor prefabricate, care nu au concerte în ţară, deşi acestea monopolizează programul muzical la radio şi TV pe plan naţional.

În schimb, trupele din ţară (în acest exemplu, din Ardeal), cântă peste tot unde se poate cânta, şi astfel ajung greu şi rar la Olteni, Moldoveni şi în Sud.

Totodată, pot extrapola ideea şi să trag concluzia faptului că existenţa acestor posturi radio, TV, care se consideră naţionale, nu se justifică. Muzica promovată de ele tot nu este acceptată în ţară (ca dovadă lipsa traseelor şi a concertelor din ţară pentru artiştii promovaţi la radio-TV). Ele se numesc cu titlu gratuit naţionale, pentru că noi când ascultăm radio la Cluj ne considerăm dezinformaţi începând de la cele mai elementare informaţii, precum buletinul meteo şi până la playlistul muzical compus aproape integral din muzică compusă de artişti de Bucureşti (este extrem de distractiv când la radio se povesteşte despre vremea afară, cu cer senin şi 27 de grade, în timp ce afară pe geam noi avem nori, ploaie şi temperaturi sub 20 de grade …).

Despre Dirty Shirt

Mihai Tivadar este mutat în Franţa de 10 ani. Prin eforturile sale, şi ale colegilor lui, cu care a ţinut legătura în timp şi de la distanţă, s-a realizat acest material rock cu sound actual, produs în Franţa (Same Shirt Different Day, 2010). Formaţia din judeţul Maramureş a promovat muzica rock, de factură metalică, de la începuturile formaţiei. Anii nu au şters pofta de viaţă muzicală a proiectului.

Oamenii nu s-au mutat la Bucureşti ca să reuşească; la Bucureşti nu prea există pârghii şi interes pentru zona metalică. Artiştii s-au îndreptat către vest pentru inspiraţie şi sprijin tehnic.

Rezultatul ar putea fi albumul metal al anului.

Dirty Shirt nu are Manager şi nu este semnată la o casă de discuri majoră. Albumul nu se găseşte în magazinele cu raion muzical.

Genul de management este DIY, iar prin activitatea ce o are formaţia în 2010, şansele de reuşită pe termen lung sunt bune – pe nişa ei din România.

CLICK AICI SĂ CUMPERI ALBUMUL NOU

East West este al treilea videoclip de promovare al albumului Same Shirt Different Day.

Primele două clipuri sunt Pitbull şi Manifest.

www.dirty-shirt.com

www.myspace.com/dirtyshirt-ro

CLICK AICI pentru PARTEA 1. PĂREREA MEA. Nord contra Sud

iCORY cântă sâmbătă 9 iulie la Satu Mare.  Samfest Rock

CLICK AICI pentru programul detaliat (8 – 10 iulie 2010)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: