Zoom. INTERVIU. ICORY. Cluj. 18.06.2010. Partea 2

În 2010, revenită în aceeaşi componenţă, iCORY înseamnă mai mult Funk decât Hardcore.

Acum şapte ani, când am făcut cunoştinţă cu formaţia de la Târgu Mureş la Festivalul Iuliu Merca 2003, bateristul cânta pe un set de tobe Doina modificat.

Timp de trei ani, secţia ritmică (Demeter Laszlo la chitară bas şi Asztalos Zsolt la tobe) a cântat în paralel cu Slang, formaţia câştigătoare a trofeului Cerbul de aur în 2005.

Anul acesta, după revenire, am povestit cu formaţia la concertul susţinut la Cluj, la lansarea albumului de debut Relative. Aceasta este a doua parte a interviului.

CLICK AICI PENTRU PRIMA PARTE DIN INTERVIU

CZB: Cât timp ai locuit la Bucureşti?

Atilla Zsolt (iCORY): Trei ani şi ceva.

CZB: De ce te-ai mutat la Bucureşti?

Atilla Zsolt (iCORY): A fost o chestie de moment, pentru că am câştigat cu Slang Cerbul de aur în 2005, am luat chiar Cerbul de aur. M-am mutat şi pentru înregistrarea albumului la Zone Records.

CZB: Care au fost emoţiile care te-au cuprins în momentul în care s-a anunţat pe scenă faptul că Slang a luat locul 1?

Atilla Zsolt (iCORY): E ceva ce visam să mi se întâmple de când eram copil. Mă uitam la Cerbul de aur de când eram copil. Visam să urc pe scena aceea… darmite să câştig acel Premiu.

Dar şi iCORY a câştigat mai multe premii, şi o dată Frankie era să îmi scoată un ochi …involuntar.

Când s-a anunţat că am câştigat un premiu, şi-a ridicat mâinile în aer; eu stăteam chiar lângă el, şi fix în ochi mi-a tras un pumn.

Engel Levente (iCORY): Asta s-a întâmplat chiar la premiile Festivalului naţional de tineret Iuliu Merca în 2003, tot aici la Cluj.

CZB: De ce nu aţi mai cântat la concertul de Binefacere pentru Chi Cheng (de la Deftones) în decembrie? Aţi fost trecuţi pe afiş…

Atilla Zsolt (iCORY): Paul ne-a întrebat dacă vrem să participăm şi noi din prima am acceptat, însă am zis că ar fi posibil să nu putem ajunge pentru că toboşarul nostru a avut un angajament prealabil stabilit pentru aceeaşi dată. Astfel, am zis din start că dacă se confirmă cântarea bateristului, că nu o să putem participa. Regretabil, aşa s-a şi întâmplat.

Ne pare tare rău.

Engel Levente (iCORY): Noi tot timpul am fost cu gândul la acest eveniment şi la Chi Cheng.

William Scheibert (iCORY): Am înţeles acum că îşi revine, dar că procesul de reabilitare va fi anevoios, după un an şi jumătate în starea de comă.

CZB: Cu ce proiect ai avut angajamentul în decembrie ca să nu poată iCORY să cânte la Cluj la concertul pentru Chi Cheng?

Atilla Zsolt (iCORY): Nu mă poţi întreba. Sincer să fiu, nici nu mai ştiu. Am avut o posibilitate de cântare despre care am povestit cu formaţia că ar fi posibil să mi se confirme în aceeaşi dată şi îmi pare rău, dar aşa s-a întâmplat.

CZB: Cum te-ai acomodat cu Bucureştiul?

Atilla Zsolt (iCORY): Nu m-am acomodat niciodată. Nu mi-a plăcut niciodată acel oraş. Anumite aspecte mi-au plăcut, cum ar fi activitatea culturală datorată faptului că este capitala ţării … nu de mult am fost acolo la un concert în care mi-am văzut idolul, Steve Gadd, toboşarul meu preferat *(bateristul lui Eric Clapton). Chestiile astea sunt foarte benefice, pentru că eu nu am făcut Conservatorul, nu am făcut Şcoala de muzică, iar pentru mine, văzând acest concert a fost precum o lecţie importantă de a învăţa observând atitudinea idolului meu pe scenă şi mergând la concerte unde muzicieni mai buni ca mine … sau poate muzicieni mai slabi decât mine, dar care bat altfel, cântă în recital

CZB: A cui a fost ideea de a se reuni formaţia?

Atilla Zsolt (iCORY): Cel mai important lucru este ce am făcut pe plan muzical. Eu în acest timp m-am ocupat de un alt proiect, cu care am şi lansat un Demo, Clay-Mood. Cu acest proiect am ajuns odată şi la Cluj, când am cântat alături de Guerrillas.

Pe lângă asta am avut şi o slujbă.

Revenirea iCORY cred că a fost dorinţa tuturor pentru că odată cu trecerea timpului ne-am dat seama cu toţii că ceva lipseşte Pentru mine ceva tot timpul îmi lipsea, chiar dacă aveam job, chiar dcă aveam alt proiect muzical… şi mereu îmi aminteam de concertele alături de iCORY, călătoriile şi excursiile pe care le-am petrecut împreună. Cred că revenirea a fost ideea tuturor. Nu mai ştiu exact cum veni vorba.

CZB: Ce ai făcut în aceşti trei ani de pauză?

William Scheibert (iCORY): Cred că Döme a venit cu iniţiativa să reunim trupa.

Engel Levente (iCORY): Nu, tu ai venit.

William Scheibert (iCORY): Deci toţi am venit cu ideea…

Engel Levente (iCORY): Era după revelionul din 2009 când am disutat odată cu Asterix şi am avut o discuţie de genul: Ce fain a fost pe vremea când era iCORY, ale vremurilor apuse cu concertele şi întâmplările şi premile căştigate la majoritatea festivalurilor pe unde am fost… cum a foar la prima ediţie Maximum Rock, St. George Rock Night de două ori, Top T Buzău 2005 … apoi am mai cântat la Peninsula, Stufstock, Roşia Montană, Rock la Mureş …

Cum ne-am reamintit şi s-a trezit în noi dorul de a cânta … toţi suntem în viaţă, slavă Domnului,

Asterix a venit prima dată cu ideea. A vorbit prima dată cu Döme; apoi s-a ajuns la mine şi ultimul contactat a fost Willi. Toţi am fost OK cu ideea.

Ne- întâlnit toţi patru; am povestit ce ar trebui să facem ca echipă pe viitor ca să ne meargă mai bine sau să ne înţelegem cât de mult trebuie să ne implicăm în muzică, pentru că sincer … adică, vorbesc în numele meu acuma; nu ştiu colegii mei în ce măsură sunt de acord sau nu …

În prima parte a activităţii iCORY, am avut tot timpul, din păcate, senzaţia că în România foarte mult nu o să putem face, deşi am ajuns la foarte multe festivaluri. Poate problema noastră cobnstă în genul muzical abordat, dar nici cu alte genuri, sincer, eu în România nu văd să existe o industrie muzicală stabilă. Poate de atunci anumite lucruri s-au schimbat. Oricum, nu ne dăm bătuţi şi vom continua proiectul.

CZB: Dar tu ce ai făcut în aceşti trei ani de zile?

Engel Levente (iCORY): Sincer, am sperat ca într-un viitor să se reunească iCORY şi am aşteptat ca Willi să vină acasă din America, pentru că şi-a petrecut un an în State

…şi s-a întâmplat ca să vină înapoi şi să ne reunim.

CZB: Tu de ce ai plecat, trădătorule? Ce-ai făcut un an de zile în Statele Unite?

William Scheibert (iCORY): Nu-ţi zic!

…am candidat la Preşedenţie şi am şi cântat un pic.

CZB: Dar tu ce ai făcut în aceşti trei ani de zile?

Atilla Zsolt (iCORY): Am cântat cu alte proiecte. Music is my life!

CZB: Cum ai ajuns la iCORY în 2002 sau 2003? Cine te-a chemat în trupă?

Atilla Zsolt (iCORY): (tace)

Engel Levente (iCORY): Döme cu Willi au discutat între ei şi s-au înţeles, după care au vorbit cu mine. Eu m-am întâlnit într-o zi cu Asterix pe autobuz şi l-am întrebat dacă nu ar vrea să cânte într-o trupă Rock. El s-a uitat la mine şi primul lucru m-a întrebat: cine este basistul? Şi am zis că Döme este la bas,la care a răspuns că vine la prima repetiţie.

Demeter Laszlo (iCORY): Asta s-a întâmplat şi invers. M-a sunat Frankie că vrea să facă o trupă, şi am întrebat cine va fi la tobe… şi când a zis că se va cânta cu Atilla (Asterix), am acceptat din prima.

Engel Levente (iCORY): Dar cei mai importanţi în trupă de la început au fost Atilla cu Döme.

William Scheibert (iCORY): De la început, după cum ne-am ales stilul ce îl promovăm groove-core, depinde foarte mult de ritm, cu versuri sacadate. Ritmul trebuie să fie foarte precis, şi dacă ai un basist şi baterist bun totul se leagă. Peste astea vine ritmul chitarei şi vocea.

CZB: Cum aţi fost voi doi chemaţi la Slang? Care a fost relaţia cu Slang în 2004 sau 2005?

Atilla Zsolt (iCORY): Deci eu am mai cântat cu Jimmy Cserkesz, liderul trupei Slang, în alte proiecte din trecut – şi el avea nevoie de un basist, iar eu l-am introdus la Döme.

A fost o experienţă interesantă, foarte mişto din anumite puncte de vedere. Am învăţat foarte multe în aceşti doi ani care i-am petrecut cu trupa Slang în Bucureşti pe plan muzical. Pot să zic că cel mai mult am învăţat în aceşti doi ani alături de Slang.

CZB: Dar cântaui în paralel cu iCORY.

Atilla Zsolt (iCORY): Da, cântam în paralel cu iCORY.

CZB: Şi cât de frustrant era să nu aveţi dedicaţia 100% din partea secţiei ritmice?

Engel Levente (iCORY): Din păcate … adică, nu din păcate … au fost neînţelegeri pe partea asta pentru că erau concerte care se confirmaseră pentru iCORY, şi din păcate, prioritatea lor stătea mereu alături de Slang şi datorită contractului semnat, dar suntem încă buni prieteni şi din cauza asta încă niciodată nu ne-am certat.

Au fost câteva certuri, dar niciodată atât de nasoale încât iCORY să se destrame din cauza asta. ICORY a fost mereu unită şi mereu va fi unită.

CZB: Acesta a fost motivul principal pentru destrămarea trupei?

Engel Levente (iCORY): Pauza a venit după ce Asterix şi Döme au plecat din trupă. Deci, nu a avut nicio legătură. Motivul pentru care formaţia iCORY s-a oprit din cântat îl ţinem pentru noi şi va rămâne un mister…

CZB: Oh, man, that isn’t fair!

CZB: Când ne putem aştepta la un nou Demo de la formaţie?

William Scheibert (iCORY): După şapte ani, lucrăm la albumul de debut al formaţiei.

Atilla Zsolt (iCORY): Şi ne bucurăm că n-am scos nimic până acum.

Engel Levente (iCORY): Exact.

William Scheibert (iCORY): Ne bucurăm foarte mult pentru că acum simţim că acuma e momentul. Acum ştim ce vrem – şi numai atunci trebuie să scoţi materialul, în momentul în care te-ai copt la minte şi muzical… nu că gândeşti una, în cinci zile faci o trupă şi după o lună scoţi album… nu aşa se face treabă bună.

La şapte ani este ideal să se scoată albumul de debut … o să vezi! (se aud răsete de la colegi).

Demeter Laszlo (iCORY): Probabil o să fie lansat în septembrie şi ne gândim să dăm albumul la descărcare gratuită şi să facem şi câteva CD-uri cu un artwork mai mişto, care să oferim de vânzare la concerte

William Scheibert (iCORY): Alături de merchandising-ul obişnuit.

Engel Levente (iCORY): Cum am început să înregistrăm albumul, şi cum ne-am hotărât să înregistrăm albumul, atunci ne-am dat seama că nu este uşor să înregistrezi un album ca să sune din toate punctele de vedere… pentru că sunt multe trupe care scot album după album, care sunt diluate şi fără mesaj.

Noi întotdeauna am preferat şi aşa ne-am înţeles şi aşa ne facem muzica şi aşa ne facem piesele ca să ajungă proiectul la maturitate, cum ar veni.

Niciodată nu ne-am grăbit să scoatem album sau să facem cât mai multe piese… Întotdeauna ne-am concentrat pe creaţia de calitate.

William Scheibert (iCORY): Acum o întrebare pentru Richard (Constantinidis)… dacă mai ai şarpele?

CZB (Richard Constantinidis): Şarpele care l-am cumpărat în drum spre Cluj de la Vama Veche, la Stufstock 2006? Îl mai am, doar că fiul meu i-a scos limba…

iCORY (în cor): aaaaaaaaauuuuuuuuuuu.

CZB: Şi probabil, tot dând din ea, i s-a rupt şi codiţa

iCORY (în cor): oooooooaaaaaaaaauuuuuuuuuuu.

CZB: Şi între timp l-am pus într-un sac care se află la socri la ţară … nu l-am aruncat, doar l-am pus la o parte.

iCORY (în cor): aaaaaaaaauuuuuuuuuuuooooooooooo.

Componenţa

  • Demeter Laszlo (Döme, bas)
  • William Scheibert (Willi, voce)
  • Engel Levente (Frankie, chitară solo)
  • Atilla Zsolt (Asterix, tobe)

http://www.myspace.com/icory

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: