Zoom. ECOU. TRIDENT. Înainte de ALTAR. Partea 3. Teo Peter Jr.

DE LA KRAFT LA TRIDENT

Teo Peter Jr.

CZB: Cum l-ai cunoscut pe Nimrod?

Teo Peter: Îmi amintesc cu plăcere de acele vremuri. Era în anul 1988, când tocmai înfiinţasem prima mea formaţie, Kraft, o trupă rock înfiinţată cu câţiva studenţi de la Filologie. În paralel exista o formaţie care se numea Trident (care nu are nici o legătura cu formaţia de astăzi în care sunt trei fete frumoase….). Acolo cânta Nimrod. Ne-am întâlnit la 2-3 concerte, fiecare cântând cu trupa lui. La un moment dat, tot discutând, şi pentru că formaţia Kraft nu mai activa, colegii mei fiind studenţi veniţi la Cluj din alte localităţi, eu doream chiar mai mult, să mă implic serios în muzică. Practic l-am cunoscut prima dată pe solistul vocal al formaţiei Trident, Doru Lică. Din vorbă în vorbă, Doru Lică m-a invitat să mă alătur formaţiei Trident şi să începem o colaborare. Am început repetiţiile cu formaţia Trident, iniţial ca şi chitarist, pentru că postul de basist era ocupat, dar imediat după primul concert pe care l-am susţinut împreună, basistul de atunci a plecat în armată, ulterior în Ungaria, şi astfel am rămas la formula formaţiei Trident cu mine la bass şi Nimrod la chitară, moment în care l-am cunoscut mai bine pe Nimrod. Ne-am simpatizat reciproc din prima clipă, pentru că ne-am respectat în primul rând ca şi muzicieni şi am simţit fiecare că avem o carismă comună. Practic, l-am apreciat foarte mult pentru că a văzut seriozitate la Nimrod şi asta cadra foarte bine cu pretenţiile mele, pentru că şi eu ceream – şi cer foarte mult şi în ziua de azi – de la cei cu care colaborez sau lucrez. Ca o paranteză, cred că am reuşit să ridicăm standardul Trident-ului tocmai prin această seriozitate, si am reuşit să impunem o cotă mai mare, ceea ce a fost foarte bine pentru trupa Trident, cu care am cântat aproape un an de zile, mai mult pe la Festivaluri/Concurs, cum se făcea pe atunci, pe vremea lui Ceauşescu – şi am obţinut destule premii.

Apoi a venit Revoluţia, şi normal, totul s-a schimbat. Nimrod a plecat la muncă în Ungaria, eu am continuat cu formaţia Trident, am luat alţi chitarişti, am continuat în paralel, dar ţinând legătura cu Nimrod, şi din vorbă în vorbă, a venit cu ideea de a înfiinţa o trupă de metal adevărat, o trupă care să cânte ceea ce se cânta afară pe vremea respectivă. Emblemele muzicii metal erau Kreator sau Testament.

Practic, de aici începe istoria formaţiei Altar. Ne-am întâlnit în vara anului 1990.

Nimrod lucra în acea perioadă cu un prieten, Vlady, care dealtfel a fost primul solist vocal al formaţiei Altar, iar la tobe l-am propus pe bateristul formaţiei Trident, un tânăr de 14-15 ani pe care-l descoperisem în zona Clujului, Janke Zsolt.

Virtual, Altar există din vara anului 1990, dar prima apariţie scenică a avut loc în 1991. Atunci ne-am întâlnit în componenţa: Vlady voce, Nimrod chitară, Teo Peter Jr. bass, Janke Zsolt tobe, ca să dăm un nume formaţiei pentru că acesta este punctul de plecare a oricărei trupe. S-au propus mai multe nume; eu aveam în cap de foarte mult timp numele Altar. L-am propus colegilor. Toţi au fost foarte impresionaţi, pentru că majoritatea propunerilor eram de genul TerminaTOR, AbaTOR, că aşa era moda atunci, iar Altar suna puţin altfel, şi făcea parte şi din filmul pe care vroiam să-l propunem publicului.

CZB: În ce măsură a fost implicat Ovidiu Buhăţel în proiectul Altar?

Teo Peter: Ah da, Ovidiu Buhăţel îmi amintesc că era şi el prezent pe acolo prin jurul nostru; noi aveam, practic, o sală de repetiţie comună cu formaţia Kappa, al cărui sunetist era Ovidiu Buhăţel şi îmi amintesc că am colaborat cu el, ca sunetist al formaţiei Altar la două-trei concerte. Nu mai ştiu dacă era vorba de management sau impresariat, dar ne-a sprijinit să apărem pe scena Sam Rock Satu Mare şi Stud Fest Timişoara, concertele care au fost rampa de lansare a trupei. Pe de alta parte, atât el cât şi băieţii de la Kappa ne-au încurajat şi susţinut în perioada noastră de început.

CZB: Faptul că erai fiul lui Teo Peter din Compact v-a ajutat cu ceva în sens de relaţii la început de drum?

Teo Peter: Asta eu zic că nu a avut nici o legătură la începuturile formaţiei, deoarece ideea a pornit de la noi, numele l-am dat noi, repetiţile şi instrumentele le-am ţinut noi în mână şi muzica pe care am compus-o a fost făcută de noi. Concertele au fost organizate strict de noi, cel puţin în perioada de început, în 1991-1992. A venit un număr foarte mare de public chiar de la primul concert şi cu siguranţă faptul că am avut 1.500 sau 2.000 de oameni la concertul nostru de la Sala Sporturilor din Cluj, în 1992, nu s-a datorat nici într-un caz faptului că eu eram fiul lui Teo Peter de la Compact.

http://www.altar.ro/

Comments
4 Responses to “Zoom. ECOU. TRIDENT. Înainte de ALTAR. Partea 3. Teo Peter Jr.”
 1. alyx cosma spune:

  excelent documentarul. sper ca vei aborda si subiectul revenirii cu levy la kitara si fara andy candva pe la inceputul anilor 2000. is curios cine credeau ei ca-l poate suplini la voce pe piticul atomic. si sper ca-i vei intervieva si pe cei 2 kitaristi plecati, f.g. & maja

  • retrospectiva analizeaza inceputurile formatiei – si lansarea albumului de debut
   saptamanal apare cate o parte pana la finalul lunii august.
   pana acum am prezentat amintirile lui Nimrod si Teo. Urmeaza Andy Ghost si Levi.
   Dupa care intram in detaliile legate de lansarea albumului de debut, de mare succes la vremea respectiva in Romania.

 2. pacala spune:

  e adevarat ca si au organizat singuri primele concerte , pacat ca teo nu a mentionat si persoanele care i au ajutat sa le organizeze (special acela de la sala sporturilor ) precum johnny care a sarit cu banii si subsemnatul care a alergat timp de o luna dupa sponsori afise bilete etc .

Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: