Byte. PĂREREA MEA. Ciuc Summer Fest. 16 – 18 iulie 2010

Ciuc Summer Fest este o struţo-cămilă inventată de E!Magic în anul de criză în care nu s-a putut realiza un program suficient de amplu şi atractiv pentru a continua seria de Bestival-uri sau BestFest-uri începută în 2007.

Nu ne putem abţine să nu comentăm faptul că la ediţiile anterioare Bestival sau BestFest, formaţiile autohtone invitate în program au cântat fără a primi onorariu pe considerentul că … este o onoare să deschizi pentru numele internaţionale prezente prima dată în România … Banii economisiţi nu au fost puşi la ciorap pentru anii mai ploioşi – şi pe saitul oficial bestfest.ro se poate citi următorul anunţ:

1 martie 2010. B’ESTFEST NU VA MAI AVEA LOC ANUL ACESTA DAR CONCERTUL FAITHLESS RAMANE CONFIRMAT.

http://www.bestfest.ro/editia2010/romana/blog/mesaj/2/index.html

La două zile după anunţul din 1 martie, a început campania Ciuc Summer Fest, berea Ciuc fiind un partener principal al festivalului organizat de E!Magic (alături de Coca Cola şi Raiffeisen Bank) în 2009.

În decurs de o lună s-a definitivat programul Ciuc Summer Fest, şi a apărut un nou websait de festival românesc.

www.summer-fest.ro

În ultimele săptămâni, pe un anumit post TV am tot văzut reclama la Ciuc Summer Fest, fiind promovate doar numele celor trei headlineri: Pink Martini. Gary Moore. Faithless.

Mă gândesc că dacă aş avea 20 de ani în 2010, singurul nume mai familiar din schema asta ar fi probabil Faithless, care a mai scos ceva piese difuzate la radio în ultimii ani, dar nimic cu impact deosebit.

Pe acelaşi websait, titlurile de ştiri prin care organizatorii încearcă să stârnescă interesul publicului pentru capetele de afiş internaţionale sunt:

 • GARY MOORE APARE PE E.P.-UL LANSAT DE GIPSY AND THE WOLF!

… cine este Gipsy and the Wolf?

La începutul carierei, irlandezul a cântat alături de Thin Lizzy, B.B. King, Colosseum II, Greg Lake – dar câţi au încercat să descopere muzica artistului cunoscut şi invitat în România doar pentru balada Still Got The Blues For You. Cariera solo a început în 1973, iar Gary Moore s-a impus ca artist al genului blues interpretat cu chitara electrică. Dark Days In Paradise a fost (singurul său) experiment cu ritmuri dance în 1997. Pentru mine personal, Gary Moore este piesa Out In The Fields din 1985.

 • FAITHLESS – RETETA SUCCESULUI UNEI CARIERE DE 15 ANI

Cam sec titlu. Altar există de 20 de ani – şi nu cântă la Ciuc Summer Fest … Eu ştiu că Faithless a scos un super album în 1996 … şi au trecut 14 ani de atunci … end of story.

 • Pink Martini

am auzit de Pink. Am băut Martini, dar nu le văd combinate …

m-am împiedicat de fraza asta în prezentarea oficială din websaitul festivalului: Formată iniţial pentru a cânta la deschiderea evenimentelor politice din oraşul natal Portland, Oregon (SUA) … – şi cu asta, m-am cam convins că este un fel de cover band sofisticat, în format de mini-orchestră simfonică … whoop dee doo.

Nu am văzut programul complet promovat nicăieri.

Intrând pe sait, şi dând mai multe clickuri, am descoperit trupele autohtone de pe afisul festivalului: Şuie Paparude, Urma, Viţa de Vie, Sensor, Kumm, E.M.I.L., Discoballs, Brum Conspiracy, The MOOoD, L’Orchestre de Roche, Les Elephants Bizarres şi The Mono Jacks.

Toate sunt din Bucureşti… se economisesc astfel bani de drum, cazare, masă …

Totodată se introduce o nouă schemă a organizatorilor, pe care probabil o vom întâlni şi la alte evenimente pe viitor …

Mai ţineţi minte nebunia cu afişul Maggi în geamurile blocurilor? Iată versiunea electronică!

Trupele autohtone de la Ciuc Summer Fest oferă fanilor şansa de a veni gratis cu gaşca la festival şi chiar să câştige backstage pass-uri, printr-un concurs ce se desfăşoară on-line în reţeaua socială Facebook. Fanii care au cont de Facebook trebuie doar să îşi aleagă trupa preferată, să descarce posterul cu numele trupei respective şi să-l posteze ca fotografie de profil pe contul propriu, după care se trimite link-ul pe adresa de e-mail contact@summer-fest.ro

Datorită sutelor de mailuri primite la doar câteva zile de la startul campaniei, perioada de concurs a fost prelungită până în 11 iulie. Pentru fiecare trupă autohtonă de pe afişul Ciuc Summer Fest va exista un câştigător care va primi invitaţii la festival pentru el şi încă trei prieteni, o ladă de bere precum şi un backstage pass, pentru o întâlnire în culise cu membrii trupei preferate.

Pentru a realiza acest editorial, am vizitat websaitul şi am rămas surprins de imaginea unor formaţii despre care nu ştiam să fie în program, precum Şuie Paparude, Viţa de vie

Pe net am văzut şi găsit machete individuale pentru Urma, EMIL, dar nu ştiam care este schema.

Este jalnic să constaţi că exact formaţiile care vor face acest festival mai atractiv pentru publicul care este interesat de astfel de evenimente la noi, sunt cele care nu sunt scoase în evidenţă în spoturile publicitare de impact maxim care contează pentru imaginea lor pe plan naţional.

Ca de obicei, sunt sigur că la Bucureşti se ştie de eveniment şi se vede afişul prin oraş. La Cluj, care este al doilea centru important de evenimente din ţară, eu personal nu am văzut încă nici un afiş promovând acest eveniment… încă o dovadă a autosuficienţei de Bucureşti. Probabil îşi dau seama că Headlinerii nu sunt suficient de atractivi încât să merite efortul suplimentar de a face afişaje şi în ţară pentru acest festival de trei zile din capitală care se limitează strict la promovarea formaţiilor autohtone din capitală.

 • Sensor şi Kumm sunt formaţii înfiinţate la Cluj, care s-au mutat între timp la Bucureşti.

Am fost nevoit să dau mai multe clickuri pe sait până am găsit o ordine pe zile a artiştilor.

Ziua 1

 • Faithless

 • Şuie Paparude

 • Sensor

 • Discoballs

 • L’Orchestre de Roche

Ziua 2

 • Pink Martini

 • Talvin Singh

 • Urma

 • Kumm

 • Brum Conspiracy

 • Les Elephants Bizarres

Ziua 3

 • Gary Moore

 • Viţa de vie

 • E.M.I.L.

 • The MOOod

 • The MonoJacks

Byte 1. Pierdut în programul zilei 2 … (inexplicabil) se află şi Talvin Singh, pentru care nu se face niciun fel de promovare, nici în cadrul spotului tv, nici pe Facebook. Acesta este un producător britanic de etnie indiană, care promovează World Music cu influenţe Electro.

http://www.myspace.com/talvinsinghofficial

Byte. Nu mare a fost surpriza să vedem o poză tăiată cu doar 2 din 3 membri Discoballs.

Managera formaţiei este aceeaşi pentru Travka. Cu CZB doamna Bianca Boiţan a pornit un scandal întreg acum o lună jumate, pornind de la un defect de poză unde apăreau doar 4 înloc de cei 5 membri Travka (situaţia a fost remediată desigur) … urmând postarea unei scrisoare deschise denigratoare despre CZB pe Facebook la Travka. Ne întrebăm desigur, dacă managerul Travka este atât de înfiptă şi hotărâtă, de ce nu cântă Travka la Ciuc Summer Fest alături de Discoballs … şi oare s-a postat o scrisoare asemănătoare pe Facebook semnată de dânsa pentru ciuntirea pozei Discoballs pe websaitul oficial al festivalului?

www.summer-fest.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: