Zoom. INTERVIU. Haos. Partea 1. Sex. Droguri.

Haos este o formaţie timişoreană de atitudine politico-socială şi este considerată prima trupă punk declarată din România, fiind înfinţată în 1991, cu rădăci ancorate în fostul regim comunist.

Având concert la Cluj în timpul TIFF-ului, am optat să văd Metropolis cu coloana sonoră Live asigurată de Antonio Bras, artist neamţ de origine portugheză. Astfel, mi s-a povestit că am pierdut probabil cel mai reuşit concert al formaţiei de foarte mulţi ani încoace.

Haos sunt

  • Andrei (voce)
  • Arthur (bas)
  • Floyd (tobe)

Despre rădăcinile Haosului

CZB: Sunteţi prima formaţie punk din România. Sunteţi din Timişoara. Consideraţi că a avut vreo influenţă asupra acestor coordonate proximitatea faţă de Iugoslavia?

Andrei (voce): Cu siguranţă. Iugoslavia era foarte dezvoltată. Ei în anii 80 aveau deja formaţii de Punk care rezonau absolut pe aceeaşi lungime de undă cu formaţiile internaţionale. Erau KUD IdijotiPekinska patka, erau Laibach, tăticii industrialului … din Ljubliana, Slovenia. Sigur că a fost o mare influenţă, mai ales că noi prindeam posturile FM din Beograd, din Novi Sad, toate emisiunile unde se transmitea muzică…

Însă legat de faptul că Haos ar fi prima formaţie Punk din România, există mai multe păreri, în sensul că unii spun că Roata ar fi fost prima formaţie de Punk, al lui Sorin Chifiriuc, Chifiriuc fiind dintotdeauna un artist foarte Punk, doar că Roata nu a fost o formaţie Punk propriu-zisă…

CZB: Fiind şi formaţie din Bucureşti, s-a propagat noţiunea că ei ar fi fost primii mult mai uşor prin mass media centralzată de la noi.

Andrei (voce, Haos): Da. …şi Ticke de la Pansament, pe vremea aceea făcea şi el Punk. Nu ştiu dacă Haos poate fi prima formaţie de Punk din România, doar în sensul că este prima formaţie declarată de Punk, şi nu de Hardcore sau Psychedelic, sau altceva.

Floyd (tobe): Sorin Chifiriuc în sine era un tip Punk pe vremea aceea.

Arthur (bas): Sorin Chifiriuc era puţin Punk şi original în felul lui.

CZB: Andrei, eşti cel mai în vârstă, ai venit în formaţie în 1993… Restul când v-aţi asociat formaţiei?

Floyd (tobe): Nu mai ştiu.

Andrei (voce): Eu am prins a doua echipă. Era aşa… era echipa originală (nu se numea Haos) din 1991 – 1993 unde era Dan Nichici (Nexantes de la Terror Art) solistul vocal. Era la bas când Mani, când Motişan, era Tzava (în prezent la Implant pentru Refuz) la tobe

Apoi în 1993, când s-a desfiinţat prima formulă, Tzavă cu Mashi – bateristul cu chitaristul- (au făcut ulterior Implant pentru Refuz) şi Lori cu Andrei (adică fostul basist şi cu mine) au completat trupa Haos. La telefon, eu cu Tzava am hotărât că numele formaţiei va fi Haos. Apoi (prin 1995) Tzava şi Mashi au pus bazele IPR, iar noi l-am cooptat pe Floyd şi am continuat cu Haos.

Floyd (tobe): Deci, la Timişoara tot au fost celule dintr-acestea care tot s-au schimbat între ele. Din unele celule mai mici s-au dezvoltat chiar celule care au devenit mai cunoscute pe plan naţional.

Andrei (voce): Eu înainte cântam într-o formaţie de grindcore numită Hades.

Arthur (bas): Când a plecat Lori, fostul basist, şi s-a stabilit definitiv în Ungaria, prin 2004, am venit eu în locul lui.

Andrei (voce): Istoria are şi ea un spate mai larg, începând de la No Man’s Band

Floyd (tobe): La un moment dat eu am cântat cu Persona – din 2003 până în 2009.

Arthur (bas): Erau multe celule care se intersectau prin săli de repetiţii.

Andrei (voce): Şi acuma o să aveţi parte de first revival, first time Haos la Cluj.

Arthur (bas): O să fie destul de complicat.

Andrei (voce): Am făcut repetiţii cu Floyd şi am pregătit piesele noastre.

CZB: Se vorbeşte mult în România despre DIY, dar în ce măsură consideraţi că acest termen este folosit greşit în conjunctura industriei actuale.

Andrei (voce): Folosit greşit de către cine?

CZB: De către artişti.

Andrei (voce): Nu cunosc artişti care se intitulează DIY în afară de Pavilionul 23 … Noi ne putem considera DIY?

Arthur (bas): Am putea spune.

Andrei (voce): Am putea spune. Nu ne-am pus problema aşa. Mie mi se pare DIY un mod de viaţă şi nu un mod artistic de exprimare. DIY este pur şi simplu ce faci tu de capul tău şi fără a te folosi de sistem. (râde).

Da, noi am fost DIY de la cap la coadă!

Dacă e bine sau e rău să fii DIY, eu cred că e foarte bine să fii DIY şi că este singura variantă.

Floyd (tobe): Să zicem că are şi o latură nasoală, pentru că noi spre exemplu, la Timişoara nu avem parte de manageriat, studio, implicare comunitară, finanţare prin sponsori.

Toată lumea a încercat să îşi producă albumul singur … să investească bani de acasă în ceea ce fac…

Andrei (voce): Da, de fapt sunt foarte mulţi artişti DIY.

Floyd (tobe): În sensul acesta, da. Poate fără să teoretizeze. Prin urmare, pur şi simplu aşa s-a întâmplat să fie DIY by default. E foarte greu. Presupune un efort enorm. Cum am avut cu Persona, spre exemplu 25 – 30 de piese care s-au pierdut pe drum. Dacă eram de naţionalitate germană şi trăiam acolo, aceste 25 – 30 de piese nu s-ar fi pierdut… ar fi apărut pe trei albume care se trăgeau într-un an de zile, nu în 3 – 4 ani … cum au ras acest album de debut care a fost lansat ieri la Timişoara. Fiind vorba de un sistem DIY în România, automat se pierd multe trupe pe drum.

Andrei (voce): Noi cu Haos nu am imprimat niciodată nimic într-un studio vreodată. (Pardon! Am imprimat la Studio Recording în Timişoara în 1994 niste piese de D.A.T.). Acum doi ani am început să înregistrăm nişte piese la un moment dat, am tras nişte tobe cu Ritchie; am tras si basul. Noi iniţial eram cu ideea că nici nu vroiam chestia aia. Foarte mult timp am considerat ca singură variantă viabilă performance-ul Live şi că poate nici nu merită să rămânem în analele istoriei.

Arthur (bas): Adevărul este că perioada aia a fost una plină – a fost frumoasă. Niciodată nu am avut atâta public ca atunci. Era un public care într-adevăr se simţea bine. Acum sunt numai mortăciuni, cel puţin în Timişoara.

Andrei (voce): Înainte, se făceau concerte din plăcere şi din plăcerea de a comunica cu alţii din bucuria de a cânta pur şi simplu. Cântam, se dansa, comunicam la modul direct, urca publicul pe scenă, vorbeau ei la microfon, apăream noi în public, făceam tot felul de şmecherii.

Floyd (tobe): Şi asta practic, dacă o iei aşa, e o piaţă neagră, dacă o iei aşa.

Andrei (voce): Nu e nici un fel de piaţă; nu există niciun sistem.

CZB: În ce sens este mortă scena din Timişoara acuma?

Arthur (bas): E moartă… În primul rând, Clujul deţine o grămadă de cluburi, o grămadă de trupe … şi public, care contează cel mai mult.

Andrei (voce, Haos): Oamenii sunt şi acolo, doar că acum sunt interesaţi de altele.

CZB: Ce s-a întâmplat?

Floyd (tobe): Eu zic că este ca şi cu televizorul. Oamenii s-au săturat.

Andrei (voce): Unii au plecat definitiv în străinătate.

Arthur (bas): Alţii au crescut, şi-au făcut o familie. Sunt mulţi care au renunţat la muzică. Eu mă aflu în acelaşi impas acum.

Andrei (voce): Uite, spre exemplu, ce s-a întâmplat cu Festivalul Underground, care iniţial era făcut pentru multe grupuri pe care noi le cunoaştem în oraş, din care nu a venit nimeni anul acesta la festival… echipa lui Mani, echipa lui Cip, echipa lui Bianca. Festivalul era făcut tocmai pentru ei, dar nu s-au mai deranjat să îşi facă prezenţa.

Arthur (bas): Când s-a făcut primul festival la Timişoara, s-au vândut peste 1.000 de bilete în două zile. A fost extraordinar de mult. Au venit oameni din toată ţara. A fost ca la mineriadă… invazia de Punkeri. Era plin de Punkişti. Toată lumea a rămas surprinsă. Acum nu se mai deranjează.

Andrei (voce): Asta se întâmpla în 1997.

Floyd (tobe): Au venit şi pentru că pe atunci nu se mai întâmpla nimic altceva.

Andrei (voce): A fost chiar prima chestie organizată de acest fel, acum s-a banalizat totul, plus că vin formaţii foarte bune, destul de cunoscute din străinătate…

Noi am susţinut INCA, care era o asociaţie tot DIY, unde au venit formaţii foarte OK. Cu timpul, oamenii s-au obişnuit. La început a fost efervescenţă… au venit iniţial 200 de oameni, apoi 120, 80, 40 …30 şi până la urmă făceam chefuri între noi.

S-a ajuns la punctul unde lumea zicea… lasă, că merg peste două săptămâni… relax.

Între timp au apărut chefurile cu muzică…

Floyd (tobe): Drum and Bass, House …

Andrei (voce): De la cămaşă neagră ai trecut la trainingul negru, apoi la trainingul alb, şi aşa mai departe. Cu două dungi, trei dungi…

CZB: Care ar fi oraşele centre Punk din ţară şi prin ce se diferenţiază ca şi subgenuri de Punk.

Arthur (bas): Aici pot să răspund eu pentru că eu am cântat mult în România. Părerea mea, cele mai bune oraşe de cântat Punk la ora actuală în România sunt Bistriţa şi Cluj.

CZB: Dar şi Craiova a fost un centru important pentru mişcarea Punk.

Arthur (bas): Da, a fost, dar a decăzut. Plus că erau o serie de oameni din scena respectivă…

Andrei (voce, Haos): Foarte violenţi.

Arthur (bas): Nu exista concert Punk fără bătaie.

Andrei (voce, Haos): Se băteau la fiecare concert.

Arthur (bas): Era prea puţină gândire şi prea multă violenţă.

Andrei (voce): Punkiştii mai bătrâni din Craiova aveau mai multă gândire şi mai puţină agresiune.

La Bucureşti în schimb este foarte împărţită scena.

Floyd (tobe): Dar tu ai avut şi experienţa de a cânta afară.

Andrei (voce): Există acolo trupe care poate trăiesc numai din muzică. La noi este însă foarte greu să te desparţi de la lucru… Dacă ai un concert la Bucureşti miercuri sau joi, ţi-ai stricat două-trei zile de lucru. E foarte crâncen. Aprope că îţi vine să zici că laşi dracu’ totul baltă.

Partea a doua a interviului, despre diversitate şi democraţia românească, peste două zile la CZB.

Haos cântă la Timişoara

duminică 11 iulie

cu Plebe

la Club Daos

Componenţa

  • Andrei (chitara, voce)
  • Arthur (bas, voce 2)
  • Floyd (tobe)

www.myspace.com/haosro

Comments
One Response to “Zoom. INTERVIU. Haos. Partea 1. Sex. Droguri.”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: