Zoom. INTERVIU. Vitalie Colţ. Basist

Snails a avut recent concert la Booha Bar Cluj, invitaţi de TBA Crew.

Nu mai cântaseră de peste un an la noi.

Surpriza serii a fost noul chitarist.

Prezentăm astăzi interviul cu Colţ, basistul trupei.

Săptămâna viitoare (în aceeaşi zi, la aceeaşi oră) revenim cu interviul cu Igor Buzurniuc, noul chitarist.

CZB: Servus, tu eşti Colţ?

Colţ (Basist, Snails): Da, Vitalie.

CZB: De unde porecla Colţ?

Colţ (Basist, Snails): De la numele meu, Vitalie e prenumele. În primul meu paşaport, care era făcut în stil rusesc, numele a fost trecut ca fiind Coliţ, pentru că în limba rusă există un semn moale după “L”. Dde aceea prietenii, ca poreclă îmi spun “Coliţ”, dar în paşaport e Colţ, şi e bine aşa.

CZB: Care este originea numelui?

Colţ (Basist, Snails): Există mai multe origini ale numelui, dar eu nu am studiat atent arborele numelui.

CZB: Dar despre arborele tău ce ştii? Cât de departe poţi să mergi cu istoria numelui?

Colţ (Basist, Snails): Bună-mea spune că poate să fie un nume german, de la Holz, care înseamnă “lemn”. Eu vin din partea stângă a Nistrului. Acolo era un sat de nemţi stabiliţi acolo şi e foarte probabil ca rădăcinile mele să vină din zona respectivă.

Ruşii mai au o poveste a lor privind acest nume, dar asta nu este deloc o explicaţie plauzibilă. Cică numele vine de la cuvântul “Kaliţol” (кольцо), ceea ce înseamnă “inel”, ştii, din limba slavonă. Dar eu nu cred povestea asta, pentru că de obicei ruşii când ocupă o regiune, schimbă toate numele, după cum le este lor mai comod. Eu cred că a fost Holz la început, şi că s-a deteriorat numele în perioada ocupaţiei ruseşti după 1800.

CZB: Tu unde te-ai născut?

Colţ (Basist, Snails): Eu m-am născut în satul Mălăieşti, de pe partea stângă a Nistrului, în Republica Moldova (zona transnistriană a Basarabiei). Acum este parte din Transnistria, la 15km de la Tiraspol, este un sat moldovenesc 100%, cu 6.000 de locuitori şi tradiţiile până astăzi sunt vii şi vor fi şi în continuare… şi asta nu doar în satul Mălăieşti, ci în tote satele din regiunea respectivă, pentru că noi pur şi simplu ştim ce se întâmplă în politica mondială şi regională. Asta e.

CZB: Ce emoţii ai avut anul trecut în 7 aprilie.

Colţ (Basist, Snails): Eu chiar mă aflam în epicentrul întâmplărilor. Nu am aruncat cu pietre. Pur şi simplu, încă din 6 aprilie am ieşit, împreună cu mulţi alţii, pe stradă, să demonstrăm paşnic. Am aprins câte o lumânare ca semn de protest şi lumea era foarte tristă, dar calmă. A doua zi, în 7 aprilie, lumea iarăşi s-a strâns, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat; toţi cunoaştem istoria cu provocatorii, deoarece am fost acolo …şi am văzut şi tinerii care erau cu tricolorul, şi au prins nada aruncată, având sângele mai fierbinte – oamenii au alte percepţii şi atitudini în astfel de situaţii, şi am văzut că şi ei au început să arunce cu pietre, şi pe undeva răbufnirea lor a fost şi normală.

Eu având puţin mai multă experienţă de viaţă, nu am făcut asta, dar am văzut tot ce s-a întâmplat.

De la început am înţeles că ceva nu se leagă în această revărsare de violenţă. Era 10 seara, am văzut că oamenii calmi s-au cam retras şi că a mai rămas un public dubios şi amestecat. Mi-am dat seama că ceva nu este în regulă şi am plecat şi eu spre casă. A urmat ce a urmat…

Ştii, mai este aşa o chestie, că eu când am plecat, mă gândeam “măi, unde este Poliţia? Ea nu face ordine? Uite, nişte oameni care au prea puţină treabă cu acţiunile civice ce fac … unde e Poliţia?” poliţia a apărut mai târziu, după orele 23.00 şi i-a luat pe toţi cei aflaţi acolo. Cei care au fost provocaţi au nimerit sub această roată … şi nevinovaţi, şi care au o gândire liberă şi corectă … şi vinovaţi, desigur. Dar asta este deja o problemă care aşa a fost să fie.

CZB: Cum s-a format Snails? Tu cu Lilian aţi fost împreună de la început?

Colţ (Basist, Snails): Aş spune că Lilian a fost mai mult nucleul. La bun început la bas a fost un alt coleg de al nostru, dar care a luat totul ca pe o joacă. Eu am stat în public la primele două concerte care le-au avut, dar asta era pe atunci mai mult un grup de prieteni care au avut gusturi comune muzicale, s-au adunat să facă o trupă şi să cânte câteva piese de Beatles. Cel de al treilea concert a fost puţin mai important decât primele două, dar basistul respectiv nu lua în serios treaba asta. Lui îi plăcea să fie într-o gaşcă cu oameni buni. Nu era nici muzicant, nici artist.

Când am fost primit în trupă, atunci parcă a început Snails să aibă mai multe concerte şi mai multe piese în repertoriu şi toată treaba a prins o formă. Consider că primul a fost Lilian şi că am fost o gaşcă până în anul 2000. Pe urmă, când lumea a terminat facultatea, unii s-au mai maturizat; au rămas persoanele mai devotate proiectului alături de Snails în continuare.

CZB: Care au fost primul basist şi primul baterist al formaţiei?

Colţ (Basist, Snails): Rostislav Rotaru, alias vărul meu, cânta în trupă, pentru că prin el am ajuns să cunosc pe Snails şi să ajung ulterior membru în componenţă. Împreună ne petreceam timpul. El era la chitară şi fiind vorba de muzica de la Beatles, cânta şi cu vocea… trei cântau cu vocea pe atunci.

La tobe era Nicu Ciochină, care a cântat cu noi până în 2005. A fost o perioadă de Snails – cover band, care nu a fost o perioadă deloc rea. Iarăşi, au intervenit probleme de gen familie, slujbă…

Bine, acum îţi spun un secret. Acuma, el este chiar nănaşul actualului nostru baterist. El l-a cununat pe actualul nostru baterist … Am rămas deci prieteni foarte buni. Suntem în aceeaşi gaşcă, doar că nu mai cântă. Cam aceeaşi relaţie o avem şi cu primul chitarist şi cu primul basist.

CZB: Când aţi aflat de decizia lui Gabi să plece din formaţie … mă formulez corect?

Colţ (Basist, Snails): Nici pentru mine nu pot formula asta încă. Aştept să treacă puţin timp ca timpul să pună la loc toate lucrurile … din alt punct de vedere consider că noi avem un mare noroc pe moment că avem ocazia să cântăm un într-adevăr un Artist cu “A” mare – şi o să vezi în seara aceasta ce poate Igor să scoată din chitara Live.

CZB: Deci nu este vorba de o colaborare temporară?

Colţ (Basist, Snails): Nu sunt puse punctele pe “i”, dar ceva material împreună vom face.

CZB: Dar dacă nu aţi fi putut să daţi de Igor ca să vă sprijine cu aceste două cântări, aţi mai fi putut veni să susţineţi cântările confirmate la Timişoara şi la Cluj?

Colţ (Basist, Snails): Eu cred că Gabi cu mare plăcere ar fi venit cu noi.

Ieri a fost primul concert cu Igor, astăzi este al doilea. Noi într-o săptămână am repetat împreună un program de 20 de piese şi el a prins din prima feelingul nostru şi asta consider că contează foarte mult.

CZB: Cum a fost concertul la Timişoara ieri?

Colţ (Basist, Snails): A plouat, dar atmosfera din club a fost foarte călduroasă, făcând abstracţie de Campionatul de Fotbal… au fost destui băieţi la concert, nu doar fete. A fost minunat; toată lumea a fost foarte pozitivă, ne-au primit cu braţele deschise.

CZB: Te uiţi la campionatul mondial?

Colţ (Basist, Snails): Mă uit selectiv, dacă am vreme. Dacă nu am vreme, nu mă deranjează că am pierdut vreun meci. Nu sunt mare microbist, mai ales că nu joacă România anul acesta… nu am cu cine să ţin.

CZB: Nici Republica Moldova…

Colţ (Basist, Snails): Da.

CZB: Aveţi vreun microbist în formaţie?

Colţ (Basist, Snails): Mă tem că nu. Toţi sunt ca mine; dacă este vreo ocazie şi joacă o echipă mai mare, privim cu plăcere, dacă nu, ne este nicio problemă.

Printre clienţii clubului se aflau în seara aceasta şi Cătălin Ştefănescu, Ovidiu Buhăţel şi Decebal Cotoc.

www.myspace.com/snailsbritrock

Comments
One Response to “Zoom. INTERVIU. Vitalie Colţ. Basist”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] CLICK AICI PENTRU INTERVIUL CU Colţ PUBLICAT SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: