Click. PĂREREA MEA. Comentatorii TVR la World Cup 2010

Să asculţi comentatorii unui post de televiziune ce retransmite Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de sud – într-o ţară care nu s-a mai calificat la Campionatul Mondial de Fotbal de 12 ani – ironizând jucătorii şi antrenorii echipelor este chiar culmea.
–
La Campionatul Mondial din 1990, când un comentator angajat la TVR (ştiu cine este, dar prefer să nu dau nume, pentru că toţi sunt la fel) a declarat în mijlocul unui meci de fotbal că unul dintre jucători “este născut foarte aproape de Cercul Polar...” fără măcar să dea numele satului respectiv, şi în primul rând având în vedere faptul că acest comentariu nu avea absolut nimic de a face cu jocul în sine … am schimbat canalul să mă uit la meciurile comentate de englezi la EuroSport.
–
În 1990 eram liberi şi aveam această posibilitate de a alege să ne uităm la meciuri comentate de străini.
20 de ani mai târziu, suntem condamnaţi să ascultăm doar ce ne spun comentatorii de la TVR, iar eu personal mi-am pierdut de mult răbdarea cu aceşti paraziţi care nu ştiu să comenteze un meci în mod arbitrar, fără să ţină partea cuiva, şi să ofere detalii statistice şi istorice pertinente. Nu cred ca cer mult; consider că asta ar trebui să fie treaba lor.
–
În primul rând mă deranjează comentatorii TVR pentru că mereu trebuie să ţină cu una din echipele aflate pe teren. De ce? Eu am fost cel mai impresionat de comentatorii de limbă engleză de la EuroSport la începutul anilor 1990, pe vremea când nu erau fonduri şi nu exista infrastructura necesară să se preia programele sub licenţă în limba română. Atunci am avut şansa şi norocul să cunosc cum poate fi prezentat un meci de către profesionişti, care sunt mereu pe fază, atenţi la ce se întâmplă pe teren, şi redau informaţii pertinente şi statistici coerente legate de orice fază din meci. Discuţiile purtate între cei doi englezi la comentariul meciurilor internaţionale veneau ca mănuşa pe calitatea sportivă ale acestor meciuri impresionante de prima mână… şi ce este cel mai important, erau mereu imparţiali.
–
Din păcate, am intrat în Europa şi cineva a avut suficienţi bani să cumpere drepturile pentru preluarea programului EuroSport pentru România în limba română, şi am rămas fără nicio şansă de a mai asculta comentarii pertinente şi profesioniste la campionatele mondiale începând din 1998.
–
Mă deranjează poziţia clară luată de comentatorii bucureşteni încă din primul minut al meciului. Mereu la aceste campionate, comentatorii ţin cu aceleaşi echipe: 1. Italia, 2. Franţa, 3. Brazilia, 4. Argentina. Ordinea este precisă, iar când acestea lipsesc de pe teren, se ţine A. cu echipa latină, B. cu prima echipă care marchează. De aceea, eu, care doresc să văd numai surprize atunci când echipa naţională nu mai ajunge la această fază a competiţiei, sunt foarte deranjat de intonaţii şi de comentariile făcute la TVR în timpul meciului. Am povestit şi cu alţii, şi există deja o tendinţă de a vedea meciul cu volumul stins.
Este exact ca şi în campionat la GSP TV. Deşi acesta va fi al patrulea sezon concomitent în care echipele de Bucureşti nu mai prind podiumul în campionat, comentatorii născuţi şi crescuţi între blocuri la Bucureşti, nu văd extinderea deplină a ţării în care trăiesc – de zidurile de BCA comunist de care sunt înconjuraţi – şi continuă să debiteze despre aceleaşi două echipe la care au fost ei la meciuri când erau copii, de parcă acestea ar fi singurele din campionat.
–
La meciurile Germaniei, m-am trezit cu un comentator francofon, ciuntind şi ponegrind numele portarului Neuer (corect spus Noi-er), franţuzindu-l pe bietul teuton neouer.
–
Coşmarul nu se va încheia în 11 iulie!
Comentatorii angajaţi de TVR sunt semidocţi care nu cunosc nimic despre fotbalul internaţional în afară de finala Cupei Campionilor din 1986 şi Campionatele Mondiale după 1990. Cum pot eu să declar aşa ceva? Ca să nu lungesc subiectul, cel mai elocvent exemplu vine dintr-un comentariu la unul dintre ultimele meciuri din grupe, unde angajatul TVR declara faptul că deşi Portugalia a bătut Coreea de nord cu 7 la 0, cel mai mare scor înscris vreodată la un Campionat Mondial a fost acel 8 la 0 al Germaniei cu Arabia Saudită din 2006 … şi deşi 80% din telespectatori vor să creadă vorbele tembelo-comentatorului (care nu am habar prin ce pile îşi primeşte salariul în continuare), eu vă spun că Ungaria a învins El Salvador la Cupa Mondială din Spania în 1982 cu 10 la 1 (m-am uitat să verific, şi a fost un meci din Grupa 3).
–
Dar nici perioada aceasta de 20 de ani nu o stăpânesc comentatorii care se plimbă până în Africa de sud pe banii impozitelor achitate de noi, deoarece în prima optime comentatorul ne explica sigur pe sine că este a treia oară în istoria Mondialelor că o echipă asiatică trece de fazele grupelor: 1966. Coreea de nord. 2002. Arabia Saudită. 2010. Coreea de sud … dar nu este a patra oară? La Campionatul mondial din Japonia/Coreea din 2002, nu Coreea de sud a ajuns în semifinale, luând locul 4 în final (a pierdut cu Turcia, 2 la 3)? Iar acum, în 2010, am avut două echipe asiatice în faza optimilor de finală … deci ar fi vorba de cinci reuşite ale echipelor asiatice să treacă de etapa grupelor.
–
Păi, la comentariile debitate, cred că orice copil de 12 ani pasionat de fotbal, luat din parc, ar putea comenta la fel de bine aceste meciuri la TVR.
În optimea de finală Japonia contra Paraguay, de marţi, comentatorul a făcut o declaraţie de genul: în sfârşit se joacă fotbal… ce fel de comentariu profi este acesta? Comentariul este cel puţin răutăcios venind de la o persoană a cărui selecţionată naţională rămâne pe tuşă deja de peste 12 ani.
–
Singura soluţie care o găsesc şi o care o doresc este ca aceste echipe, cu care ţin comentatorii de la TVR, să fie eliminate cât mai repede din cursă (precum Italia şi Franţa) sau să se întâlnească între ele în meciurile eliminatorii, ca să pot măcar un meci de la Campionatul Mondial să îl pot asculta cu comentarii, unde să ştiu că nu există tendenţiozitate de la prima pasă.