Click. INDUSTRIE. În procesul piesei Se Thelo se dă câştig de cauză lui Radu Baron de la RBA împotriva fraţilor Muraru de la Roton

La CZB.ro, în 6 aprilie am realizat un articol de prezentare a formaţiei Roller Sis. Am încheiat articolul prezentând piesa Se Thelo, care era identică cu piesa Se Thelo interpretată de Kristine

Click pe link pentru a citi despre Roller Sis şi pentru a compara piesele la CZB:

https://clickzoombytes.wordpress.com/2010/04/06/zz-roller-sis/

Aproape trei luni mai târziu, am aflat că a existat un proces în acest sens. Producătorul Edward Maya şi RBA Records (care promovează piesa prin animatoarea Kristine) au câştigat procesul intentat lui Adrian Sana (Akcent) şi Roton (care promovează piesa prin animatoarele Roller Sis).


Astfel, în 24 Iunie 2010, li s-a dat drept de cauză lui Edward Maya şi RBA Records. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis apelul în dosarul 33822/3/2009 şi au decis că Edward Maya este autorul operei muzicale Se thelo, iar RBA Records este titularul drepturilor de editare a piesei şi a interzis folosirea operei de către cei care le reprezintă pe surorile de la Roller Sis.

Eduard Ilie (nume artistic Edward Maya) şi RBA Records, au chemat în instanţă pe pârâţii Adrian Sana, SC Roton SRL şi UCMR (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România), pentru soluţionarea pe cale juridică a conflictului în cazul piesei Se thelo în martie 2009.

Varianta Se thelo interpretată de Kristine şi editată de RBA Records, a fost lansată în emisiunea Neatza cu Răzvan şi Dani din data de 03 aprilie 2009. O săptămână mai târziu, aceeaşi piesă a fost înregistrată abuziv la UCMR, de către Adrian Sana şi apoi interpretată de Roller Sis şi editată de Roton.

Ne bucuram ca justitia si-a facut datoria si speram ca procesul Se thelo sa creeze un precedent pentru toti aceia care au senzatia ca drepturile de proprietate intelectuala pot fi incalcate fara niciun fel de repercusiuni. Pentru a putea crea, autorii trebuie sa se simta protejati, nu sa stea cu grija ca altcineva le fura piesele si ca apoi vor fi nevoiti sa alerge din judecatorie in tribunal pentru a demonstra apartenenta unei creatii.

Este adevarat ca decizia este cu recurs, dar decizia Curtii de Apel are titlu executoriu, iar lucrurile sunt prea clare in acest caz, pentru ca un posibil recurs sa schimbe ceva.

Radu Baron, director general RBA Records


Decizia magistratilor poate fi verificata online, fiind postata în 27 iunie 2010 pe portalul Ministerului de Justitie, AICI:

http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=2&d=MjAwMDAwMDAwMjI4ODE2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: