Zoom. INTERVIU. Haos. Partea 2. Rock’n’Roll

Haos este implicată activ în mai multe proiecte cu mesaj politico-social precum ideea festivalului Underground din Timişoara, Zilele Pământului, Food Not Bombs, No Borders.

Am prins Haos la Cluj în 29 mai şi am povestit cu componenţii în culise, înainte de concert.

Haos sunt

  • Andrei (voce)
  • Floyd (tobe)
  • Arthur (bas)

CZB: Andrei, cum ai trecut de la grindcore-ul din Hades în rolul de solist Punk la Haos?

Andrei (voce): Foarte simplu. Eu am ascultat de foarte mult timp în paralel şi metal şi punk şi hardcore şi grindcore. Ultima perioadă la Hades a fost o perioadă Punk de fapt. Am făcut până si preluări după Toy Dolls.

Floyd (tobe): Îţi plăceau mult şi Dead Kennedys.

Andrei (voce): Nu a fost o trecere bruscă. Meritul îl are Lori (fostul basist), care a venit la mine şi a zis, Hai în trupă, că eu plec în armată, hai cu bas-ul; poate bagi cu vocea – hai să vedem ce iese. Mai atras mai mult partea asta… mai melodică.

Floyd (tobe): Acum băieţii vor să facă o altă trupă de Hardcore?

Andrei (voce, Haos): Băieţii nu au mai făcut altă trupă de Hardcore. Bogdan cântă acum într-o trupă de Metal („Toxic”).

Floyd (tobe): Dar ceilalţi, au făcut Implantul

Andrei (voce): Ah, asta a fost mult înainte de Implat pentru Refuz.

CZB: Floyd, la tine a existat o pauză mai lungă între Persona şi Haos?

Floyd (tobe): Au fost o grămadă de trupe. Prima dată am cântat cu Psycho Pampers, o trupă de Alternative, vreo doi ani în care a fost şi Coco de la Persona, Şi Vita şi Bulbuc de la Implant pentru Refuz

Andrei (voce): Pentru că din Psycho Pampers şi Haos a ieşit Implant pentru Refuz şi după aia Persona.

Floyd (tobe): Persona a ieşit din Gaben, care a fost la Neurotica

Arthur (bas): Era Ticăloşilor a pornit tot de la Haos.

Floyd (tobe): …şi cu Stagedrive, altă trupă de Hardcore.

CZB: Dar Arthur, din ce trupă ai venit la Haos?

Arthur (bas): Am cântat înainte la Piromania, cu care am avut un singur concert la celebrul festival de Undergroundul din 1997 … asta a fost experienţa vieţii mele… şi cu Guranii am cântat un timp, apoi am fost şi la No Man’s Band.

CZB: Haos cam câte cântări are pe an?

Arthur (bas): Aleatoriu, nu există o regularitate. Nu ştiu dacă am avut vreun an fără cântare dar au fost ani în care am avut două sau trei cântări, alţi ani în care am avut 20 de cântări…

CZB: De ce consideraţi că nu există sprijinul unor instituţii guvernamentale a scenei alternative în România? Pun întrebarea în sensul că în ţările din Occident există această normalitate din partea autorităţilor pentru scenele locale.

Andrei (voce): Nu există interes.

Arthur (bas): Pentru că din muzica asta nu se câştigă niciun ban.

Andrei (voce): În primul rând afară există interesul de a sprijini diversitatea şi există nişte legi foarte clare care susţin diversitatea. Că ei vor, că nu vor, ei trebuie să facă chestia asta. Ei, ca şi guvern, ca şi stat. Susţinerea diversităţii este politica de stat.

Aici nimeni nu le impune chestia asta. Chiar dacă se impune, ei probabil că nu au habar… indiferent că sunt în UE sau nu…

CZB: Probabil că se consideră că dacă se dau bani pentru festivaluri în aer liber cu Muzica Populară, House şi Pop, ei au acoperit problema diversităţii.

Andrei (voce): Da, plus că faptul ca sistemul ar susţine Alternativa este doar la un nivel superficial, chiar şi inafară.

Nu ştiu dacă noi căutăm acest sprijin al autorităţilor pentru muzica pe care o facem. În primul rând noi o facem din plăcere… Numai să nu îţi bage beţe în roată.

Floyd (tobe): E nasol când ajungi la un Festival şi vine organizatorul la tine după ce ai cântat să îţi explice… bă, a trebuit să plătesc Paraziţii, şi aia, şi aia şi nu mai am bani să îţi dau şi ţie doi lei…

CZB: Care consideraţi că ar fi asemănările între Comunism şi Democraţie?

Andrei (voce): Să spună Arthur, că el se pricepe mai bine …

Arthur (bas): În primul rând că niciodată nu a existat un Comunism exact aşa cum a fost scris pe hârtie, şi niciodată nu a fost nici Democraţie. Aproximativ aceeaşi oameni ne conduc în Democraţie, care ne-au condus şi pe timpul Comunismului… şi oricum, sistemul a fost distrus rău de tot încă din perioada Comunismului – adică, mă refer la faptul că totul se bazează pe cunoştinţe, pe mită, pe pile … şi foarte foarte greu o să scăpăm vreodată de aceste probleme în România.

Andrei (voce): Aş mai spune o altă asemănare, dar nu neapărat faină… faptul că ambele sisteme mizează pe puterea grupului şi nu a individului. Se acordă prea mult credit turmei şi nu individului. Dar eu nu mă refer la o elită sau la elitism. Nu a existat niciodată Democraţie, nici măcar în Grecia antică.

CZB: De ce credeţi că nu a ieşit lumea în stradă când a făcut Băsescu creditul de la FMI.

Arthur (bas): Românii sunt apatici. Asta este părerea mea.

CZB: Apatici prin educaţie sau apatici prin fel de a fi?

Arthur (bas): Prin fel de a fi, de-a lungul istoriei. Românii mereu au fost ultimii care au făcut ceva. După ce s-au săturat toate popoarele din jurul lor de asuprirea Monarhiei, atunci am făcut şi noi Răscoală.

În 1989, am fost ultima ţară din blocul sovietic după cortina de fier care ne-am dat jos guvernul, şi din păcate, a fost cel mai sângeros Puci.

CZB: Ce credeţi că trebuie să se întâmple să avem parte de o adevărată Revoluţie?

Arthur (bas): Greu de spus. Ce i-ar scoate pe Români din amorţeală?

CZB: Mă refer la o Revoluţie a mentalităţilor.

Andrei (voce): Corect. Eu cred foarte mult că fiecare individ are moralitatea lui proprie şi trebuie să îşi facă treaba pur şi simplu fără să ţină cont de regim politic, de orientare politică. Dacă ceea ce face individul este un lucru bun, acel lucru trebuie făcut pur şi simplu, fără să impună si altora punctul lui de vedere, dar nici să se înglodeze într-un sistem nefuncţional. Dacă vezi că ceva nu funcţionează în grup, fă tu altfel, dar de unul singur – şi gata. Eu sunt mult mai individualist de felul meu.

Arthur (bas): Dar dacă faci parte dintr-un grup de 4 suflete… trebuie să ţii cont şi de părerea celorlalţi. Probabil este mult mai simplu să fii scriitor, sculptor, pictor sau …

CZB: De ce consideraţi că Haos a ajuns atât de greu să cânte la Cluj?

Andrei (voce, Haos): Data trecută (în februarie) am avut o experienţă nefericită si nu am putut veni. Până atunci nu am încercat nici noi să venim, dar nici nu am fost chemati. Aşa e. Şi eu am rădăcini în Cluj. Vin la Cluj din copilărie. Tata este Clujean. Mama a făcut Consevatorul la Cluj. Bunicul meu a fost Alexandru Racolţa, marele Tenor al Clujului în perioada interbelică. Bunica încă trăieşte şi o mai vizitez din când în când.

Arthur (bas): Părerea mea este că e foarte greu să fii şi artist, şi cântăreţ, şi manager, şi telefonist, şi lipitor de afişe, şi creatorul…

Andrei (voce): Nu ne-am implicat foarte mult în chestia asta.

Arthur (bas): Dacă suntem chemaţi, noi venim.

Andrei (voce): Am fost şi în Ungaria.

Arthur (bas): Aia a fost plomba maximă care ţi-a căzut din gură în momentul în care, după ce ai cântat, au venit 10 – 12 oameni la maşină să îţi ceară un material.

Andrei (voce): Sau să îţi spună măcar că i-a plăcut cum ai cântat. Domnule, ai fost extraordinar…

Floyd (tobe): Şi le răspunzi că nu ai de unde să dai un material că încă nu ai fost în studio.

CZB: Nu s-a făcut un Bootleg în toţi anii ăştia?

Floyd (tobe): S-au făcut.

Arthur (bas): Sunetul nu e extraordinar.

Andrei (voce, Haos): Alea sunt înregistrări pe care nu le poţi prezenta nici ca demouri.

Haos cântă la Timişoara

duminică 11 iulie

cu Plebe

la Club Daos

Componenţa

  • Andrei (chitara, voce)
  • Arthur (bas, voce 2)
  • Floyd (tobe)

www.myspace.com/haosro

CLICK AICI PENTRU PRIMA PARTE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: